Kicsit félek ettől a DE-re váltástól, mivel szörnyen erős szőrzetű vagyok, elől, hátul nyakon végig, ádámcsutka alatt is még 5 centit (na meg mellkason is háton is bunda) és ha felfele húzom akkor bármivel is csinálom, csupa vér vagyok. Most a Fusion nagyon jó és kényelmes lefele, de az ádámcsutka vonalában végig van egy zóna ahol megtörik a bőr, mint a tenyéren a vonalak, csak szélesebb, ott még ez is kicsit necces.
Ma elővettem újra egy megmaradt Gillette Blue II Excel-t http://upload.ecvv.com/upload/Product/20085/China_Gillette%20disposable%20razor20085122349216.jpg csak azért, hogy lássam milyen lenne 5 helyett 2 pengével borotválkozni, mégiscsak közelebb van az 1hez, de sokkal kényelmetlenebb volt, jobban sercegett, nagyon kellett vigyázzak vele, most pedig pár óra után úgy nézik ki mint a Fusion-el holnap.
Attól félek kicsit, hogy mivel nagyon erős az arcszőrzetem és sok helyen nagyon érzékeny a nyakam, sok pénzt adnék a DE-re, de nem tudom hogy beválna-e.
Van esetleg közületek akinek hasonló erős szőrzete van érzékeny nyak hajlattal és sokat szenvedett 2-3 pengésekkel, felfele esélytelen valaha is húzza és bevált a DE? Jó lenne hallani hasonlóak tapasztalatait
Ez már tényleg elég off, de azért én is válaszolok, mint DE borotválkozásra nemrég átállt ember. Szőrzet tekintetében hasonló cipőben járok: sűrű és erős, ám a nyakamon a bőröm igen érzékeny. A 2pengés eldobható Gillette sajnos nemcsak a pengék számában, hanem azok minőségében is jelentősen alulmúlja a Fusiont vagy a Mach3-at, ezért is eldobható. Ha már többpengés, akkor inkább az említett márkanevek.
De a DE mégis jobb, pontosan a kevesebb több alapon! Sokan leírták már, de azért én is leírom, hogy minél több helyen szerepeljen: a több pengéből az első általában csak meghúzza szőrt, és a többedik vágja le. A húzás eredménye: jóval a bőr szintje alatt elvágott, és ezért később benövő szőr, és jelentős mechanikai stressznek kitett, ezért begyulladni hajlamos szőrtüsző.
A nyakamon az ATG, azaz szőrnövekedéssel ellentétes irányban végzett borotválás nálam is rendre irritációval jár, de megfelelő előkészítés/penge/borotva kombinációval ez minimálisra csökkenthető. Segít továbbá a bőr feszítése. Nekem pl. az említett kritikus ádámcsutkás részen keresztbe nőnek a szőrök. A bőrt elhúzom az egyik oldalra, így nem kell körbemanőverezni az említett dudort, hanem sima, egyenes részen kell csak húznom a borotvát.
A Mach3-as korszakomhoz képest most már gyakorlatilag eltűntek a benőtt szőrök és begyulladt szőrtüszők, egyedül a bőröm pirul meg helyenként.
A vérzés, amit említettél, fakadhat a sietségből és figyelmetlenségből, a többpengéssel régebben én is megvágtam magam, jellemzően az orrom alatt, ahol még a több penge közti vékony résbe is be tudott csípődni a bőr. Ilyen baleset természetesen a DE-nél is előfordul, de ugye itt alapszabály, hogy csak a legszükségesebb mértékben nyomjuk oda a borotvát (típustól függően, nehéz daraboknál ez általában 0 nyomást jelent). Ezzel, valamint a feszítéssel és főleg odafigyeléssel elkerülhető a vagdalás.
"Vágj bele",
megéri!