Szerző Téma: Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.  (Megtekintve 637664 alkalommal)

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #3030 Dátum: 2016. Január 10. - 12:45:06 »
Saját pörkölés?
Szép egyenletes színe van. Már érzem belőle a finom csoki ízt.  ;D

Mindig ilyen egyenletes lesz a kis pörkölővel, messze túlszárnyalja a várakozásaimat :) 
Isteni illata van, igaz, de nem csokis, hanem inkább - a világosabb pörkölés miatt - karamellás, grillázsos. Az íze - szándékosan nem írok ilyen-olyan gyümölcs, meg hasonló ízeket - kellemes, de azért a kubai kávé, ahogy a brazil sem ér fel nálam az etióppal, kenyaival. Persze elsősorban a filter vonalat vizsgálom és hasonlítom, mert azt iszom. Lehet, hogy egy full city, francia, olasz - azaz sötét - pörkölés jobban állna nekik. Még a peruira leszek kíváncsi. Próbaképpen vettem ezekből, a favorit etióp yirga és sidamo mellé.   
A szivarozásra szánt időt nem érdemes másra vesztegetni.

Nem elérhető zolzozo

• Törzstag
« Válasz #3031 Dátum: 2016. Január 10. - 15:13:41 »
Szép pörkölmény, szépek a szemek és egyenletes. Yirgáról is teszel majd fel képeket?

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #3032 Dátum: 2016. Január 10. - 18:09:09 »
Ha sorra kerül, igen.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #3033 Dátum: 2016. Január 10. - 20:00:57 »
Kérdés a nálam nagyobb tapasztalattal bíró fórumtársakhoz: Otthoni darálással miért lesz egyenetlen és miért lesz tele vékony héj darabokkal a darálmány, a gyárilag darált pedig miért egyenletes és "kosz" nélküli? Iberital darálóról van szó.
Tudnál fotót mellékelni az esetről? Az Iberital szépen őröl, és eszpresszóképes is. Magával az őrleménnyel nem szokott vele kapcsolatban panasz felmerülni. Régi darab/sokat őröltél vele, a kések nem lehetnek kopottak?

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető Horatio Luro

• Törzstag
« Válasz #3034 Dátum: 2016. Január 10. - 21:08:16 »
 :thanks: Készítek majd. Kár, hogy kifogyott egy Karácsonyra kapott gyárilag durvára őrölt kávé (kotyogóba való), mert egymás mellé téve szembetűnő a különbség.
Elvileg nem regi, szerintem pár éves lehet. Kívülről zsír állapotú.
Ha durva szemcseméretre állítom, akkor is igen sok lesz benne a finomabb szemcseméretű és lesznek ilyen hártya szerű darabok. Finomra állítva pedig igen sok ilyen hártya szerűség van az örményben. Ezek világosabb barna színűek. Ilyeneket a gyárilag őrölt kávéban nem látok. Vagy azokat még kirostálják miután megdarálták?

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #3035 Dátum: 2016. Január 10. - 23:24:44 »
Szerintem a gyárit akár rostálhatják is, nem tudom. Sok éve nem járt nálam előre őrölt kávé.
Sajnos most én se tudom összehasonlítani, az Iberitálomat elajándékoztam a Mazzer meg nem csinál ilyet.

Most milyen kávét használsz, aminél felmerült a probléma? Úgy tudom, hogy a manapság akkor jó egy pörkölés, ha a szemek ahol megnyílnak, ott egy világosabb rész lesz. Nagyon nem mélyedtem bele a témába, a pörkölést szakemberre bízom. Lehet, hogy ezt a világosabb részt (nem tudom, mi a neve) látod az őrleményben... :fejtor:

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #3036 Dátum: 2016. Január 11. - 08:05:31 »
Ez a jelenség nálam is megvolt a kézi összeállításban is (Hario + jellemzően Lidl-ös kávé, de a Hausbrandt-nál, Lucaffé-nál is), és a mostani Delonghi + BlueBird, Black Sheep, etc. verziónál is.
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

• Törzstag
« Válasz #3037 Dátum: 2016. Január 11. - 08:07:48 »
Mindegyik kávéval ezt csinálj, minőségtől, ártól függetlenül.
Akkor vennem kell egy Mazzert  :fejtor:

Nem elérhető rty42

• Adminisztrátor
  • Törzstag
« Válasz #3038 Dátum: 2016. Január 11. - 09:34:12 »
Hario-val tapasztalom én is, de engem nem zavar. Illetve a hártyaszerű izéket tapasztalom, a homogenitással valahogy nem érzékelek problémát... vagy csak igénytelen vagyok :D
... a nyúlon túl?

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #3039 Dátum: 2016. Január 11. - 10:14:21 »
Én fel se veszem kávézáshoz a szemüvegem... tehát én is igénytelen vagyok. :D
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

• Törzstag
« Válasz #3040 Dátum: 2016. Január 11. - 10:57:55 »
Engem sem érdekelne különösebben a homogenitás, mint esztétikai elvárás, de a kotyogóhoz azért kell nagyobb szemcseméret, hogy ne menjen át a szűrőn. Jelenleg sok az aprólék, ami átmegy a főzetbe, ami engem zavar, ha épp nem török kávét szeretnék inni.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #3041 Dátum: 2016. Január 11. - 10:59:35 »
Mindegyik kávéval ezt csinálj, minőségtől, ártól függetlenül.
Akkor vennem kell egy Mazzert  :fejtor:
Lehet, hogy nálam is volt ilyesmi, de nem tűnt fel. Igazából, ha a kávé ízlik számodra ezzel az őrleménnyel, akkor nincs is igazán jelentősége.

A Mazzer persze ajánlott, bár azokon is kell módosítani az otthoni használathoz. :crazy:

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #3042 Dátum: 2016. Január 11. - 11:00:43 »
Engem sem érdekelne különösebben a homogenitás, mint esztétikai elvárás, de a kotyogóhoz azért kell nagyobb szemcseméret, hogy ne menjen át a szűrőn. Jelenleg sok az aprólék, ami átmegy a főzetbe, ami engem zavar, ha épp nem török kávét szeretnék inni.
Akkor lehet, hogy a szűrőkosarad a ludas inkább. A kotyogósnál van ez a jelenség, vagy milyen eszköznél?

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #3043 Dátum: 2016. Január 11. - 11:03:35 »
Ha valakit érdekel komolyabban a kis pörkölő, lesz egy darab, amit el lehet kérni kipróbálni (régebbi "ismerős" és megbízható fórumtagoknak) max. 1 hétre. Aztán vissza kellene juttatni hozzám, vagy a következő jelentkezőnek.

• Törzstag
« Válasz #3044 Dátum: 2016. Január 11. - 11:16:36 »
Akkor lehet, hogy a szűrőkosarad a ludas inkább. A kotyogósnál van ez a jelenség, vagy milyen eszköznél?

Egynél még megérteném, de 6 darab van belőlük. Az örményben meg ott a sok apró méretű dara.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici