Szerző Téma: Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés  (Megtekintve 270948 alkalommal)

Nem elérhető rty42

• Adminisztrátor
  • Törzstag
Re:Felújítás, tisztítás, javítás, fertőtlenítés
« Válasz #690 Dátum: 2015. November 19. - 15:33:16 »
Lehet, hogy a tiszta réz nem lép reakcióba a citromsavval. De a vörösréz már igen.
Mert a citromsav a réz ötvözõit megmarja. Nem a rezet, hanem az ötvözõit korrodálja.
A sárgaréz amibôl az alkatrészek készülnek, meg ugye szintén réz ötvözet.

Ráadásul sokkal maróbb sav, mint az ecet. (Az aktril tisztítók mind citromsav alapúak.)

Az első sorban a vörösréz gondolom sárgaréz akart lenni...

Egyébként elég látványos, ahogy a sárgaréz pillanatok alatt elvörösödik sósav hatására, mivel a felületen a cinket a sav kimarja az ötvözetből és marad a tiszta réz.
... a nyúlon túl?

Nem elérhető atteeharp

• Törzstag
« Válasz #691 Dátum: 2015. November 19. - 15:49:15 »
Sósav? Citromsavról volt szól.
Elírtad vagy arra értetted?

Nem elérhető zenith

• Törzstag
« Válasz #692 Dátum: 2015. November 19. - 16:24:24 »
Nem tudom, hogy krómtisztító után szeretném-e az arcomhoz érinteni a borotvát. Konzerváláshoz teljesen ok, de napi használatú eszközhöz én nem vállalnám, az ammónia mégis csak ammónia.

Üdv

Á
És mennyi marad öblítés után a felületen? Viszont kitűnő antibakteriális hatása van.
Gillette Tech 1951

Nem elérhető zenith

• Törzstag
« Válasz #693 Dátum: 2015. November 19. - 16:24:43 »
Sósav? Citromsavról volt szól.
Elírtad vagy arra értetted?
Ecettől is vörös lesz, csak hosszabb idő kell neki.
Gillette Tech 1951

Nem elérhető atteeharp

• Törzstag
« Válasz #694 Dátum: 2015. November 19. - 16:29:51 »
Köszi, akkor a kérdés az, hogy citromsavtól az lesz-e.

Nem elérhető rty42

• Adminisztrátor
  • Törzstag
« Válasz #695 Dátum: 2015. November 19. - 16:33:23 »
igen, igen... én konkrétan sósavval láttam a jelenséget, de remélhetőleg sósavval senki nem tervez nekimenni a borotvájának  :)

a citromsavval kapcsolatban nincs tapasztalatom...
... a nyúlon túl?

Nem elérhető vetus.novacula

• Törzstag
« Válasz #696 Dátum: 2015. November 19. - 17:53:20 »
Direkt írtam vörösrezet, mert ennek minimális az ötvözet tartalma a sárgarézhez képest.
A DE borotvák anyaga sárgaréz, ami akkor ugye pláne hogy elmaródik a citromsavtól.

A vörösrézből (tömítések) és sárgarézből (idomok) készült csaplefolyó szifon alkatrészek 4-5 év alatt nálam szinte porrá maródtak a citromsavtól.
Konkrétan a Ravak Cleaner-től, amit mindig használunk.
(Pedig mondta a vizvez. szerelőm, hogy ne a szép nikkelezett réz idomosat vegyem, hanem a PVC műanyag lefolyó szettet. Totál igaza volt.)

A sérült nikkel felületet gyorsan leoldja a sárgarézről. Ezt meg a zuhanykabin alkatrészeken tapasztaltam.
Szóval szerintem kerülendö az ecet meg a citromsav.

Akkor talán már valami enyhén lúgos szer, ha valamit maratni kell ez ilyen felületről. Pld. szódabikarbóna oldat. Nekem ilyesmit nem kellett még bevetnem totál szutykos vásárfiákon sem.

Nekem bevált az átlagos tisztítás. Semleges kémhatású és csiszolópor mentes univerzális tisztító szer után háztartási réz vagy ezüst tisztító. Nikkelen krómpaszta, majd alapos újbóli lemosás.  Semmit nem károsítva szinte gyári felületeket kapok.
(Használat előtt lehetne még alkoholos letörlés a fontos felületeken. De ez talán fölösleges már szerintem.)

Nem olyan villám gyors, mint a puha rézszálas kefe. De biztosan nem karcol.

Az ultrahangos tisztítás nagyon hatásos. Kíméletességben talán a legjobb. A borotva felújító cégek is így tisztítanak.

Nem elérhető nork

• Törzstag
« Válasz #697 Dátum: 2015. November 19. - 20:48:35 »
Ma is lesikáltam rézkefével egy OT-t. Nagyító alatt sincs semmi nyoma, de kinek a papné.

Plusz van még olyan, hogy nemesfém ápoló kendő, ami nem tudom, hogy mitől működik, de működik. Ezt az asszony vette még régebben valamelyik boltban. Talán Aldi, DM, vagy valami hasonló. Hogyaszongya: Suprawish. Mindenféle tisztítás után még ez a befejezés aranyon és rézen. Nagyon hatékony, látványos a különbség. Majd alkalomadtán, egy következő borotván bemutatom. Majd előtte megsikálom sima filccel csak összehasonlításképp, hátha nincs is trükk.

• Törzstag
« Válasz #698 Dátum: 2015. November 19. - 21:35:44 »
Tisztítás az OBI-ban kapható 650ft-os réz gyertyatisztító kefével.
Van ettől jobb kracckefe is, de itt csak ez volt a közelben és nem is drága.

Ezt a mocskot semmivel se tudtam eltüntetni. Forró lötyibe pedig nem merem dobálni ezeket a vékony cső nyeleket. A sima felületen látszik, hogy hagyott nagyon finom karcokat, de ezek szabad szemmel nem láthatók, tehát egy fényező polírozás pikk-pakk eltünteti, már ha egyáltalán szükség van erre. ...
Ezt írtad a kefe témában. Én erre utalva írtam amit.
Ennél koszvadtabb nyél recézésü Huszár borotvát,  mint amit belinkeltél, szerintem itt már többen megpucoltunk ilyen csillogóra. Nekem egy nikkelezett fejû lett verdefényes, minimális munkával.

Egyébként a savak nem kívánatos hatásáról rézen, v. kalcium szappan lepedékek eltávolításáról sok jó hozzászólás olvasható ebben a topikban. Lásd pld. Penge hozzászólásait.
Nem kellene újra és újra felfedezni a frankón leírtakat.

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
« Válasz #699 Dátum: 2015. November 19. - 21:39:54 »
fehege style... :bocs:
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

• Törzstag
« Válasz #700 Dátum: 2015. November 19. - 21:43:38 »
Nem tudom az milyen. De bocs a  :censored: beszúrásáért. Véletlen vót. Szenvedek a telóm billentyüzetén.

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
« Válasz #701 Dátum: 2015. November 19. - 21:54:03 »
Volt régen egy tag, neki volt hasonló a tudásanyaga és a stilusa, ezért csak. De ez csak egy ilyen dejavu megnyilvánulás részemről.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető nork

• Törzstag
« Válasz #702 Dátum: 2015. November 19. - 22:37:27 »
Asszem majd mindenki eldönti, miről akar írni. Felnőtt emberek vannak jelen, többen már borotválkoznak is...

Nem elérhető atteeharp

• Törzstag
« Válasz #703 Dátum: 2015. November 19. - 23:05:56 »
En szeretnem jelezni, hogy maximalisan gyereknek erzem magam, a 32 evemmel ebben a tarsasagban meg plane. Sot, a hulyegyerek is olykor igaz ram. Remelem ezek meg par10 evig igazak maradnak ;)
 (amugy meg ne veszekedjunk... Amikor verekedni is lehet :crazy: )
:peace:

Nem elérhető romsitsa

• Törzstag
« Válasz #704 Dátum: 2015. November 19. - 23:49:45 »
Nem tudom, hogy krómtisztító után szeretném-e az arcomhoz érinteni a borotvát. Konzerváláshoz teljesen ok, de napi használatú eszközhöz én nem vállalnám, az ammónia mégis csak ammónia.

Üdv

Á
És mennyi marad öblítés után a felületen? Viszont kitűnő antibakteriális hatása van.

Nem tudom, de a szaga az marad.

Üdv

Á

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici