FBP éltárs írásával csak egyetérteni tudok
A mikroszkópban látottaknak könnyen lehet hogy semmi közük nincs ahhoz, hogy milyen az éle a borotvának, ahhoz meg totál semmi köze hogy milyen lesz vele borotválkozni. Egy nagyon jó példa erre egy nagyon fényes él (Naniwa 10-12k, Shapton 16-30k, 1 mikronos papír, stb.), és egy olyan ami japán kővel iszapolva készült. Mindkettő lehet nagyon jó és kellemes használatban, de a mikroszkóp alatt a japán nagyon karcosnak fog kinézni, olyan mintha homokfújva lenne, de mindenképp borzalmasan egy polírhoz képest
Nekem hamar meg kellett tanulnom hogy élességi tesztekkel, meg mikroszkópos képekkel nem lehet megborotválkozni, és kiskapu sincs igazán annak megállapítására hogy milyen lesz egy borotva a használatban. Tippelni lehet nagyjából, de biztosra tudni nem. A tuti az ha kipróbálod, de szerintem azzal is lehet a legtöbbet tanulni. Minél többször kell tesztelni egy megélezett borotvát, többféle élességi teszteredmény mellett, és akkor fogod tudni kötni egy idő után hogy milyen hajszál/köröm/ujj/alkarszőr/mikroszkóp teszthez kb. milyen borotválkozás társulhat. Mindenkinek más a szőre, haja, mikroszkópja, szeme, bőre, technikája, köve, ami az egyik embernek működik az nem feltétlen fog a másiknak is.
Én pl. nagyolás után a körömtesztet használom elsőnek, amint azon átmegy megnézem mikroszkóp alatt. Ha egyenletes az élszalag és az élében nincs már hiányosság, utána megyek az 5k-ra pár körig, élezem amíg úgy érzem hogy már kb. jónak kellene lennie, megnézem mikroszkóp alatt a tuti kedvéért, és megyek a 10k-ra. Ott eljátszom ugyanezt, majd egy gyors menet a bőrön, ha a kézfejemen lévő pici vékony szőrszálakat szépen viszi bőr felett, akkor mehetek borotválkozni. De ez a rutin nálam belekerült vagy 100-200 élezésbe míg kb jónak éreztem, és azóta is mindig alakulgat picit a dolog, mert egyfolytában kísérletezgetek továbbra is. Azóta egyfolytában próbálok mindent magamhoz belőni mióta elkezdtem élezni, szóval nem ma kezdődött, és szerintem nem is fog befejeződni sok sok évig
Mindig van valami új amit ki lehet próbálni, vagy amin javítani lehetne
Nagy álmom hogy megtanuljak csak az alapján élezni hogy a köveken mikor változik meg az élezési érzete a borotvának, de azzal még nagyon gyerekcipőben járok