No, megpróbálok lényegre törően írni, saját tapasztalatok alapján, és hátha nem hagyok ki semmit
Ez a jobb kéz, bal kéz, meg hogy melyik oldal legyen az arcod felé... Biztos vannak különbségek, de én egy asszimetrikus késsel ugyanolyan technikával meg tudok borotválkozni közel ugyanolyan komfortosan, mintha szimmetrikus lenne. Papírforma szerint mindig a "sík" oldal, magyarán a 0 fokos leélezésű oldal van az arcod felé, és úgy a legjobb a vágásteljesítmény. Viszont ha meg van élezve értelmesen, akkor a másik oldal is totál jó ha megtalálod a kényelmes szöget, legalábbis nekem, meg egy pár embernek akikkel beszéltem erről. Aki meg tudja szokni az egyoldalas borotválkozást annak jó, de ha nem, attól még lehet használni tradícionális kamisorit egy kis ügyességgel, ha maga a stílus meg bejön egyébként. Én speciel csinálni jobban szeretem őket, mint használni, de néha kellemes változatosságot jelent
Az élezés ugyanez, 2:1-től fogva 20:1-ig minden arányról hallottam már, és szerintem olyan mindegy, hogy hihetetlen. Én 1:1 arányban is gond nélkül megéleztem már kamisorit, 10:1-ben is. Az arányok legfeljebb azért kellenek, mert az egyik oldalon nagyobb az élszalag mint a másikon, és idővel ez az arány változhat ha túl sokat élezel ott ahol nem kellene. Mindkét oldalon legyen rendesen felpolírozva az élszalag, a sík oldalon lehetőleg minél kisebb legyen, és nem lesz gond.
Én úgy vettem észre hogy pont ugyanolyan kővel lehet kamisorit is élezni, mint sima borotvát. Egy 8000-ig élezett kamisori és egy 8000-ig élezett nyugati borotva ugyanolyan közepesen fog teljesíteni, míg mindkét borotva 10.000 és fölötte nagyon kellemes élményt fog már nyújtani. Amelyik kővel kellemes élt lehet tenni egy nyugati késre, azzal kellemes élt lehet tenni egy kamisorira is.
Én egyébként 10.000 és 16.000 között nem teszek semmi különbséget, mert nem igazán lehet észrevenni lényeges változást az élben. Egy 10k Naniwa, 12k Naniwa, 12k Shapton, és 16k Shapton nagyságrendileg ugyanazt tudja, inkább az arcon érzett feeling más, mint az élességben. Onnantól a következő lépcső ahol lehet érezni "igazi változást" (értsd, nem csak ráfogom, hanem valami halovány különbség tényleg van) az a 20k Suehiro, vagy 30k Shapton, és a nagyon finom természetesek. (Utóbbi 2 szintetikusat sajnos nem birtokoltam, csak kaptam borotvát ami ezeken volt élezve, és az előbbi kő nagyon kellene ha nem mérnék kokain árban
)
Csak hogy megnyugtassam azokat akik azt hiszik 30+ ezres kő nélkül nem is lehet borotvát élezni, az esetek többségében én egy Naniwa 10k kövön finiselek, és esetleg pasztázok utána picit, de nem mindig.
Bőrözés ugyanúgy megy mint sima késeknél, 1:1 arányban, pont annyira kell ide is normális bőr mint nyugati borotvához.
Hogy milyen kézre tervezték arról halvány gőzöm sincs, de mivel az emberek többsége jobb kezes, ezért gondolom ez is jobb kézre lett tervezve. A japán borbélyok nagyrészt csak az egyik oldalt használják a páciensen, de láttam már 70+ éves japó borbélyt aki mindkét oldalt használta, youtube-on vannak videók lehet nézegetni