Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 508313 alkalommal)

Nem elérhető gunfun 77

• Új tag
  • *
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1095 Dátum: 2014. Január 05. - 13:41:58 »
Mivel egy szerszámüzemben azért megy a fusi is,jópár kés is elkészűlt.Csináltam speckó rozsdamentes anyagból,szerszámacélból sőt kovácsoltam acélcsavarból,reszelőből,laprúgóból egész jó vadászkéseket olyan éllel mint a parancsolat.De ez más azt meg nem hiszem el ,hogy amikor nem volt más csak borotvakés minden embernek tízféle fenőköve volt otthon amit esetleg japánból vagy norvégiából rendelt abban az időben amikor a csehektől sem lehetett mindent behozni.Akkor mindenki szakállas lett volna.Vagy a két háború között amikor még petróleumra sem tellett a falusi embernek,biztos nem ment be a városba borotvát köszörűltetni.
Az ISTEN teremtette az embert,de Sam Colt tette őket egyenlővé!!!!

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1096 Dátum: 2014. Január 05. - 13:49:58 »
Persze hogy nem, lehet kapni 500ft-ért finom vizes fenőkövet a zsibin ha szerencséd van, és tudod mit kell keresni. Egyébként itthon a legtöbb borotvához használt természetes fenőkövet a németektől hozták be, meg a belgáktól. Szintetikus az volt az oroszoktól, meg innen-onnan, de abból csak nagyon kevés, az amcsiknál volt divat. De ami használható az mind német és belga származású volt és természetes, a mai napig lehet milliónyit látni vaterán meg használtpiacokon belőlük.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető worm

• Törzstag
« Válasz #1097 Dátum: 2014. Január 05. - 13:57:36 »
Meg akkoriban gondolom a köszörűsök is tudtak borotvát köszörülni. A jópolgárnak csak bőrözni kellett, amíg vissza nem tért a vándorköszörűs/el nem vitte a búcsúba. Nem véletlen, hogy sok régi borotva rommá van kopva. Azokat biztos nem kővel koptatták el annyira, azzal maximum finiselték őket.
Szavakon lovagolni? Az értelmes ember konvenciókban gondolkozik, nem konkrétan szavakban! 
http://szucsjanos.hu/philosophy/thispage.html

Nem elérhető gunfun 77

• Új tag
  • *
« Válasz #1098 Dátum: 2014. Január 05. - 14:05:22 »
Ez akkor sem tiszta ügy!!Elvileg egy 1200 as Gesswein kővel mi előkészítünk bármilyen felületet a tükörpolírozásra,de itt az a kő szinte semmi.Próbáltam vele fenni de semmi,annyira húz mintha a kisszékkel próbálkoztam volna borotválkozni.Políroztam bőrön,filcen,talán csak embert nem nyúztam miatta.Eredmény :NULLA

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #1099 Dátum: 2014. Január 05. - 16:04:36 »

Innen két út áll előtted:
1,- tovább próbálkozol a Gesswein kővel, aztán lehet hogy hosszú évek kemény gyakorlásával sem lesz éles a borotvád  :fejtor:
2,- veszel egy 4000/8000 Nortont meg egy kínai követ, egy balsa lapot, meg zöld pasztát, és 20-30 borotvakés fenés után
      megbízhatóan élesre tudsz majd fenni egy kést.  :2thumbup:
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető worm

• Törzstag
« Válasz #1100 Dátum: 2014. Január 05. - 20:02:09 »
Hát pedig hallottam a Dédmamámtól, hogy bizony a Dédpapám borotváját falun a vándorköszörűs élezte, ugyanúgy mint másokét is. Ha meg kellett, ők palakövön élezték, meg bőrözték
Szavakon lovagolni? Az értelmes ember konvenciókban gondolkozik, nem konkrétan szavakban! 

Nem elérhető worm

• Törzstag
« Válasz #1101 Dátum: 2014. Január 05. - 20:32:23 »
Mint ahogy a mai köszörűsök sem qrják gond nélkül amit a kezükbe adnak? Mert többeket is hallottam panaszkodni, h ez történt!  Falun meg a tanyavilágban nem volt borbély aki megélezze! Ráadásul igen komoly mennyiségű frankó fenőkőnek kellene a piacon lenni, hiszen szerinted minden férfinak volt egy

Nem elérhető P3000

• Törzstag
« Válasz #1102 Dátum: 2014. Január 05. - 20:36:13 »
Ez a gondolatsor bennem is felvetett egy kérdést. Az orvosi szikéket meg hasonlókat vajon hol/hogyan éleztetik? Biztos kopnak meg tompulnak, valakinek azt is meg kell csinálni, precíz vágáshoz (gondolom) kell az éles szike.

Nem elérhető P3000

• Törzstag
« Válasz #1103 Dátum: 2014. Január 05. - 20:49:51 »
Egy mûtét egy steril szike. A szike penge cserélhetô. Már nagyon régóta.

Na igen, gondolhattam volna rá.  :thanks:

Nem elérhető worm

• Törzstag
« Válasz #1104 Dátum: 2014. Január 05. - 20:56:02 »
Worm figyu! Láttál Te már borotvakés pengét közelrôl?
Még egy Wedge kés élszalagja se bírná ki a korszerû gépi köszörû egyettlen érintését. A Hollow pengeket már nem is említve. A vándorköszörûs gépe meg nagyon messze volt pontosságra ettõl!

Képzeld láttam, sőt használom is őket rendszeresen. Lehet, hogy számodra felfoghatatlan, de elmondtam valamit, amit hallottam, ami így volt. Erre Te kinyilatkoztatod, hogy az nem így volt! Feleslegesen nem mennék bele egy meddő vitába erről!
Akkor tessék legyen igazad: nem is így volt, csak kitaláltam  :hat:

Nem elérhető worm

• Törzstag
« Válasz #1105 Dátum: 2014. Január 05. - 21:09:48 »
"A finomabb eszközöket viszont, mint például borotvákat, ollókat, finom késeket, darálókat, a köszörűsökkel éleztették. Még a XX. század elején is vándorköszörűsök járták a falvakat. "

http://www.bicska.hu/ajanlo/dolgozatok/magyar-bicskakultura/

Nem elérhető worm

• Törzstag
« Válasz #1106 Dátum: 2014. Január 05. - 21:57:28 »
Cukrozhatod még a taknyot, de én részemről befejeztem, mert mint említettem a kinyilatkoztatásaiddal nem szeretnék vitatkozni. Ha szerinted én azt írtam, h a lábbal hajtott köszörűvel köszörülték akkoriban a borotvákat hát legyen. Pedig, csak arra próbáltam csak célozni, hogy akkoriban nem volt mindenkinek szuper fenőszettje. De ehhez a sorok között kellene tudni olvasni, nem pedig a szavakon lovagolni  :hat:

Nem elérhető worm

• Törzstag
« Válasz #1107 Dátum: 2014. Január 05. - 23:47:36 »
Ha tényleg nem tudod értelmezni amit írtam, arról nem tehetek!
Vándorköszörűsök jártak - igaz
Velük éleztettek - igaz
Nem volt otthon profi cuccuk élezni - igaz
Sok régi borotva rommá van kopva - igaz
Egy kőtől mennyi idő alatt fogy el a penge annyira, hogy szinte egy vonalba kerül a nyakkal?

Az a baj, h azt írtam kővel finiseltek?  :naughty:

Az udvariasról pedig más fogalmaink vannak  :hat:

Nem elérhető gunfun 77

• Új tag
  • *
« Válasz #1108 Dátum: 2014. Január 06. - 21:01:24 »
Ajajaj nagy a baj!!Asszem a tegnapi akció kicsit megkeverte a kakit.Az év első munkanapján összeültünk reggel a kollégákkal(van jópár nyugdíj elött álló is)és megkérdeztem ,hogyan élezte a fater a borotvakést.Szerintem még sokan most is gondolkoznak,de legtöbben a városi műköszörűsre szavaztak.De a lábújjra,ablakkilincsre akasztott bőrfenőre mindenki emlékezett.Néhányan még a márványhoz hasonlító fenőkőre is.Eddig rendben!!De akkor ezek a fenőeszközök hol vannak??Minden vasárnap kint vagyok az ócskapiacon eddig két borotvát találtam,fenőcucc egy szál sem.Ezeket valaki megette!!!!

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1109 Dátum: 2014. Január 06. - 21:05:11 »
Annó már megvettük mind  ;D
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici