Miért nevetséges a napi ajánlott bevitel? Nem az ujjukból szopták az érintettek. Viszont a vízben nem oldódó vitaminok esetében a túladagolásnak igencsak vannak következményei. Ebben tartom hunyónak a Vitakinget, illetve egyéb kapcsolatai kapcsán, de az nem tartozik erre a fórumra.
A véleményem, bevallom, nem teljesen saját, csak felmenők érintettek szakmailag, az ő rálátásuk és véleményük, ami nem tűnik éppen megalapozatlannak, befolyásol engem is.
A napi beviteli érték azért nevetséges, mert az alapján állapították meg, hogy mennyi kell az adott vitaminból MINIMÁLISAN, hogy megakadályozzák az adott vitamin hiánybetegségét. C vitamin esetében 60 mg kell naponta ahhoz, hogy valaki ne legyen skorbutos. Arról persze már nem szól a fáma, hogy egy ideje már nem barlangokban lakunk, és kicsit több káros tényező játszik szerepet az életünkben mint mondjuk 100 évvel ezelőtt, elég csak a passzív dohányzást, vagy az autók által kibocsájtott kipufogógázt említeni.
A C vitamin ráadásul az egyik legjobb antioxidáns, mint írtad vízben oldódó vitamin, túladagolása esetén (ami extrém, bőven 10 gramm fölötti mennyiségnél fordulhat elő) hasmenés a legdurvább tünet (persze mivel ilyen mennyiségű aszkorbin sav elég rendesen ingerli a gyomor nyálkahártyáját).
Szent-Györgyi Albert pl napi 1g-ot szedett már akkor, betegség esetén pedig megemelte 8 g-ra. Nem 30 évesen halt meg.
Sajnos nagyon kevesen értik meg, hogy hiába a napi beviteli érték, az lényegében akkor lenne elég, ha egy oxigénsátorban élnénk, és semmilyen káros hatás nem érne minket. És igen, a zsírban oldódó vitaminoknál is az ANBÉ többszöröse kell, főleg a sportoló, és/vagy dohányzó emberek esetében.
Érdemes amúgy utánaolvasni, kutatásokat, teszteket keresni ezzel kapcsolatban, szerintem legalábbis fontos, és hasznos.
Ha már a vitakingnél tartunk én inkább a béres csepptől és a társaitól ráz ki a hideg, akik egy csecsemőnek is kicsinek mondható dózist árulnak csillagászati árakért.
Vitázhatnánk még arról, hogy miért jó a gyógyszergyártóknak az hogy az átlag ember tudatlan ilyen téren, de ahogy írtad ez tényleg nem tartozik a fórumra.