Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 508496 alkalommal)

Nem elérhető Apa8

• Tag
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1050 Dátum: 2013. Augusztus 08. - 15:32:44 »

Ez nem azt jelenti hogy a belga egy rossz kő, csak azt hogy vannak nála finomabbak is. Aki ezt nem igényli, az örülhet neki, mert nem kell annyi követ kipróbálnia mint nekem, míg rájön mi jön be neki :)

Akkor szerinted melyik japán kővel lehet rendes élet fenni? Pl. te mivel fensz? Maradjunk a befejezésnél és a finiselésnél, de csak természetes kőre gondolok.
Üdv:
Apa8

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1051 Dátum: 2013. Augusztus 08. - 15:57:56 »
Lehet, benne valami-nehogy félre értsd-,amit mondasz Sanyi, mert a tőled kapott kések nekem "túlságosan élesek". A bőrömnek, kaszabolási készségemnek jobban esett az él, sokadik borotválkozáson túl.
...és eljutunk oda, mint a DE-knál a Feather, hogy nekem az túl éles. Kinek a japcsó, kinek a belga. Most olvastam után a fenésnek, sokan példul ellenzik a vászonhevedert, mert kihajtja az élet, valaki a fixre ragasztott bőrre esküszik, valaki a lógóra, valaki a műkövekre, valaki meg a természetesekre. De caklipakli a lényeg a lényeg: mindenki azt és úgy használ, ahogy tud, amivel tud...

Jól mondod, ezt sokan nem tudják felfogni :)

Nem vagyunk egyformák, kinek mi jön be jobban. Én pl. imádom a szusit és a körömpörköltöt is, biztos vagyok benne hogy kevesen vannak itt akik hasonlóan vélekednek  ;D
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető tritrek

• Törzstag
« Válasz #1052 Dátum: 2013. Augusztus 08. - 16:01:35 »
Lehet, benne valami-nehogy félre értsd-,amit mondasz Sanyi, mert a tőled kapott kések nekem "túlságosan élesek". A bőrömnek, kaszabolási készségemnek jobban esett az él, sokadik borotválkozáson túl.
...és eljutunk oda, mint a DE-knál a Feather, hogy nekem az túl éles. Kinek a japcsó, kinek a belga. Most olvastam után a fenésnek, sokan példul ellenzik a vászonhevedert, mert kihajtja az élet, valaki a fixre ragasztott bőrre esküszik, valaki a lógóra, valaki a műkövekre, valaki meg a természetesekre. De caklipakli a lényeg a lényeg: mindenki azt és úgy használ, ahogy tud, amivel tud...
Jól mondod, ezt sokan nem tudják felfogni :)
Nem vagyunk egyformák, kinek mi jön be jobban. Én pl. imádom a szusit és a körömpörköltöt is, biztos vagyok benne hogy kevesen vannak itt akik hasonlóan vélekednek  ;D

De akkor kanyarodjunk vissza Apa8 kérdéséhez, mert engem is érdekel :)

Meg mondjuk, elmondhatnátok egy-egy setup-ot 1 köves, 3 köves, n köves illetve természetes/műköves vonzatban. Most ne foglalkozzunk árral, csak hogy mit használtok ti.  :bor:

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1053 Dátum: 2013. Augusztus 08. - 16:05:03 »

Ez nem azt jelenti hogy a belga egy rossz kő, csak azt hogy vannak nála finomabbak is. Aki ezt nem igényli, az örülhet neki, mert nem kell annyi követ kipróbálnia mint nekem, míg rájön mi jön be neki :)

Akkor szerinted melyik japán kővel lehet rendes élet fenni? Pl. te mivel fensz? Maradjunk a befejezésnél és a finiselésnél, de csak természetes kőre gondolok.

Természetesnél én egy JNS-től vásárolt Shobudani asagi követ használok, az én élezési és borotválkozási stílusomnak ez jött be a legjobban. Persze ezt nem mindig veszem elő, csak ha nagyon ráérek, és nem sürgős a dolog. Ha nem japán finissel, akkor pasztázott szintetikussal borotválkozok, én azokat is csípem, hangulat és borotva függő.

Japán kőből én Maximtól vennék csak követ, vagy Alextől (thejapanblade), róluk hallottam a legtöbb jót, és ők értenek a borotvákhoz való kövekhez. Én szerencsére csak 4 borotvához való japót próbáltam ki eddig, a mostanival totál meg vagyok elégedve, és nem kellett eladni a házat érte.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1054 Dátum: 2013. Augusztus 08. - 16:13:59 »
Huhh, hogy mit használtam, azt fel se merem sorolni, de azt le tudom írni mostanság mit szoktam :)

Nagyolás 1k Naniwa Chosera, utána 5k Chosera, 8k Norton, 10k Naniwa super stone. Amikor kedvem és időm engedi, akkor ezután jön a japánom. Ha nagy gáz van, és csúnya méretű kitörések vannak az élében, akkor 400-as Atoma a fegyverem hozzá.

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #1055 Dátum: 2013. Augusztus 08. - 16:53:04 »
Nekem ami a legjobb szuper éles eredményt adta eddig (minden késemen):

DMT 1200  ( fontos, hogy amikor innen lejöttem éles volt már a kés !!! ez az alapja szerintem a tökéletes élnek-hála Petinek érte!!!)

Norton 4000

Norton 8000

Ozuku Asagi, a saját tomo nagurájával sűrű majd fokozatosan hígított iszappal.

A jövőben kiváltom az 1200 as DMT-t 1000 Matukusuyamára , ill. a  nortont belgára.

+ minden alkalommal Kanayama heveder bőrözés előtt....

Nem elérhető tritrek

• Törzstag
« Válasz #1056 Dátum: 2013. Augusztus 08. - 17:07:40 »
Van minőségi különbség a Norton 4000 + Norton 8000 és a Norton Combination 4000/8000 kövek közt? Vagy csak annyi, hogy a külön kő később kopik el?

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1057 Dátum: 2013. Augusztus 08. - 18:24:16 »
Van minőségi különbség a Norton 4000 + Norton 8000 és a Norton Combination 4000/8000 kövek közt? Vagy csak annyi, hogy a külön kő később kopik el?

Az utóbbi leginkább, és jóval olcsóbb a feles megoldás. A 8k kő külön is többe került mint a 4/8-as kombi, de szerintem semmi szükség nincs a vastagabb verzióra, legalábbis borotvás felhasználáshoz. Késeshez meg nem Nortont vennék mondjuk :)

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #1058 Dátum: 2013. Augusztus 20. - 11:46:03 »
Olvasgattam többféle éltípusról borotvák esetében (extra, half, quarter hollow, wedge...)

Melyik mondható általánosnak, vagy pl. gyártótól, vagy modelltől is függ, hogy milyen?

Melyik használhatóbb kezdőknek, vagy ez a paraméter nem játszik a gyakorlottságtól függően? 

Jenessanyi: te milyen élezést teszel a borotváidra?
A szivarozásra szánt időt nem érdemes másra vesztegetni.

Nem elérhető tritrek

• Törzstag
« Válasz #1059 Dátum: 2013. Augusztus 20. - 14:09:52 »
A wedge-ket, half hollow-okat ajánlják kezdőknek. Én full hollow-val kezdtem, és nem tapasztaltam semmi különöset....

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1060 Dátum: 2013. Augusztus 20. - 14:21:30 »
Amíg az ember óvatos, és meg van élezve a kés rendesen, addig szerintem mindegy milyen profilú a kés. Van aki az egyiket szereti, van aki a másikat. Az biztos, hogy a nagyon extra hollow késekkel azért kell egy kis technika hogy jól megborotválkozzon az ember.

Az én késeim negyed hollow, és near wedge között mozognak, szélességtől függően.

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #1061 Dátum: 2013. Augusztus 20. - 15:52:55 »

Az én késeim negyed hollow, és near wedge között mozognak, szélességtől függően.

Micsoda véletlen  :)  Az általam látott ábra alapján nekem valamiért pont ez tűnt szimpatikusnak.

Az óccó csoda GD melyik lehet?
Közben láttam, hogy hollow.
A szivarozásra szánt időt nem érdemes másra vesztegetni.

Nem elérhető worm

• Törzstag
« Válasz #1062 Dátum: 2013. November 13. - 21:33:49 »
Szakértői segítséget kérnék:

Rendeltem gyakorolni az ebay-ről 3db GD 66-ot. A háromból kettőt sikerült megfennem (gondolom nem tökéletesek, de nem húznak, nem tépnek, szépen borotválnak) de a harmadikat már harmadszorra fentem meg de tép, húz, nem kellemes. A rutintalanságomon kívül lehetséges, hogy a pengével is lehet valami bajság?

Szavakon lovagolni? Az értelmes ember konvenciókban gondolkozik, nem konkrétan szavakban! 
http://szucsjanos.hu/philosophy/thispage.html

Nem elérhető worm

• Törzstag
« Válasz #1063 Dátum: 2013. November 13. - 21:42:38 »
Nem para, ha én vagyok a hiba oka, csak furcsa, hogy 3-ból 2 elsőre sikerült ezzel meg szerencsétlenkedek :)
Szavakon lovagolni? Az értelmes ember konvenciókban gondolkozik, nem konkrétan szavakban! 
http://szucsjanos.hu/philosophy/thispage.html

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #1064 Dátum: 2013. November 14. - 06:27:29 »
Nem para, ha én vagyok a hiba oka, csak furcsa, hogy 3-ból 2 elsőre sikerült ezzel meg szerencsétlenkedek :)
Ne add fel! Ha a harmadikat sikerül használhatóvá tenni, akkor bekövetkezik az, amit Peti írt. Azaz, problémás késen is gyakorlod az élezést. Ez pedig segíthet abban, hogy egyre tudatosabb legyen az élezés...  :sör:
Egyébként én egy darab GD66 vettem, mindent egy lapra téve fel. Elsőre iszonyatos lett. Négyszer álltam neki, ebből háromszor 1000-kőre is visszamentem. Negyedikre olyan lett, hogy nagyon szívesen használom akár úti borotvaként  :boldog: !
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici