Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 508586 alkalommal)

Nem elérhető tritrek

• Törzstag
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1020 Dátum: 2013. Július 09. - 12:25:32 »
Csak tisztázásképp: a kínai az az a kínai, amit pl. a lengyel borotvás srác árul az íbélyen, ugye?
Az általam emlegetett kínai pontosan az! Azaz az enyém is tőle származik!  ;)
zenyém is  :sör:

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1021 Dátum: 2013. Július 09. - 13:07:57 »
A sebességet ne keverjük bele, az erősen kő függő belgánál is, japánnál is. Mindkettőből van gyors is, lassú is. Átlagban elmondható hogy a belgák gyorsabbak, de köve válogatja. Volt már olyan belgám ami se iszappal se vízzel nem akart szinte semmit sem csinálni, és volt olyan japánom is ami kicsit volt csak finomabb mint egy jobb belga, de ezres kő után 5-10 percen belül shave-ready élt lehetett vele alkotni. A mostani kövem eléggé lassú, de jó finom, de 16k-ig amúgy is szintetikussal megyek.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #1022 Dátum: 2013. Július 09. - 13:08:48 »
Mindinkább körvonalazódik, hogy a lengyel sráctól én is be kell szerezzek egy kínai követ.

Nem elérhető Xaba

• Törzstag
« Válasz #1023 Dátum: 2013. Július 09. - 13:20:23 »
Közös beszerzés  ::) ?

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #1024 Dátum: 2013. Július 09. - 13:31:09 »
A sebességet ne keverjük bele, az erősen kő függő belgánál is, japánnál is. Mindkettőből van gyors is, lassú is. Átlagban elmondható hogy a belgák gyorsabbak, de köve válogatja. Volt már olyan belgám ami se iszappal se vízzel nem akart szinte semmit sem csinálni, és volt olyan japánom is ami kicsit volt csak finomabb mint egy jobb belga, de ezres kő után 5-10 percen belül shave-ready élt lehetett vele alkotni. A mostani kövem eléggé lassú, de jó finom, de 16k-ig amúgy is szintetikussal megyek.
most miylen japóval tolod?

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #1025 Dátum: 2013. Július 09. - 15:09:21 »
most miylen japóval tolod?

Szerintem jelenleg (a napokban) Sanyi valami ilyesmivel:

merthogy ott lehet olyat, amiért itthon börtön jár  :crazy:
:naughty:

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1026 Dátum: 2013. Július 09. - 16:11:53 »
Az asszonnyal vagyok, szóval a világ másik felén is felejtős a dolog, és az az igazság hogy igen kevés szép japó csaj szaladgál az utcákon :)

Na de hogy ne legyek off: JNS-től Type 00 néven fut egy Shobudani bányából kikerülő kő, olyan 100$ magasságában szokott lenni mérettől függően, olyan 155x60mm szokott lenni, 15mm-től 30mm-ig változó vastagságban. Kell hozzá egy iszapoló kövecske is, az egész szett postával szerintem megvan 150$ alatt. Én amúgy azon a véleményen vagyok hogy egy kínaival vagy a pénzesebbeknek egy 10-12k Naniwával is tökéletesen megoldható a dolog ha rászánod az időt hogy megtanuld.

Ui: Peti! Amit éleztem neked az végül bejött hosszú távon is, vagy újra kellett élezni?
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #1027 Dátum: 2013. Július 09. - 20:10:38 »
Az asszonnyal vagyok, szóval a világ másik felén is felejtős a dolog, és az az igazság hogy igen kevés szép japó csaj szaladgál az utcákon :)

Na de hogy ne legyek off: JNS-től Type 00 néven fut egy Shobudani bányából kikerülő kő, olyan 100$ magasságában szokott lenni mérettől függően, olyan 155x60mm szokott lenni, 15mm-től 30mm-ig változó vastagságban. Kell hozzá egy iszapoló kövecske is, az egész szett postával szerintem megvan 150$ alatt. Én amúgy azon a véleményen vagyok hogy egy kínaival vagy a pénzesebbeknek egy 10-12k Naniwával is tökéletesen megoldható a dolog ha rászánod az időt hogy megtanuld.

Ui: Peti! Amit éleztem neked az végül bejött hosszú távon is, vagy újra kellett élezni?

Persze megoldható, de vmiért te sem azzal élezel ;) szerintem ha a kínait összehasonlítom egy jó japán kővel olyan mintha összehasonlítanád a libamájat a libamáj ízű 100 Ft os májkrémmel...ízben fel lehet fedezni vmi. árnyalatot de mégiscsak teljesen más. Én azzal a kővel értem el azt az állapotot a késeimnél amit szerettem volna, amit Petitől vettem. (ozuku asagi+ tomo) Ha valaki hezitál, és teheti japánt vegyen mert megéri szerintem. Élfrissítésre is elsőrangú, az élezés befejezésére is az, + nagyon jó szivar illata van élezés közben. (szivarra hasonlít) Iszappal is jó és sima vízzel is....+gyönyörűen néz ki. ;)Én ha pontoznom kellene 10 ből minimum 20 at adnék rá. ;)

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #1028 Dátum: 2013. Július 09. - 21:06:22 »
Na, végre egy téma, ami KSanyink orrát is birizgálja...és előkerült a fórum számára.  ;D Eddig a zen magányában tanulgatta az élezés tudományát  :D :handshake:
Mostanában nem voltam, meg ebben a témában jó szívvel megosztom másokkal akit érdekel mennyit sz--tam, és a végén mi vált be igazán. a japán köveket (mármint a jókat) tényleg jó szívvel ajánlom másoknak. most is azt mondom hogy az élszalag és a jó finishelés adja a végső nagyon jó eredményt. (+ megállni hogy a 20.-ik meg 25.-ik késnél se vágd földhöz a felszerelésedet, és eljuss a "nirvánába" :) )Nagyon jó dolog ha az ember a saját ízlésének megfelelően meg tudja élezni a késeit. Emlékezz rá milyen volt pld. az a kés amit cseréltünk pedig profi élezte....de mégis az lett a legjobb késem a végén annak ellenére hogy sírtam amikor kipróbáltam először.)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1029 Dátum: 2013. Július 10. - 02:28:17 »
Én sem mindig élezek japán természetessel, mostanság főleg nem. Jó az ha az ember ráér, meg van ideje újraélezni egy kést ha nem lett 110%-os, de az emberek döntő többsége akiknek eddig küldtem borotvát azoknak igen kis hányada mondta volna meg hogy az él amit kapott az Naniwa 10k, Shapton 16k, japó természetes, kínai, vagy valamelyik ezek közül pasztázva. És míg egy Naniwa 16k-n ha húzol 10-20-at akkor az esetek nagy %-ában már jó, és kis valséggel nem lesz tökéletes, addig egy japánnal néha el kell szöszmötölni elég sokat.

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #1030 Dátum: 2013. Július 10. - 07:01:55 »
Nekem is kellemesebb, ha kínain finiselem, mint a 16k-s Shaptonon. Jobb használni.
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #1031 Dátum: 2013. Július 10. - 07:23:12 »
Így még nem próbáltam, de hétvégén letesztelem  :thanks:
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1032 Dátum: 2013. Július 10. - 12:10:06 »
az emberek döntő többsége akiknek eddig küldtem borotvát azoknak igen kis hányada mondta volna meg hogy az él amit kapott az Naniwa 10k, Shapton 16k, japó természetes, kínai, vagy valamelyik ezek közül pasztázva.

Mert örül, hogy van végre egy éles kése...
mert az igaz, hogy azokkal, amiket felsoroltál, minddel meg lehet borotválkozni...
Az általad felújított japán késemmel is jól lehetett borotválkozni, és én sem tudtam megállapítani, hogy az éle melyik kövön készült...de a biztonság kedvéért kapott tőlem egy kevés kínai extra finisht  ;D  A változásból arra tippelnék, hogy szintetikus kövön finishelted. Talán Naniwán...mert a Shaptonnal karcosabb lett volna (de ez csak egy tipp).

Na látod, pont erről beszélek! Ha nem lennél finnyás, és nem lennél hozzászokva a kínaihoz, akkor kemény dió lett volna megmondani a frankót, nekem is az sokszor. Amúgy Shapton volt pasztázva, kíváncsi voltam mennyire fog neked tetszeni, mert mostanság fej vagy írás alapon borotválkozok shaptonos pasztázott éllel, meg sima japóval. Mindkettő szerethető nagyon, több naposnak inkább az előbbivel esek neki, utóbbival meg inkább 1-2 naponta kellemesebb az én bőrömnek. Amúgy meg mivel mostanság nem muszáj borotválkoznom, ezért kb. pénzfeldobással történik a választás, vagy az alapján hogy épp kinek mit élezek :)

Shapton után amúgy vagy paszta kell, vagy természetes kő, én az utóbbit preferálom mostanság.

Nem elérhető Xaba

• Törzstag
« Válasz #1033 Dátum: 2013. Július 10. - 12:52:37 »
[...] Amúgy Shapton volt pasztázva,  [....]

Mármint (csak mert ennyire azért nem értem) a kőre hordtál fel pasztát? Ilyenkor nem tömíti el a követ? Bocs, ha hülyeséget kérdezek, tényleg nem értem  :jajne:

Nem elérhető Xaba

• Törzstag
« Válasz #1034 Dátum: 2013. Július 10. - 14:44:44 »
 :fejfal: :fejfal: :fejfal: :fejfal:

:bocs:  :thanks:  :handshake:

:jajne:  :thumbup:

A válasz még várat magára...   :futyul:

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici