Valóban hülye világ...a múltkor receptre felírt gyógyszert váltanék ki, mire a patikus: " Köteles vagyok közölni Önnel, hogy van a gyógyszernek helyettesítője is", mire én: "Teljesen ugyanazokkal a hatóanyagokkal?" "Igen" Kérdezem és az mennyibe kerül( jelzem a recepten lévő 1100Ft) Válasz: "150Ft, melyiket kéri?"
Csak úgy széljegyzetként, mert off. Én úgy tudom, hogy kb. hónap múlva pl. statinokat (lipidcsökkentő gyógyszerek egyik csoportja) már csak hatóanyagként lehet felírni, mert annyira sokféle generikus készítmény van belőle, innentől kezdve a patikus vagy a vevő döntésén múlik, hogy milyen gyógyszerkészítményt választ. Tehát majd egyrészt a gyógyszertárakat fogják kenőpénzelni a pharmaprostik, ha eddig ezt a családorvosokkal tették volna meg.. (egyébként ne gondoljátok, hogy itt halálra tömik a családorvosok zsebét, szó sincs róla, hangsúlyozom általában..) Másrészt azért azon mindig el kell gondolkodni, hogy az eredeti készítménynél jobb-e egy utángyártott, még ha kémiailag ugyan az is van benne.. persze ez a kérdés is messzire vezethet, mert ki mit engedhet meg magának, akinél már havi több ezres tétel az ilyen-olyan gyógyszerek megvásárlása, az nyilván kapva kap minden megspórolt forinton.