Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 509121 alkalommal)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #660 Dátum: 2012. Július 10. - 14:41:55 »
FBP éltárs írásával csak egyetérteni tudok :)

A mikroszkópban látottaknak könnyen lehet hogy semmi közük nincs ahhoz, hogy milyen az éle a borotvának, ahhoz meg totál semmi köze hogy milyen lesz vele borotválkozni. Egy nagyon jó példa erre egy nagyon fényes él (Naniwa 10-12k, Shapton 16-30k, 1 mikronos papír, stb.), és egy olyan ami japán kővel iszapolva készült. Mindkettő lehet nagyon jó és kellemes használatban, de a mikroszkóp alatt a japán nagyon karcosnak fog kinézni, olyan mintha homokfújva lenne, de mindenképp borzalmasan egy polírhoz képest :)

Nekem hamar meg kellett tanulnom hogy élességi tesztekkel, meg mikroszkópos képekkel nem lehet megborotválkozni, és kiskapu sincs igazán annak megállapítására hogy milyen lesz egy borotva a használatban. Tippelni lehet nagyjából, de biztosra tudni nem. A tuti az ha kipróbálod, de szerintem azzal is lehet a legtöbbet tanulni. Minél többször kell tesztelni egy megélezett borotvát, többféle élességi teszteredmény mellett, és akkor fogod tudni kötni egy idő után hogy milyen hajszál/köröm/ujj/alkarszőr/mikroszkóp teszthez kb. milyen borotválkozás társulhat. Mindenkinek más a szőre, haja, mikroszkópja, szeme, bőre, technikája, köve, ami az egyik embernek működik az nem feltétlen fog a másiknak is.

Én pl. nagyolás után a körömtesztet használom elsőnek, amint azon átmegy megnézem mikroszkóp alatt. Ha egyenletes az élszalag és az élében nincs már hiányosság, utána megyek az 5k-ra pár körig, élezem amíg úgy érzem hogy már kb. jónak kellene lennie, megnézem mikroszkóp alatt a tuti kedvéért, és megyek a 10k-ra. Ott eljátszom ugyanezt, majd egy gyors menet a bőrön, ha a kézfejemen lévő pici vékony szőrszálakat szépen viszi bőr felett, akkor mehetek borotválkozni. De ez a rutin nálam belekerült vagy 100-200 élezésbe míg kb jónak éreztem, és azóta is mindig alakulgat picit a dolog, mert egyfolytában kísérletezgetek továbbra is. Azóta egyfolytában próbálok mindent magamhoz belőni mióta elkezdtem élezni, szóval nem ma kezdődött, és szerintem nem is fog befejeződni sok sok évig :) Mindig van valami új amit ki lehet próbálni, vagy amin javítani lehetne :) Nagy álmom hogy megtanuljak csak az alapján élezni hogy a köveken mikor változik meg az élezési érzete a borotvának, de azzal még nagyon gyerekcipőben járok :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #661 Dátum: 2012. Július 10. - 14:56:02 »
Én ezt most célzottan kétértelműen  ;D (de amúgy komolyan), úgy akartam értettni, hogy a körömteszt félrevezető. A szakmában dolgozó mestereknek ad némi támpontot, illetve azt meg lehet állapítani vele, hogy most már elég a fenésből mert túlhúztam, jöhet a mégfinomabb kő, de kb. ennyi.

A körömteszt amúgy sem igazán pontos... (saját tapasztalatból tudom, vagy nekem rossz az érzékelésem...) helyette ott van pl. a nagyító és a mikroszkóp. Sokkal lassabb, de sokkal pontosabb is. Az él állapotát jobb azzal megfigyelni. Kis egyenletlenségnél a körmön szépen húz ( saját tapasztalat). Az pedig, hogy mennyire éles (élpontokban éppen mennyi a konstans  anyagmennyiség), az meg ugyebár egyikből sem derül ki.

Malac- én vállalom, hogy hetero vagyok!  :fetreng:

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #662 Dátum: 2012. Július 10. - 15:18:01 »
FBP- azért írtam, hogy nagyító+mikroszkóp. Ott már láttad volna...  ;D

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #663 Dátum: 2012. Július 10. - 15:34:08 »
Egy ilyen értetlen embert remélem nem egy felelősségteljes munkakörben alkalmaznak!  ::)
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #664 Dátum: 2012. Július 10. - 15:46:19 »
FBP-
Nagyításnál kb. ugyanaz a szabály, mint a köveknél.

Szabadszem közelről, kisnagyító, közepes nagyító, nagynagyító, kismikroszkóp, közepesmikroszkóp, nagymikroszkóp, Hubble.  

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #665 Dátum: 2012. Július 10. - 16:23:35 »
Hubble.  
...hogy borotválkoznak a marslakók?

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #666 Dátum: 2012. Július 10. - 20:52:52 »
Malac- (Hubble) képletesen értendő az értetlenek védelmében.  :crazy:

Nem elérhető kazam

• Törzstag
« Válasz #667 Dátum: 2012. Július 15. - 08:04:04 »
FBP- azért írtam, hogy nagyító+mikroszkóp. Ott már láttad volna...  ;D

Milyen nagyítót használsz? Nagyítása? Hol beszerezhető?

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #668 Dátum: 2012. Július 15. - 09:01:03 »
Hol beszerezhető?
Mindig csak venni, vásárolni...  >:(

Nem elérhető kazam

• Törzstag
« Válasz #669 Dátum: 2012. Július 23. - 13:56:14 »
Akkor megválaszolom magamnak:
Vettem egy ilyen nagyítót:
http://www.hobbyrendeles.hu/termek.1179.oras_szemuveg_nagyito_-_20x

Eddig 100x-os nagyítással használtam mikroszkópot az élszalag vizsgálatára.

Az új szerzeményt vasárnap hadrendbe állítottam. Alkalmas az él vastagságának és az élszalag állapotának a vizsgálatára. Amelyik késnél az élt már nem látom csillogni (1500-as shapon+iszap) élszalag kialakítása közben valamint egységesen selyem fényű az élszalag a végére igen kellemes élt kapok.
A mikroszkópot elcsomagoltam.
Részemről ajánlott vétel azoknak akik nem full profik.

Nem elérhető kazam

• Törzstag
« Válasz #670 Dátum: 2012. Július 23. - 15:16:58 »
Az nem semmi! Mit nézel, kristályszerkezetet?  :evil:
Én 8x-os nagyítást használok, a 24x-en már szinte semmi nem látszódik, illetve semmi olyan információ nincs, amit bármire is használni tudnék.

Én az eszközre írt nagyításokról beszélek. Hogy valóban ennyit teljesítenek nem tudom
Anno itt olvasgattam a mikroszkópos vizsgálódásról. Otthon a gyerek kémiás játékai közül lenyúltam egy mikroszkópot aminek a legkisebb nagyítása 100x. Az élszalag felület ellenőrzésre használható volt. pl ezzel ellenőriztem a Marshal Weis (MW) késemet is. Szerencsére valami csoda folytán sikerült egy bökert úgy megélezni hogy nagyon szeretem. Ehhez képest a MW nyúzott, nem is használtam.
Most hogy előkerült a nagyító kérdés előszedtem egy 8x-os negatív nézegetésére használatos nagyítót és egy valamivel nagyobb nagyítást adó Meopata nagyító gép 105-ös objektívét.

A mikroszkóp alatt kézben tartva képtelenség volt valamit is látni az él vastagságából. A 8x-os nekem kevés bár selytetett valamit. Az objektívvel vizsgálva már láttam a csillogást az MW-n.

Így lett a fentebb  javasolt 20x-os beszerezve. Egyértelműsítette hogy miért nyúzott az MW. Vasárnaptól már nem nyúz.  :)

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #671 Dátum: 2012. Augusztus 02. - 21:23:17 »
Próbálgatok a piramis elv alapján élezni, de nem igazán hoz megfelelő eredményt.
Valakinek összejött már használható él a segítségével?
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #672 Dátum: 2012. Augusztus 02. - 21:46:40 »
Erre jutottam én is  :borosta:

Hagyd a francba! Ha nincs egy alap szép  egyenletes élszalag egy 1000 körüli kövön, használhatsz te akármilyen elvet, módszert, nem lesz belőle semmi!

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #673 Dátum: 2012. Augusztus 02. - 21:58:42 »
Norton 4k/8k  :evil:

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #674 Dátum: 2012. Augusztus 02. - 22:04:59 »
Én elég sokat eljátszottam vele, igazából csak azután hogy már nagyjából tudtam élezni, és valahogy soha nem voltam vele megelégedve. Szerintem nem érdemes vele tökölni, jobb az érzékeidre hagyatkozni mint számokra. Ráadásul sosem fogsz normálisan megtanulni élezni ha folyton csak számokkal élezel, tapasztalat :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici