Szerző Téma: Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés  (Megtekintve 270926 alkalommal)

Nem elérhető nork

• Törzstag
Re:Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés
« Válasz #675 Dátum: 2015. November 18. - 16:24:23 »
Az adjustable aristocrat-ot egyébként nincs miért szétszedni, de a kövér fiúm használatlanul érkezett mégis felkúszott a rezes oxidáció a beléből a plácán. A fel-le mozgó pálca ugyan végig nikkelezett, de a cső belseje tiszta réz.

Nem elérhető pmol322

• Törzstag
« Válasz #676 Dátum: 2015. November 18. - 16:59:06 »
Én még a háromrészes menetére is cseppentek havi 1-2 alkalommal egy csepp varrógép olajat.
A mechanikásat meg főleg kentem
- És ha… fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?
– Engem nem lehet megvesztegetni.

Nem elérhető romsitsa

• Törzstag
« Válasz #677 Dátum: 2015. November 18. - 17:08:33 »
Ilyet még nem tapasztaltam. Mit csináltál, hogy így összeállt? Nálam 10-20 perc főzés után minden működik, ahogy kell, bármi is volt belekötve.

Elméletileg a Gillettek nem igényelnek kenést.

Üdv

Á

Nem elérhető nork

• Törzstag
« Válasz #678 Dátum: 2015. November 18. - 18:01:36 »
Semmit. De a tto-knál általános, hogy ha túl tiszta, akkor jobban beszorul. De ebben nincs semmi extra. Ha zsírtalanítasz egy csavart és meghúzod, az is így fog működni. Jó példa az autón a kerékanya csavar.
Főzni pedig sose szoktam igaz, nem is volt miért eddig. Talán a tiszta alkohol jobb, mint a főzés, vagy nem tom.

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #679 Dátum: 2015. November 18. - 20:34:32 »
Én szoktam. Pölö most főztem póréhagymalevest, igen finom lett.

Nem elérhető romsitsa

• Törzstag
« Válasz #680 Dátum: 2015. November 19. - 09:08:33 »
A főzés szerintem alaposabban oldja az évtizedes lerakódást, illetve a tiszta alkohol elég nehezen beszerezhető, mióta a patikákban nem kapható, nem pazarolok 2-3 decit egy borotvára.

Üdv

Á

Nem elérhető atteeharp

• Törzstag
« Válasz #681 Dátum: 2015. November 19. - 09:46:42 »
Az ultrahangos mosoban nalam legutobb Astra 501 furdott. Ok, ebben nincs extra korrodalasi lehetoseg, de a szappan 5 perc alatt kijott a csavaros rosz alol. Minimal ecetet lottyintettem bele csak.

Nem elérhető nork

• Törzstag
« Válasz #682 Dátum: 2015. November 19. - 10:45:38 »
Patikában horror árú volt az alkohol, akkor inkább benzin. Nekem mondjuk a nagybátyó hozta a munkahelyéről. A főnöke küldte, hát vannak még ilyen emberek hála a Magasságosnak, aki a maga képmására engem is megteremtett - by lókereskedő úr a Bakterházból. Amúgy csak törölgetek alkohollal, nagy ritkán áztatok, de a maradékot el is rakom. Méghozzá gyorsan, mert szabad szobahőmérsékleten gyorsan fogy... Egyébként, amit az alkohol felold, azt 5 másodperc alatt feloldja, felesleges órákat lógatni.

Eceteztem is párszor. Száz éves borotvákban sokszor ott figyel a vízkő. Ilyenkor ecetes fülpucival megszexelem a nyelet, várok pár percet és ismétlem, amíg kell.

Kívülről újabban jól bevált a kracckefe+ Jar. Krómozottra biztos jó, az aranynál csak óvatosan, bár az ékszerészek is kracckeféznek.

Nem elérhető vetus.novacula

• Törzstag
« Válasz #683 Dátum: 2015. November 19. - 12:09:25 »
Puha réz szálas kefével nem ildimos semmilyen galvanizált bevonatot tisztítani. Az ékszerészek sem tesznek ilyet.

Igazából tömör sárgaréz borotva készüléken - mint pld. Tabula R. Huszár nyele - is tök fölösleges, mert a rézoxidba kovadt koszt kell eltávilítani. Erre a háztartási réz-ezüst tisztító folyadékok tökéletesek. (Amik oldják az oxidot, tipikusan ammónia alapú összetevõjük révén.)
Itt csak arra kell figyelni, hogy a bennük található polír anyag a lehetô legfinomabb legyen.
Talán a Poliboy ezüst tisztító a legjobb ilyen amit eddig láttam. (Sidol utángyártásoknál ez sokkal finomabb szemcsézetû.)

Készüléket kifõzni is elég merész ütyködés. Ugyan olyan durva - értheted barbár - ténykedés, mint bármilyen karcot okozó mechanikus inzultus a vékony galvanizált felületeken.

Sokan említenek itt krómozott készülék bevonatokat. Érdemes tudni, hogy ilyen csak nagyon kevés készüléken van. (Pld. '30-as évek beli vastag alap lemezes 3 részes Gillette OT fejek is készültek króm bevonattal.) Kb. mint a fehér holló.
Ennek oka, hogy mechanikai sérülésekre - leejtés - ,és hôterhelésre a sárgarézen érzékenyebb. Meg talán macerásabb és drágább bevonat. Antik készüléken a nikkel bevonat a tipikus. Új készülékeken meg a nikkel-króm.
A bevonat "színébõl" ez egyértelmûen látszik a régi készülékeknél. (A korszerû Ni-Cr bevonatnál ennyire nem.)

A nikkel bevonatok is elég kényesek. Max. Prevent króm pasztát rájuk. Ezt is ésszel csak, mert a krómra tökéletes, nikkelre óvatosan. Bár a paszta szemcse mérete nagyon finom, de a mikron vastagságú nikkel bevonatot könnyebben koptatja.

Nem elérhető atteeharp

• Törzstag
« Válasz #684 Dátum: 2015. November 19. - 12:14:31 »
Régi borotvák általában rézből vannak, amit az ecet old. Ecet helyett vízkő ellen ugyanolyan jó a citromsav is, ami enyhébb sav az ecetsavnál, de a vízkő ellen ugyanolyan hatékony, a rezet viszont nem bántja.

Nem elérhető vetus.novacula

• Törzstag
« Válasz #685 Dátum: 2015. November 19. - 12:37:52 »
Lehet, hogy a tiszta réz nem lép reakcióba a citromsavval. De a vörösréz már igen.
Mert a citromsav a réz ötvözõit megmarja. Nem a rezet, hanem az ötvözõit korrodálja.
A sárgaréz amibôl az alkatrészek készülnek, meg ugye szintén réz ötvözet.

Ráadásul sokkal maróbb sav, mint az ecet. (Az aktril tisztítók mind citromsav alapúak.)

Nem elérhető atteeharp

• Törzstag
« Válasz #686 Dátum: 2015. November 19. - 12:55:36 »
Ráadásul sokkal maróbb sav, mint az ecet.

Ezt honnan veszed? Igazából nem az érdekel, hogy kinek van igaza, hanem hogy mi az igazság.
Vegyészmérnök ősömtől úgy tudom (legalábbis így rémlik), hogy a citromsav(oldata) gyengébb sav.

Eszpresszó kávéfőző vízkőtlenítéséhez a citromsavat ajánlanak, az ecetet pedig tiltják, mert a bojlere rézből van, amit az ecetes tisztítás tönkre tenne.

Megnéztem wikipedián:
Citromsav (25 °C):
pKa1=3,15
pKa2=4,77
pKa3=6,40

Ecetsav:
Savasság (pKa)   4,73 (25 °C)

Ezeket még értelmeznem kell, mert én nem vagyok vegyész, szóval érdekelne hogyan a te információd honnan származnak.  :peace:

Nem elérhető atteeharp

• Törzstag

Nem elérhető nork

• Törzstag
« Válasz #688 Dátum: 2015. November 19. - 13:45:02 »
De, használnak rézkefét ilyen felületek tisztításához az ékszerészek.

Nem elérhető romsitsa

• Törzstag
« Válasz #689 Dátum: 2015. November 19. - 14:43:17 »
Nem tudom, hogy krómtisztító után szeretném-e az arcomhoz érinteni a borotvát. Konzerváláshoz teljesen ok, de napi használatú eszközhöz én nem vállalnám, az ammónia mégis csak ammónia.

Üdv

Á

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici