Szerző Téma: Kezdésnek mit vegyek és hol? – tippek  (Megtekintve 487269 alkalommal)

Nem elérhető KunEmber

• Moderátor
  • Törzstag
  • a babérolaj szerelmese
Re:Kezdésnek mit vegyek és hol? ? tippek
« Válasz #195 Dátum: 2011. Március 01. - 08:11:25 »
Még egy szó: nagyon tág határok között mozognak a régi, de szép borotvák, 3000 és 10000 között bőven kifoghatsz régebbi német, svéd, vagy szovjet típusokat. Ha mázlid van, akkor kevesebbért is :) Amire figyelni kell: ha nem akarsz borotvát újítgatni akkor legyen ép a nyél, ne legyen repedés, törés, nagy kipattogzás a pengén, legalább 4/8 széles legyen (vaterán kerülni a hústűszélességű hülyeségeket), és igen, ne állj neki fiskars késélezővel élezni  :evil:

Nem elérhető vidak

• Törzstag
« Válasz #196 Dátum: 2011. Március 01. - 09:49:45 »
Kövesd a Vatera topikot is, főleg míg jenessanyi torkán van a zasszony :D

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #197 Dátum: 2011. Március 04. - 14:15:42 »
Üdv!

Új vagyok a fórumon és a témában is, de egy ideje már játszom a gondolattal, hogy áttérjek a hagyományosabb módszerekre.
Elsősorban az lenne a kérdésem, hogy ha egy straight razor-t szeretnék, akkor egy használtat vegyek vagy újat. Pro-contra stb.
Lehet, hogy már kérdezett valaki ilyesmit, ez esetben bocsi, az összes kommentet nem nyálaztam át, csak beleolvasgattam.

Ha nem sürgős a beszerzés nekem lesz néhány eladó késem. Jelenleg a köszörűsnél vannak(borotvaköszörűs!), teljes felújitásra tehát abszolút shaveready-k lesznek.
Itt fogom meghirdetni őket az eladó rovatban, figyeld a rovatot, majd lehet közzülük csemegézni.

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #198 Dátum: 2011. Március 04. - 14:42:34 »
Ha nem sürgős a beszerzés nekem lesz néhány eladó késem. Jelenleg a köszörűsnél vannak(borotvaköszörűs!), teljes felújitásra tehát abszolút shaveready-k lesznek.
Itt fogom meghirdetni őket az eladó rovatban, figyeld a rovatot, majd lehet közzülük csemegézni.
Remélem nem lesz közöttük szívet elgyengítő szépséges spike pointos! :fetreng:
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető Wisniowiecki

• Új tag
  • *
« Válasz #199 Dátum: 2011. Március 08. - 08:37:12 »
Kösz a válaszokat, most kissé tisztábban látok.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy ha az embernek van egy sévredi kése az milyen rendszerességű karbantartást igényel? Konkrétan milyen időközönként kell a fenőszíjjal fenni? Mikor kell profival éleztetni? stb.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #200 Dátum: 2011. Március 08. - 08:40:02 »
Kösz a válaszokat, most kissé tisztábban látok.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy ha az embernek van egy sévredi kése az milyen rendszerességű karbantartást igényel? Konkrétan milyen időközönként kell a fenőszíjjal fenni? Mikor kell profival éleztetni? stb.

Bőrön fenni minden borotválkozás előtt. Éleztetni attól függ hogy valamivel karban tartod-e az élét. 5-20 borotválkozásonként nem árt egy finom kövön vagy pasztás szíjon húzni vele párat hogy jó maradjon az éle. A pasztás módszerrel akár fél-egy évig is ki tudod tolni az éleztetést, kővel gyakorlatilag akármeddig ha nem rongálod meg semmivel az élét. Én kezdésnek mindenképp pasztás szíjat javasolnék, vagy balsafát, nagyon olcsó, és nagyon könnyű használni.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Wisniowiecki

• Új tag
  • *
« Válasz #201 Dátum: 2011. Március 08. - 08:53:18 »
Bőrön fenni minden borotválkozás előtt. Éleztetni attól függ hogy valamivel karban tartod-e az élét. 5-20 borotválkozásonként nem árt egy finom kövön vagy pasztás szíjon húzni vele párat hogy jó maradjon az éle. A pasztás módszerrel akár fél-egy évig is ki tudod tolni az éleztetést, kővel gyakorlatilag akármeddig ha nem rongálod meg semmivel az élét. Én kezdésnek mindenképp pasztás szíjat javasolnék, vagy balsafát, nagyon olcsó, és nagyon könnyű használni.

Wow, kösz a gyors választ :)
A bőr és a szíj (pasztával) az ugyanaz az instrumentum, vagy két különböző? És ha már bőrt vesz az ember milyen szempontokat vegyen figyelembe? (az áron kívül)
A balsafa mi fán terem? :)
Tudom hogy ezek errefele elég alap fogalmak lehetnek, nekem viszont újak, szóval bocs az értetlenkedésért.

Nem elérhető Talador

• Törzstag
« Válasz #202 Dátum: 2011. Március 08. - 09:05:49 »
Elvileg 2 külön eszköz, de sokszor egybeépítik őket. Lehet fára felragasztva, lehet feszítős, lehet lógós, kinek mi.

Bőrnél az a legfontosabb, hogy szép sima legyen a felülete, ne legyen túl kemény, szépen felvegye a borotva geometriáját. Én megszívtam egy bőrrel(igaz nem volt túl drága), mert túl kemény plusz homorú is kicsit, szóval nem igazán tudom használni, pedig puhítottam vaszilijjel.

Balsafát elvileg modellboltokban lehet kapni, de ezt csak a többiek elmondása szerint írom, én még nem vettem soha.

Remélem tudtam segíteni. Én még kismiska vagyok a dologban, vannak itt nagyobb ágyúk, szóval ha hülyeséget írtam, akkor bocs. :)
"Húzd ki a Szent Biztosítószeget, majd azután számlálj el háromig. Se többet, se kevesebbet. Három legyen, amedig számolsz, s ameddig számolsz, az háromig legyen. Négyig ne számolj hát ezért, sem pediglen kettőig - hacsak nem folytatod a te számolásodat háromig. Az ötöst szádra ne vedd. Midőn a hármashoz érsz, mely sorrendben a harmadik leszen..."

Zoli

• Vendég
« Válasz #203 Dátum: 2011. Március 08. - 09:13:20 »
SZIASZTOK...Megtorpantam egy kicsit a Borotvakes vetelehez egy kicsit.
Kezdesnek valaki megvagta magat,eleg csunyan.1 het alatt jott helyre az arcan a vagas.
Valami legycsapo modszert hasznalt,vagy egyszeruen pancser?
Olvasgatok,nezelodok,tanulom a kes fogasat konyhakesen,a mozdulatokat a fenesre.
Elszant vagyok,es lehet en is legyet csapok az arcomon a kessel majd.
Biztatas jol jon .sziasztok

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #204 Dátum: 2011. Március 08. - 10:01:53 »

Wow, kösz a gyors választ :)
A bőr és a szíj (pasztával) az ugyanaz az instrumentum, vagy két különböző? És ha már bőrt vesz az ember milyen szempontokat vegyen figyelembe? (az áron kívül)
A balsafa mi fán terem? :)
Tudom hogy ezek errefele elég alap fogalmak lehetnek, nekem viszont újak, szóval bocs az értetlenkedésért.

Üdv,

Fenőszíj, és pasztás szíj/balsa két külön dolog. Fenőszíjból lehet választani egyszerű darabot (Extrametálnál is lehet venni kb. 2000 Huf, de ha szétnézel itt a fórumon, egyik társ most indított közös beszerzés topikot fenőszíjra).
Pasztás fenő: Ebből is lehet kapni készen (általában webshopokat érdemes nézegetni az ügyben), vagy lehet sk. csinálni. Ehhez is kb. olyan bőr kell, mint a fenőszíjhoz+valamilyen paszta (általában krómoxid (zöld), vagy vasoxid (piros) pasztát használunk hozzá, ebből van a DOVO-nak készen, vagy művészellátóban lehet kapni festékpigmentet, amiben az előbb említett két anyag van) Ha nem bőrre szeretnéd kenni, akkor lehet pl. pamut hevederre, vagy balsafára. Pamut heveder beszerzési forrás elég necces, mert a műszálas anyagok (pl. redőnyzsinór) nem igazán felelnek meg a célnak. Balsa fát általában hobbi/modellező boltokban lehet kapni.
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető bimbi

• Törzstag
    • kések
« Válasz #205 Dátum: 2011. Március 08. - 10:05:10 »
Kezdesnek valaki megvagta magat,eleg csunyan.1 het alatt jott helyre az arcan a vagas.
Olvasgatok,nezelodok,tanulom a kes fogasat konyhakesen,a mozdulatokat a fenesre.
háát szia!

Kell egy bizonyos lelki állapot a késes borotválkozáshoz, az biztos. én most egy ideje DE-vel nyomom (bár egy hónapja már azzal se  :borosta:  :crazy:), de előtte késeztem.
Nekem is volt, h megvágtam magam, de azt abban pillanatban tudtam h rossz mozdulat volt és utánna jött is a vérem...
Igazából kell egy jó kés (kinek mekkora) és gyakorolni kell. akár úgy, h előszőr csak a arcodon húzod le és utánna DE-vel befejezed... szerintem
és akkor a biztatás: hajrá hajrá  :sör:
"...tegnapelőtt, amikor még holnapután volt..."

Nem elérhető bimbi

• Törzstag
    • kések
« Válasz #206 Dátum: 2011. Március 08. - 10:07:01 »

Balsa fát általában hobbi/modellező boltokban lehet kapni.

én multkor bementem egybe és azt monda az eladó, hogy tud hozatni Bp-ről egy 5*20cm darabot, de kb 2-4ezer lesz mire ideér?!  :crazy:

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #207 Dátum: 2011. Március 08. - 10:08:24 »

Szia Zoli,

Ez mindig benne van a késes borotválkozásban (a többiben is, csak "ritkábban"). Általában az első idő sérülésmente szokott lenni, mivel az ember olyankor sokkal jobban figyel, aztán amikor már úgy érzi, hogy megvan a kellő rutin, akkor szokott jönni az első komolyabb sérülés... ;)
Ez ne tántorítson el, ha egyszer ráérzel az ízére, valószínűleg "nem fogod tudni letenni" a kést... ;D

Ami a fogásokat illeti, szerintem ne konyhakésen gyakorolj, hanem borotvakésen! komolyan! Teljesen más az érzése, a fogása.
Ha bizonytalan vagy, próbáld először csak az arcod két oldalán tesztelni a kést, ott sima egyszerű felületek vannak, nem kell nagyon kísérletezni a fogásokkal. Aztán, ha úgy érzed, hogy megvan a biztos fogás, akkor lehet tovább próbálgatni. Ami fontos: Ha késsel borotválkozol, midig legyen benned/körülötted nyugalom, és hagyj elegendő időt! Az elején nem ritka, hogy valakinek akár 1 óra is kell, hogy teljesen megborotválkozzon késsel!
Léber Kálmán

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #208 Dátum: 2011. Március 08. - 10:11:18 »

én multkor bementem egybe és azt monda az eladó, hogy tud hozatni Bp-ről egy 5*20cm darabot, de kb 2-4ezer lesz mire ideér?!  :crazy:

Én a Bakos faipari vállalat mintaboltjában (1117 Budapest, Váli u. 2) vettem balsa hobbilécet 10 cm széles, kb. 1 m hosszú darab volt valami 7-800 forint...
Léber Kálmán

Nem elérhető bimbi

• Törzstag
    • kések
« Válasz #209 Dátum: 2011. Március 08. - 10:11:51 »

Én a Bakos faipari vállalat mintaboltjában (1117 Budapest, Váli u. 2) vettem balsa hobbilécet 10 cm széles, kb. 1 m hosszú darab volt valami 7-800 forint...
tudtam, h irreális amit mondtak  :crazy:

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici