Ma csináltam egy pre-shavét, olívaolaj alap, és hozzá néhány csepp fahéjolajat tettem...még jó hogy nem kevertem sokat, mert rájöttem hogy a fahéjolajra allergiás az arcom előtte persze a kezemen kipróbáltam, ott nem volt semmi pirosodás.
Még szerencse hogy nem mentem sehova, a fél nyakam, és a fél fejem, még a fülem teteje is teljesen piros volt és még azt hozzá teszem, hogy rendesen csípett is viszont DE-hez rendesen megpuhított
Kedves kisfoo,
Oszt ha nem tetszik a lötty nem öntsd ki, mert el tudod készíteni vele az alábbi ételeket:
Reggeli muffin
Hozzávalók:
1+¼ bögre teljes kiőrlésű liszt
½ bögre Canderel por
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál
fahéj ½ bögre mazsola
1 bögre zabpehely
1 nagy tojás
3 evőkanál
olívaolaj 4 közepes répa, lereszelve
⅓ bögre zsírszegény tej
1 érett banán
Elkészítés:
A „száraz” hozzávalókat tegyük bele egy nagy tálba (liszt, Canderel, sütőpor, fahéj, zabpehely, mazsola) és keverjük össze.
Adjuk hozzá az olajat, a tojást, a tejet, a reszelt répát, és a villával összenyomott banánt. Keverjük össze!
¼-ig töltsük tele a muffin formákat, majd előmelegített sütőben süssük 180 fokon 20 percig.
Tabúle
Hozzávalók: 3 cs. petrezselyem, fél cs. fodormenta, 4 db paradicsom, 1 marék tört búza (burgul), 1 pohár citromlé, 1 pohár
olívaolaj, minimum 2 fej hagyma, só, paprika,
fahéj (ízlés szerint).
Elkészítés: Először a petrezselymet vágjuk apróra, azután mossuk meg a felvágott petrezselymet. (Persze a zöldfűszert aprítás előtt is meg lehet mosni.) A mentát alapos mosás után vágjuk fel. Facsarjunk rá egy kis citromlevet, hogy ne veszítse el a színét. Ezután vágjuk apróra a paradicsomot és tegyük egy tálba. Most jön a hagyma. Legjobb, ha kétféle hagymát használunk: a lila- vagy vöröshagyma mellé tegyünk bele zöldhagymát is. Egy teli kanál sót és egy kevés csípős vagy édes paprikát tegyünk a hagymához. Egy kis fehérbors sem árt. Vannak, akik még egy csipetnyi fahéjjal is ízesítik. A barna vagy fehér előfőzött burgul, azaz tört búza jól megmosva és kinyomkodva kerül a salátába. Ezután az egészet keverjük össze. Először a petrezselymet, majd a mentát. Azután jön a paradicsom és a hagyma, majd a tört búza, az olívaolaj és a citromlé.
Szfiha
Hozzávalók: a tésztához: 2 bögre liszt, 10 dkg vaj, egy kevés
olívaolaj, só, egy kávéskanálnyi szárított élesztő, víz. a töltelékhez: 50 dkg darált bárányhús (melynek egyharmada faggyú!), 4 db nagy paradicsom, 2 db nagy fej hagyma, szezámpaszta, bors, őrölt koriander,
fahéj, só, fenyőmag.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, s addig gyúrjuk, amíg lágy tésztát nem kapunk. Majd kis ideig állni hagyjuk. Ezután sodrófával kinyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. A töltelék bárányhúsból készül, amelynek egyharmada faggyú, ezért ezt az ételt nem ajánljuk azoknak, akik ügyelnek a koleszterinszintjükre. Hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, a kockára vágott hagymát, a borsot, az őrölt koriandert, a fahéjat és a sót. Az egészet összekeverjük és egy kis szezámpasztát adunk még hozzá.
Ezt követően mindegyik kis tésztakör közepébe egy kiskanálnyi tölteléket teszünk, majd négy oldalán összecsippentjük a batyukat úgy, hogy a töltelék középen szabadon maradjon. Végül mindegyiket fenyőmaggal díszítjük. Ezután olajjal kikenünk egy tepsit és ráhelyezzük a batyukat. Nagyon forró sütőben süssük!
Jó Étvágyat!