Tegnap sikeren összekaszaboltam magam egy King C. Gillette biztonsági borotvával.
Inkább csak tanulságként írom le.
Kicseréltem a pengét egy Feather-re és jól is működött az első alkalommal. Tegnap azonban valami oknál fogva nem volt teljesen rácsavarva a nyél a fejre, így gondolom már kevésbé volt biztonsági a borotva, és sikerült jópár vágást ejteni magamon. Kicsit fura volt a borotválkozás, de mivel relatíve kezdő vagyok DE vonalon így csak a végén vettem észre amikor elkezdtem elmosni a borotvát. Ez van. Most 1-2 nap pihenő kell az arcomnak, aztán remélem legközelebb jobban megy majd.
Szerintem bizonyos tanulási időt egyszerűen nem lehet megspórolni. Az elején én is nagyon sokat kínlódtam az irritációval (rossz, kiforratlan technikám párosult egy agresszív Müle R41-es borotvával). Ami a legfontosabb szerintem, hogy ne akard összecsapni, nagyon lerövidíteni a borotválkozást. A hagyományos borotválkozásnak egyik fő aspektusa pontosan a szertartás-jellegben rejlik, tehát fontos egy speciális koncentrált tudatállapotba kerülni, s lenyugtatni az elmét, mert itt nem csak arról van szó, hogy eltávolítom a szőrt az arcomról, hanem magáról a szertartásos élményről is (aki igazán szereti a hagyományos borotválkozást, pontosan emiatt szereti igazán). Akinek a borotválkozás csak egy szükséges kényszer, és gyorsan, röviden akar borotválkozni, azaz mielőbb letudni az egészet, mert azonosult a maga-se-tudja-hova-rohanó világ gépies tempójával, annak jobb megoldás lehet a patronos borotva. Aki nem tud kellően ráhangolódni a szertartásra, és gyorsan össze akarja csapni az egészet, annak nem való a hagyományos borotválkozás valójában, mert pontosan a tevékenység szellemi lényegétől fosztja meg magát, ami túlmutat azon, hogy eltávolítom az arcomról a szőrt. Valószínű a családtagjaidtól majd mindig fogod hallani, hogy "mi a fenét csinálsz már ilyen sokáig a fürdőszobában???", de ne törődj velük, vagy este borotválkozz, amikor a többiek már nem használják a fürdőszobát. (Egyébként szerintem a délutáni- vagy esti napszak-tudatállapot sokkal kedvezőbb a DE borotválkozáshoz, mint a reggeli.) Nálam egy borotválkozási szertartás általában 1 órás, de én minden használat után megtisztítom a borotvám (szétszedve, és a pengét nem hagyom benne). Az éles eszközzel való egyre kifinomultabb bánásmód kifejleszt az emberben bizonyos képességeket és érzékeket. A hagyományos borotválkozás pontosan megmutatja, hogy milyen lelki-állapotban van aznap az ember, és a pozitív vetülete ennek a fajta borotválkozásnak pontosan az a fajta belső koncentrált aktivitás, ami akár a negatívabb lelki-állapotot képes pozitívvá alakítani az elme lenyugtatása, a koncentrált figyelem révén. Nem véletlen, hogy akik korábban szinte gyűlöltek borotválkozni patronos borotvákkal, s azon voltak, hogy mielőbb letudják az egészet, és később átálltak hagyományos borotválkozásra, egyenesen beleszerelmesedtek a borotválkozásba, mint tevékenységbe. Azelőtt patronos borotvákkal én sem igazán szerettem borotválkozni, aztán onnantól kezdve, hogy átálltam a DE borotválkozásra, szellemi tevékenységeim egyik legfontosabbikává vált a borotválkozás, hiszen már az elején éreztem, hogy ez a műfaj azért komoly kihívás (arra a pontra is eljutottam, hogy majdnem feladtam az egészet a bénázásom, a fejletlen technikám miatt). Spirituálisan hangzik mindez, mert az is, hiszen van ilyen vetülete a hagyományos borotválkozásnak, sőt, megkockáztatom, hogy ez az aktív belső-külső koncentrált megtisztulás-élmény/tett a lényege, ami legalábbis potenciálisan benne van, mint lehetőség a hagyományos borotválkozásban, de mint minden tevékenységet, természetesen ezt is az ember teheti/teszi szellemivé. A megközelítés, a hozzáállás módja a fontos, és ettől függően változik pozitív vagy negatív irányba a végeredmény is. Úgyhogy ne add fel, de arra is vigyázz, hogy majd ne bízd el magad túl korán.
Az előkészítés, a szőr hidratálása nagyon fontos, de az sem jó, ha túlhidratálsz. A nagyon forró víz sem jó. Ez egy soktényezős egyenlet. Mire megtalálod a hab a tökéletes állagát, a borotva megfelelő szögét, a hozzá való legjobb pengét, stb., ez mind idő, és akár sok idő is lehet. Javaslom, hogy inkább az arcodon habosíts, ne edényben, s ha nagyon kiszárad a hab, akkor a pamacsot picit nedvesítsd. Az is fontos, hogy ne cserélgesd állandóan az eszközöket, főleg a borotvát ne, mert abból csak egy fölösleges gyűjtési hóbort lesz, ami nem fejleszti a technikát, hanem ellenkezőleg, csak összezavar és ront a helyzeten. Inkább legyen egy jó borotvád, és azzal tanulj, amíg meg nem találod a megfelelő szöget és technikát. Én összesen 2 borotvát használtam, és a másodikkal megállapodtam (immár 6 éve csak ezt használom). Kezdésnek semmiképpen se válassz agresszív borotvát. (Én anno Mühle R41-es borotvával kezdtem, ami elég agresszív, és így utólag is azt mondom, hogy nem volt túl jó választás ilyen agresszív borotvával kezdeni. Amikor - nem sokkal később - átálltam az R41-hez képest enyhe Feather AS-D2-es borotvára, akkor kezdett igazán javulni a technikám, és akkor találtam meg a helyes arányokat.) Nem tudom, hogy a Gillette King C borotva mennyire agresszív, de talán kezdésnek jó választás. Elméletileg a Mühle R89-hez hasonló. A Proraso szappanokkal (én főleg a piros szappant szeretem legjobban) és a Zöld Astra superior platinum pengével szerintem nem nagyon tudsz melléfogni. Itt a fórumon is sokak kedvencei ezek.