Illatkritikák!
Mostanában jó pár illatot kipróbáltam, következzenek a beszámolók (legtöbbjükből minta van, az Elad topikot nemsokára lehet figyelni). Alább nagyrészt az én benyomásaim következnek, illatkomponensek és hozzáértőbbek véleménye a fragrantica.com-on olvasható.
Axe Gold Temptation
A Dark temptationről többen is dicsérőleg írtak itt korábban, a Gold Temptation szintén alapvetően csokis, de kevésbé fanyar, inkább behízelgően édes - már-már női illatnak is elmenne. Kellemes, de talán elég megosztó is, összességében inkább érdekességként fújnám magamra, mint "állandó" illatnak.
Denim Black
Ezt gondolom sokan ismerik. Fanyar, kissé talán "bárdolatlan", de egy hölgyismerősöm és a fragrantica.com-on is egy hölgykritikus szerint van benne valami, ami olyan igazi, "erőteljesen férfias."
Floris Cefiro
Kellemes "tavaszias, kora nyárias" illat. Leginkább "citrusos-szappanos" jellegűnek mondanám. A kezdeti illata (lévén illékony citrus) nem túl tartós, a "szappanos" háttér tovább megmarad, de kifejezetten könnyed, nem tolakodó, kifinomult illat. Uniszexnek mondják, és valóban nőn is el tudnám képzelni.
Dior Sauvage
Enyhe "gyömbéresség." Férfiasnak férfias, és nem kellemetlen, de nekem nem is jött be annyira.
Prada Luna Rossa
A fragrantica.com egyik kritikusa szerint "olyan nyári illat, ami télen is elmegy." Aláírom. Van benne egy enyhe, de engem valahogy mégis megfogó, "öregpapás" fanyarság + némi citrus. Nem annyira divatos férfi-illat, de nekem nagyon-nagyon szimpatikus.
Giorgio Armani Acqua di Gio
Sokak szerint nem lehet mellélőni vele. Enyhén édeskés, én némi gyömbért/fenyőt? érzek ki belőle még. Sokak szerint "összetettebb testvére" a
... Perry Ellis 360o
Nagyon hasonlít a fentire valóban, ám leszáradás után gazdagabb és intenzívebb a háttérillat, én több "tűlevelet" érzek benne. Ennek dacára nem mondanám kifejezetten téli illatnak. Kellemes, nem tolakodó, közepesen tartós, nekem bejövős.
Davidoff Champion
A nekem nagyon szimpatikus Avon True Force drágább verziójának is mondják. Valóban hasonlít, de leszáradás után az "alap" fanyarabb. Összességében nem tolakodó, inkább tavaszias, sajnos nem túl tartós. Üvegformája ("súlyzó", a "gyúrós" image-t hangsúlyozandó) kissé megosztó, nálam csak minta van belőle.
Versace Eros
A fragrantica.com-on többen is nőmágnesként jellemzik. Brutális citrus-mentol robbanással indít, de egyáltalán nem az "olcsó" fajtából (tehát a mentolos rágókat és citromos mosószereket tessék elfelejteni). Száradva némileg átalakul, de továbbra is jó adag citrus megmarad - az egész illat igen erős és tartós. Ha túllövi az ember, feltűnősködőnek tarthatják. Összességében nagyon szimpatikus, de vigyázni kell vele. Mindennapra nem hordanám, inkább társaságba (főleg hölgyekébe), óvatosan adagolva.
Versace Versus Blue Jeans
Jóval könnyedebb, mint a fenti. Tavaszias-nyáriasnak mondják. Jómagam némi "kólaszerű" illatot is kiérzek belőle. Édeskés, de mindenképp inkább férfias, bár adott esetben nőn se hatna furcsán. Bejövős, de jóval kevésbé intenzív, és kevésbé tartós, mint az Eros.
Issey Miyake pour Homme
Érdekes, keleties kompozíciónak mondják - számomra a gyöngyvirág dominál benne, leszáradás után kicsit fanyarabb. Szimpatikus, de annyira nem, hogy sokszor hordjam.
Viktor & Rolf Spice Bomb
Érdekes, fűszeres (talán egy pici bors is van benne?) + némi édeskés komponens. Intenzív, de nem brutálisan feltűnő, és nem is túl tartós. Inkább érdekesség, mint gyakori viselet.
Creed Aventus
A fragrantica.com és a saját egybehangzó véleményem szerint messze túlárazott. Kellemes, "áramvonalas", fanyar illat. Nagyon szimpatikus, de hamar el is száll. Egy ilyen drága parfümnél ez csalódás.
Calvin Klein Be
Uniszexnek mondják, dominánsan "szappanos" illat. Némi rosszindulattal akár jellegtelennek is lehetne nevezni. Alig-alig tűnik fel, inkább csak egy "tisztaság" illat, ami egyáltalán nem intenzív, de viszonylag tartós. Szimpatikus, de egy kissé tényleg "jellegtelen."
Penhaligon Artemisia
Ezt ajándékba kaptam az egyik mintaadag mellé szintén mintányi mennyiségben. Női darab - kellemes, de kissé öregmamás.
Playboy Miami
Dominál a zöldalma. Ez már egy olcsó, de még viszonylag harmonikus és nem tolakodó darab.