Nem akarok ünneprontó lenni, de pont nemrég hallgattam a rádióban, hogy a bevizsgált illóolajok jó nagy többsége vagy így vagy úgy de "megbukott" különféle felülvizsgálatokon. Nyílván nem véletlenül.
Nem konkrétan a teafa olajra gondolok, hanem úgy általában a kereskedelmi forgalomban kapható 5-10-20ml-es kiszerelésű pár 100 illetve pár ezer forintos olajokra. Nyílván ha konkrétan teafaolaj van ráírva, akkor a legtöbb esetben valami hasonlót desztillálnak bele, de legalább olyan kérdőjel ágaskodik bennem ezzel kapcsolatban, mint mikor megyek a kútra tankolni és a 6l-es kannába belemegy a 8,23l vagy ha 98-as benzint adnak el nekem úgy, hogy a 98-as benzinre kiélezett előgyújtás és szelephézagok mellett csörög a motor, mint állat. Ezek párszor már megtörténtek velem ebben az országban... Ezek az illóolajoknak nevezett elegyek egy halom különböző olaj elegye, tehát, hogy mit, hogy kevernek hozzá (vagy éppen vesznek el belőle), gyakorlatilag kimutathatatlan, mert még így is rá lehet fogni, hogy illóolaj. Továbbá, ha ne adj isten silány minőségű illóolajat vásárol az ember, és nem okoz problémát a terpénnel higított cucc ( pl. ez is simán lehet természetes összetevő is), még akkor sem derül ki, hogy az anyag valójában milyen minőségű volt, legfeljebb nem osztott szorzott az éppen aktuális egészségre, de, hogy ennyi pénzért (ÁFÁ-val, köfával, gyufával, szállítással, kis és nagyker árréssel ausztráliából) mit hoznak ide, nincsenek kétségeim..., azt a maradék 10%-ot bizony nehéz kifogni. Aztán ami még biztos konkrét tényező, van jóminőségű teafa levél és rosszminőségű is, úgyanúgy ahogy a dohánynál, vagy a marihuánánál... szóval nálam marad a nagy kérdőjel...márcsak azért is, mert az összes illóolajat amit én kipróbáltam használatra, mind semmit sem ért, illetve inkább rontott, vagy irritált. Mondjuk teafaolajat spec. nem próbáltam még... ettől függetlenül ezt az illóolajos próbálkozást én inkább kihagynám, de ez az én véleményem, lehet a teafaolaj amúgy csodákra képes, de ha tényleg így van, akkor ezt a pénzt olyan aftershave-re kell költeni, amiben a megfelelő -labor által jóváhagyott- mennyiség és minőség eleve benne van.