Gondoljatok bele .
a gc-t egy jó de "viszonylag" olcsó gépnek tervezték.
Szerintem nem azért kapott aluminium kazánt ,mert az gyorsan felfűt (bár ez egy közvélekedés),már csak azért sem mert gondoljatok bele a gc kazánja Indirekt fűtésű,azaz nem a boiler belsejében van a melegítő spirál hanem hosszában van kettő darab lópatkó :censored:alakú fűtőkör ami a boiler alu házát fűti.
https://www.sweetmarias.com/gaggia-images/gaggia-parts/boiler.jpg(ez ha belegondoltok sokkal kevésbé hatékony, kevésbé gyors, és sokkal kevésbé kontrollálható igy a belső vízhőmérséklet(ez az egyik oka a Gc viszonlagos nagy hőingadozásának.
Az elődeiben még réz boiler volt Direkt fűtéssel,
http://smg.photobucket.com/user/adrian_lovell/media/boilers.jpg.htmlés azok előállitása sokkal több pénzbe kerül, arról nem beszélve ,hogy azokban a fűtőspirált simán ki lehetett cserélni.Az meg már mennyivel jobb a gyártónak,ha komplett kazánt kell cserélni egy spirál szakadás miatt.
pont a 80-évek végén kezdtek el a mérnökök foglalkozni a tervezett öregedés problémájával--nos ez a tipikus esete.
Kint nem sza@roznak a korrodált kazánnal,--csere.
A gyártó is jól jár mert több alkatrészt ad el.(pláne egy olyan terméknél ami nem olcsó még kint sem, igy az emberek javittatják)
Érdekesség,hogy a réz boileres Rancilio hamarabb melegedett, de ott meg más volt amit nem szerettem,de az kiszámithatóbb volt.
A vékony (mint a Delonghi)acél kazán
http://4.bp.blogspot.com/_OGu0H7TFUno/TOn1BQCXZmI/AAAAAAAABaA/FSpRsjRVkgo/s1600/delonghi%2Bespresso%2Bmachine%2Bdisassembly%2B3.jpgazért nem volt olyan elterjedtek anno mivel nem voltak megfelelően gyorsan reagáló érzékelő gombák, és a réz boilereken felnőtt társadalom sokkal jobban csúfolta volna.
Az Aluminium az más volt ,az trendi,és még ma is az az emberek szemében.
Egyébként gondoljatok bele, két féle képpen tudok elérni hőstabilitást:
1.nagy fém tömeget melegítek fel és a fém hőtartását mint raktárat hívom segitségül.
Ebben az esetben, mivel ezt melegiteni is hosszabb idő az eszköz hőingadozása egy lassú de elég nagy szélső kitérésű hullám lesz
http://cms.sulinet.hu/get/d/b6e1f27d-54d0-45a0-95aa-20a3ea38fcad/1/6/b/Normal/1-2-1-3rezg.jpgVagy vékony anyagot használok ,ugyanakkora teljesítményű fűtéssel, és a hőveszteséget pillanatok alatt az elektromos fűtés kapcsolásával pótolom. Ez gyorsabb ciklusokat eredményez de kisebb hőingadozást, Magyarul több kissebb hullámot.
http://wiki.ham.hu/images/thumb/6/68/Rad1.jpg/300px-Rad1.jpgFölső kép acél, kazán az alsó a gc.
A gc sokkal jobb lenne Réz bolilerrel ami direkt fűtésű, ez egy csapásra sok problémáját megoldaná.
Mostanában pedig egyre jobban terjednek az átfolyós boilerek,pl nespresso
http://www.presszogepszerviz.hu/images/11011341.jpgItt már nincsen is boiler csak egy feltekert rézcső aluminiumba öntve a fűtőszállal,a fűtőszálat ugy méretezték, hogy a kifolyó víz mindig szinte állandó hömérsékletű.
Azért mertem a Delonghi-mat ajánlani, mert az acél kazán is elég ritka ,most már ez a divat.
Lásd pl:
Electrolux EEA110 kávéfőző
http://www.presszogepszerviz.hu/images/4055061081.jpgSajnos ezeknél is alu a komplex főzőfej(már én nem is nevezem boilernek)
Ez a kis benne lévő víz miatt elég stabil,de nem kéne,mert alu.