Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 508834 alkalommal)

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #675 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 06:38:25 »
Mi az a piramisozás ?

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #676 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 07:46:39 »
 :fetreng:
Komolyra fordítva az okozza a gondot, hogy nem tudom mikor mehetek tovább a finomabb kőre.
Idővel a tapasztalat meghozza, de addig is ez jelenti nekem a legnagyobb problémát az élezésben.

Az egy baromság, csökkent értelmi képességűek (amerikaiak) sikerélményhez juttatásához.
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #677 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 08:24:44 »
Mi az a piramisozás ?
Zozo ez!

Az egy baromság, csökkent értelmi képességűek (amerikaiak) sikerélményhez juttatásához.
Azt nem értem, mi van, ha az élezendő kések eltétő keménységűek? Vagy ha nem ugyanabból az él-elhasználódottsági állapotból indulsz.
Ez is olyan (amerikai), mint a 9 lépés a Család kicsi kincse c. filmből :-)
Ezzel annyiban vitatkoznék, hogy korábban sikerült elérnem azt, hogy egy borotvakést "túléleztem". Itt korábban Sanyi is kifejtette, hogy teljesen felesleges ez a metódus. És természetesen én sem így éleztem a késeimet. Igen ám, de egyszer sikerült egészen arcnyúzósra az élezés, és teljesen biztos, hogy nem azért, mert nem volt elég éles! Rögtön hívtam is Tibit ( :D  :sör: ), hogy szerinte mit k@rhattam el. Azt a tanácsot kaptam, hogy menjek végig inkább a piramison a késsel. És láss csodát nagyon jó lett a kés!!!!
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #678 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 08:50:30 »
Én inkább a sorjás (azaz rossz) élezésre gyanakodok, mintsem "túlélezésre".
Ez is lehetett az oka, mindenesetre a piramis után jó lett.  ;D
Nem is vitatkoznék ezzel, mert nem szoktam az élszalagot vizsgálni, ezután sem fogom...egyszerűen kipróbálom és vagy jó, vagy nem.  :crazy:

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #679 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 13:27:09 »
Én csak azért nem szólok, most hozzá részletesen, mert meg lennék szólva érte... ;D Az egy dolog, hogy a fórumon odáig megy a tudományos vizsgálat, hogy valami jó vagy nem jó, de mindennek van egész pontos tudományos magyarázata. Az élezésnek is. Tanítják is! Elméletek és különböző modellek csak itt vannak a neten és abban igazat kell adni Petinek, hogy ahány borotva, meg élező eszköz annyi megoldás. Abban meg Józsinak van igaza, hogy pont ezért nem érdemes tudományosan vizsgálni itt semmit... vagy jó vagy nem!     

Nem elérhető Xaba

• Törzstag
« Válasz #680 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 14:19:29 »
Bár tudnám, hogyan éleztem-fentem meg egyszer a GD-mat... Nulla, zéró, semmi ellenállás nem volt a szőr részéről. Mintha nem is ért volna semmihez a kés.
Ez az állapot a következő bőrözésig tartott... :crazy:
Azóta sem sikerült még csak a közelébe sem kerülnöm.   :-\

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #681 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 15:56:46 »
Csak egyet nem értek benne: a húzások darabszámát! Nincs két egyforma minőségű, keménységű acél, egy Friodur élezése 2x annyi munka, mint egy új Dovoé, akkor meg milyen alapon veszi a bátorságot (hülyeséget) húzásszámot megadni???
Ezzel viszont személy szerint maximálisan egyetértek! Amikor piramissal éleztem, akkor sohasem volt megfelelő ugyanaz a húzásszám két különböző késnél!

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #682 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 23:06:49 »
Ez ebből a szempontból pl. nem igaz. Olvasd el a Wikit róla, elég hosszan taglalja hogy a Naniwa 3/8k, 5/8k, Shapton 4/8k verziókon is próbálta, és azokon is megy. Ezen kívül arról is szó van, hogy a piramist fentebb vagy lentebb érdemes kezdeni különböző állapotú és fajtájú késeknél, és ha sikertelen az első kör akkor kezdd újra :)

Nem hülyeség egyébként ez a piramisozás, mert a sok holtkórosnak ez kell, akik instant hógolyón nőttek fel, és mindentől azt várják hogy agy nélkül végigmész egy bizonyos mozdulatsoron, és készen is vagy.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #683 Dátum: 2012. Augusztus 04. - 14:49:12 »
Jó témát sikerült feldobnom  :evil:
Nálam eddig nem volt sikeres a piramisozás, sőt, általában akkor lett "használható" az élszalag, amikor eltértem a piramistól.
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #684 Dátum: 2012. Augusztus 04. - 22:57:30 »
http://straightrazorplace.com/srpwiki/index.php/Pyramid_honing_guide

Ez az eredeti cikk, a kitaláló tollából. Továbbra sem szeretem a módszert, de amiket itt leír azok azért korrektek.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Daniel

• Tag
« Válasz #685 Dátum: 2012. Szeptember 13. - 18:22:04 »
Mikrotóm formájú pengét hogy tudok megélezni?
A lapos felét teljes feleületen "koptatom" vagy ragasztok és akkor onnan is élszög lesz ?

Nem elérhető Daniel

• Tag
« Válasz #686 Dátum: 2012. Szeptember 26. - 20:33:19 »
Jár itt valaki? legalább havonta?

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #687 Dátum: 2012. Szeptember 26. - 20:40:58 »
Természetesen járunk erre, csak mivel igen keveseknek van tapasztalata mikrotóm késekkel (tán Sanyi, meg esetleg Salmo :nemtom:), a többiek nemigen fognak írni, hogy még
nem is láttak ilyet élőben, stb... ;)

Ha megy az amerikai nyelv  ;D , SRP-n érdemes megkukkantani, JimmyHAD élezett egyzer egy PUMA Mikrotómot...

(Gyorsan rákesetem...)
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető Daniel

• Tag
« Válasz #688 Dátum: 2012. Szeptember 26. - 21:38:07 »
Természetesen járunk erre, csak mivel igen keveseknek van tapasztalata mikrotóm késekkel (tán Sanyi, meg esetleg Salmo :nemtom:), a többiek nemigen fognak írni, hogy még
nem is láttak ilyet élőben, stb... ;)

Ha megy az amerikai nyelv  ;D , SRP-n érdemes megkukkantani, JimmyHAD élezett egyzer egy PUMA Mikrotómot...

(Gyorsan rákesetem...)

Még én nekem se volt szerencsém kézbe fogni ilyet de most igen rákattantam.
Megy a nyelv és olvastam is régebben amit küldtél, igazából arra lennék kíváncsi, hogy eredetileg mikor ezt a kiköszörülést elkezdték használni késekhez akkor is így élezték?

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #689 Dátum: 2012. Szeptember 26. - 22:10:14 »
Na, ezt passzolom... Régebben volt fenn a mikroskopie-munchen oldalon egy leírás, ott foglalkoztak ezzel bővebben, de sajnos a részletekre már nem emlékszem...
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici