Litkey Farkas: Amerre a szél fúj c. néhány hete megjelent könyvét amint megláttam megvettem, két nap alatt kivégeztem:
Számomra hiányt pótló volt, mert nem tartozom az ún. "vitorlás társadalomhoz" (bár néhány Kékszalag-on részt vettem), de lenyűgöz az, hogy ilyen sokszor képes volt megnyerni ezt a versenyt!
Eleinte azt gondoltam, persze, biztosan irtó ügyes "srác", jók a szponzorai, ez mégis csak egy technikai sport (technika=nagyon sok pénz), de szerintem ha bárki végignézi mondjuk az első tíz-húsz hajót, hát azért azokon is látszik, hogy nem a téliszalámit cserélték parizelre, hogy legyen miből elindulni a versenyen... Sőt néhány hajón egyértelmű, hogy minden évben nyerni mennek, nem pedig veszíteni! Mégis, a csapat eredményei magáért beszélnek.
Máig nem tudtam viszont eldönteni, hogy Litkey Úr miben zseniálisabb a kihívóinál: vitorlázóként vagy hajókonstruktőrként, esetleg csapatépítőként?
Minden tiszteletem mellett viszont állíthatom, hogy biztosan jobb vitorlázó, mint szépirodalmár, de nyilván nem is azzal az elvárással vettem meg a könyvet, hogy egy Márai, Orwell, Merle vagy bármi hasonló író által nyújtott élményben lesz részem. Egy alapvetően önéletrajzi könyv nem is lehet ilyen.
Tudom ajánlani mindenkinek, akit kicsit is érdekel a Balaton Kék szalagja című verseny! Továbbá nagyon tanulságos lehet managereknek vagy bárkinek, akinek fontos egy jó csapatot összerakni. Ő maga mondta egy helyen, hogy eleinte elkövette azt a hibát, hogy a csapatába profi vitorlázókat keresett. Érdekes nem?
Még egy megjegyzés: volt szerencsém összefutni Kenesén, az ő HQ-ben Litkey Úrral, és rám egy kifejezetten szerény, és közvetlen ember benyomását tette, mindenféle sztárallűr nélkül, a számomra rendelkezésre álló információk alapján egy igen pozitív figura, ha szabad ezt mondani!