Gyógyszertári ügyekben egy ideje az dívik, hogy nem (v)akaródznak adni sok helyütt szinte semmilyen "vegyszert".
Én többféle naturkozmetikumot kutyulgatok itthon magamnak (nem csak borotválkozós szereket).
Tehát sokféle alapanyagra lenne szükségem, pl. kaolin, citromsav, borax, sztearinsav, stb.
Úgyhogy a "patikája válogatja" kifejezés lassan elavultá válhat a szerint, hogy "egyikben kapható, másikban meg nem" az adott készítmény. Ugyanis, állítólag központilag megtiltották, hogy patikákban/gyógyszertárakban árusítsanak ilyeneket!
A többedik (budapesti) patika meglátogatása és faggatózás után derült ki ez, bár addig is furcsa/értetlenkedő arcot vágtak majd minden esetben, ha különböző kozmetikai alapanyagokat akartam beszerezni. Most azt mondják, hogy a rendelet miatt nem tarthatnak/adhatnak ilyen"alapanyagokat" magánszemélyeknek (bár biztosan van nekik), hanem
csak gyártóknak! >
Bár szerintem a "kozmetikai gyártók" nem patikából szerzik be pl. a többszáz kilónyi sztearinsavat. :
Glicerint valóban már nehéz beszerezni patikákból, de itt még él a "patikája válogatja" eset.
De pl. webshopokban, láttam 1 litert is árusítani gond nélkül. Nem is volt nagyon drága.
A többi szer ami nekem kellene, szintén neten megrendelhető, de a patikai sokszor olcsóbb volt eddig.
A c vitaminról - és több másikról pl. D-vitamin - az a személyes véleményem, hogy csak nagy dózisban ér valamit pl. a vitakinges 1000 mg.-os adagolásban. Vagy Színtiszta aszkorbinsavat kell beszerezni, az még jobb áron van. Vannak is ilyen helyek ahol ezt kapni zsákos kivitelben. Bár lehet hogy nem a legtisztább anyag.
Szóval, haladunk a szép új világ felé...