Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 508719 alkalommal)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #765 Dátum: 2012. December 19. - 00:01:27 »
Ha pasztázol utána, akkor elég lesz amíg meg nem tanulsz rendesen élezni. Később valami 8000-nél finomabb követ úgyis veszel majd, de pl. a 12000-es kínai az jó áron van és elvégzi a dolgát.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Apa8

• Tag
« Válasz #766 Dátum: 2013. Január 09. - 18:48:10 »
Nézegetek fenőszíjakat és szeretném kérdezni, hogy a vásznas részt ki mikor használja. Fontos hogy legyen vászon is vagy elég csak 1 bőr.
 Pl. ez.:
Üdv:
Apa8

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #767 Dátum: 2013. Január 09. - 19:26:15 »
Nagyon rövid távon elég a bőr is, kicsit hosszabb rövid távon jobba, ha van vászon is. Tipp: Ha nem kerül sokkal többe, akkor vásznasat vegyél. /Tudod, az első bőr ne legyen túl drága, mert úgyis elvágod!  ;)/
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #768 Dátum: 2013. Január 18. - 11:31:34 »
Te jó ég, átálltál a sötét oldalra  ;D

Elméletben a nagyobb élszög miatt (ragacstól függően 0,5-1 fok) tovább tartja az élét, és elméletben kevésbé lehet élesre fenni. Az elsőt még nem teszteltem, de az utóbbiról tudom hogy semmit nem lehet belőle  érzékelni borotválkozás közben. Viszont nem tartom kizártnak, hogy egy olyan borotvánál aminek az elszöge nagyon közel van az acél max képességeihez, annál ez a minimális élszög növelés pont billent annyit az éltartáson hogy érzékelhető legyen.

Nekem volt annó egy ilyen élményem egy orosz késsel, amit valaki agyon élezett izomból, a pengehát kopott csak, az éle nem nagyon. Így végérvényben kicsit 13 fok alatt volt az élszöge. 1 réteg ragasztószalaggal nem lehetett megélezni, mindig kitöredezett meg kihajlott az éle, mindegy mit csináltam és min éleztem. Rétegenként léptem felfele, és azt hiszem 3 magasságában egy szép éltartó borotva lett belőle, és a gazdája azóta is boldogan használja.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #769 Dátum: 2013. Január 18. - 13:00:04 »
Mindemellett elég ronda amikor szalonnás a gerinc(az élezésből fakadó vastag kopásnyom). Én a saját használatú késeimet mind ragasztószallaggal fenem.

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #770 Dátum: 2013. Január 18. - 15:30:58 »
Na mérgembe nekiálltam élezni. Nagyon finom az olajkő. Egy darabig szépen siklik majd mintha leválna valami és megakad onnantól szép karc a pengén.
Vagy fel kellene síkolni a követ. Pedig ha kézzel végighúzom semmit nem érzek.
Az is érdekes, hogy nem nagyon látszik befeketedni, szürkülni az olaj, hogy szedne le valamit a borotváról.
Szegény J. Sanyi most biztos marja magát. ;D

http://kepfeltoltes.hu/121218/DSCN2844_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/121218/DSCN2845_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/121218/DSCN2846_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nem gondoltam volna, hogy ilyen érzékeny jószág az él. ;D
Azt tanácsolom, hogy keress valakit aki élőben elmondja mit, mivel, hogyan, és ha kérdésed van felhívhatod, írhatsz neki. Én is azt hittem hogy elég csak utána olvasni de nem. Mivel egyrészt rá kell érezni, plusz olyan dolgok jönnek elő amik eszedbe sem jutnának, illetve a viszonyítási alap sem mindegy elég bonyolult dolog, plusz figyelmetlenségből vagy tudatlanságból hazavághatod a késed aztán lehet rajta túlórázni meg agyalni. Másrészt azt tanácsolom hogy vegyél drága bevált, kipróbált cuccokat mert ezeknél nem azon kell agyalni hogy jó -e vagy nem...De egy élezésben jártas segítőkész ember mindenképpen kell, én is így kezdtem el tanulni és az ő segítségével szereztem be mindent ! + nem tudtam eddig nagyon olyat kérdezni amire nem tudta volna a választ ! Ha ő nincs a  mai napig sz..ok. Ha késes borotvát használsz mindenképpen tanuld meg szerintem az élezést. Sok sikert !!!

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #771 Dátum: 2013. Január 18. - 15:48:42 »
Sziasztok!

Leírnák egy tapasztalatot a tévedés jogát fenntartva:
Eddig ellene voltam az élezéskor a ragasztószalag használatnak. Ha Sanyi úgy csinálja akkor én is "nehogy má". Két késnél próbáltam. A napi élkarbantartási rutin (heveder, bőr) eddig azt tapasztaltam hogy nincs különbség az "élességet" nézve. Azonban valamivel ritkábban kell kőre(finish) rakni.

Tapasztaltatok ilyet?

Pontosítanék:
A kövön élezéskor van szalag de a napi karbantartáskor nincs

Miért van olyan aki heveder, bőrnél szalagot használ ?

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #772 Dátum: 2013. Január 18. - 21:39:24 »
Kazam - Amit Sanyi leírt az teljesen logikus, tetszik az álláspont. Ennyire ugyan soha nem mentem bele, de eszembe sem jutna szalag nélkül élezni. Nekem az nem esztétikus, az pedig fontos számomra. Abban nem hiszek, hogy az a fél-egy fok sokat számítana. Abban pedig teljesen biztos vagyok, hogy a szalagos kő fenés után a szalag nélküli bőrön fenés semmilyen élszög változást, egyéb gondot nem okoz.
Nekem négy, teljesen különböző késem van, mindegyiket szalaggal fenem, és mindegyik jól működik. Az is igaz, hogy az élszalagot magam alakítottam ki, tehát szalag nélkül kialakított élszalagot, valószínűleg szalag nélkül érdemes fenni, de ezt még soha nem próbáltam ki. :)

Üdv. a sötét oldalon.  :fetreng:

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #773 Dátum: 2013. Január 18. - 22:23:13 »

Nekem négy, teljesen különböző késem van, mindegyiket szalaggal fenem, és mindegyik jól működik. Az is igaz, hogy az élszalagot magam alakítottam ki

Igen, egy lényeges elemét fogalmaztad meg a szalagos fenésnek, mégpedig azt, hogy csak addig működik
amíg azt a kést TE és nem valaki más feni. Mert ha teszem azt eladod, akkor annak aki először feni rá kell jönni
hogy egy, kettő, vagy éppen mint Sanyi írta 3 réteg szalaggal ér össze az élszalag
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #774 Dátum: 2013. Január 18. - 22:58:52 »
Nyugi, nem kell aggódni hogy 1 és 10 között változik a ragacs rétegszáma nálam véletlenszerűen, azon a borotván kívül talán 1 ilyen volt még aminél szükség volt rá, és mindkettőnek a gazdája tudja hogyan lett élezve :)

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #775 Dátum: 2013. Január 18. - 23:00:17 »
Ha jól emlékszem Buddel is írta valahol, hogy ő is mindig jelzi, hogy szalaggal fent.

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #776 Dátum: 2013. Január 27. - 11:00:38 »
Shapton 16k vásárlásán töröm a fejem, mi a tapasztalat, honnan érdemes rendelni?
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #777 Dátum: 2013. Január 27. - 15:46:58 »
Nekem még úton van, de az én forrásomat nem ajánlom ha nem érsz rá nagyon, és nincsenek kötél idegeid  ;D

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #778 Dátum: 2013. Január 27. - 15:49:47 »
Az időfaktor belefér, az izgalom, hogy elvész a postán már nem.
Sanyi, honnan ne rendeljek?  :evil:
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #779 Dátum: 2013. Január 27. - 16:02:49 »
Metal master ahonnan az enyém jön. Eddig vagy 5 csomagból mind megjött, csak sokat kell rá várni. Nem hinném hogy eltűnne, Japánból jön, csak sok idő míg elküldi, és sok idő mire ideér. Viszont így 115$ postával együtt, és nincs rajta vám+áfa, ami nekem megér 5-6 hét várakozást. A következő ár az 130$ postával együtt, plusz vám és áfa, szóval olyan 170$. 65$-ért cserébe hajlandó vagyok várni :)

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici