Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 508203 alkalommal)

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1125 Dátum: 2014. Január 30. - 09:43:50 »
Hál' Istennek! ;D

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #1126 Dátum: 2014. Január 30. - 09:49:49 »
Elvitte és nem akarja visszaadni  ;D

El is vitte magával? Ha nem, akkor ne egyszerre élezzetek, és nem kell másik kő. ;)
HW: Razorock Game Changer .084, Ap Shave Co. pamacsok
SW: B&M, Stirling, Tabac

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #1127 Dátum: 2014. Január 30. - 10:28:31 »
Butler fenésekor szembesültem egy új problémával, lányom elkérte az 1000-es Nortont a szakácskéseihez, így nincs "nagyoló" kövem.

Kinek mi vált be a legjobban ~1000-es kő környékén?
Matukusuyama 1000 v. DMT 1200 mindkettő gyors és nagyon jó!

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #1128 Dátum: 2014. Január 30. - 10:41:45 »
Matukusuyama 1000 árából majdnem 2 db Shapton 1000-es kijön, jobb is ennyivel?

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #1129 Dátum: 2014. Január 30. - 11:26:46 »
Nagyon jó kő...én ezeket használom ezért ajánlottam... Naniwa 1000 is jó és az ára sem húzós....

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #1130 Dátum: 2014. Január 30. - 12:13:12 »
Elvitte és nem akarja visszaadni  ;D
Hogy nem csaptál a kezére! ;D Van érzéke. :thumbup:

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #1131 Dátum: 2014. Január 30. - 12:23:40 »
Valaki mesélhetne kicsit a nagurákról! Pl. érdemes-e késélezéshez használni, milyet hol kapni, hányféle keménységben léteznek, össze kell-e válogatni a fenőkővel, stb...

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #1132 Dátum: 2014. Január 30. - 13:31:15 »
Valaki mesélhetne kicsit a nagurákról! Pl. érdemes-e késélezéshez használni, milyet hol kapni, hányféle keménységben léteznek, össze kell-e válogatni a fenőkővel, stb...
Ha a klasszikus nagurákra (Botan,Tenjiro,Mejiro) vagy kiváncsi sztem. nagyon is érdemes használni, mivel annak ellenére hogy sokat kell vele élezni, amíg kitapasztalod nagyon minőségi élt ad. Kell hozzá egy alap japán természetes kő (lv5+). Véleményem szerint az élszöget ki kell alakítani mondjuk egy 1000-es kövön és ezután lehet kezdeni az élezést velük. Fontos, hogy az iszap ne legyen túl sűrű. A klasszikus nagurás élezéshez sokan egy Koma nevű negyedik nagurát is használnak, de ez drága és nehezen fellelhető. Az élezés végét egy Tomo nagura nevű kővel fejezed be, ez folyamatosan kisebb szemcsékre hullik és a végén akár 25-45.000 griten tudsz így élezni. Ez adja meg az egész sava borsát az extraéles, extrafinom élnek...
Ha a nagurázást kihagyod, és mondjuk szintetikus soron mész akkor is érdemes az utolsó fázist beiktatni (tomo)...
JNS-en minden beszerezhető és az alábbi linken megtekinthető a folyamat is:
http://www.youtube.com/watch?v=deapGwrzghk
http://www.youtube.com/watch?v=nBeifcKyKqo

Nem elérhető bgakos

• Törzstag
  • 7/8"-os kést keresek
« Válasz #1133 Dátum: 2014. Január 30. - 13:44:57 »
Kínai 12k-s kő jó alapnak?

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #1134 Dátum: 2014. Január 30. - 14:24:25 »
AlexK mindent leírt, én csak annyit kotyognék bele minimális tapasztalattal, hogy:

a kés élezéshez nincs rá szükség, ott sokszor az 1000-2000-e él elég, a 6000-es már biztosan. Sokszor hátrány is a túl polírozott él. Van, aki paradicsom vágásához pl. inkább "recés" élt hagy.

A Kínai "12K"-s jó alapnak, én is azt használom.
Peti azt mondta, hogy a japán stílusú élekhez, amelyek élszöge sokszor jóval nagyobb, mint a többi, fontos alapnak a japán természetes kő, a többihez nincs értelme ennyit költeni rá. Persze, ha van rá keret, akkor biztosan jobb. De az is lehet, hogy jóval lassabb.
A Tenjiro és a Mejiro közel azonos finomságú, ebből elég egy.

Nálam a sorrend borotvánál: 300, 1000(2000), 6000, Tenjyou vagy Mejiro, Tomo.
Kések esetében a 6000-nél megállok, a 300-assal meg inkább csak az élszalagot alakítom ki.

Nem elérhető Rotbart

• Moderátor
  • Törzstag
« Válasz #1135 Dátum: 2014. Január 30. - 14:30:48 »
Köszönöm!  :hat:

(Hű, ez a hatezres köved k!$‹%‹tt drága!)

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #1136 Dátum: 2014. Január 30. - 14:49:37 »
"(Hű, ez a hatezres köved k!$‹%‹tt drága!) - "De biztos jó is. ;) ;D
Kínlódtam eleget rövid, és gyengébb minőségű köveken, most már végre van egy valamirevaló sorom. :boldog:

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #1137 Dátum: 2014. Január 30. - 15:13:27 »
Kínai 12k-s kő jó alapnak?
Szerintem nagurás élezésre csak a japán természtes kövek jók...A kínai az én olvasatomban finishelő kő(olcsón) de szerintem egy kínaival lefinishelt kés meg sem közelít egy természetes japán kövön tomo-val lefinishelt kést...Működik a kínai de az az erdmény amit ad szerintem nem elég annak aki kipróbált egy szuper japán élt....Lehet természetes japán követ venni jó áron, a JNS-en a srác pedig ad hozzávaló tomo-t is....első körben nem kell sztem. a 3 nagura hozzá mert a nagy változást a japán hozza a tomo-val a minőségben.(pld: Ozuku Asagi vagy Shuobudani type 100)
Az hogy Peti szerint nem kell az azt jelenti, hogy nem szükséges Mercedesbe ülni, mikor a Trabant is gurul....kb. ennyire van a kínai és egy japán kő egymástól....Plusz azt nem is írtam, ha megélezted a késedet egy ilyenen kövön 1-2 hetente húzol sima vízen 30-50 et és pikk pakk felfrissítetted az élt.....

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #1138 Dátum: 2014. Január 30. - 16:19:53 »
Mivel japán kövem alapnak nincs, és nem is volt, ezért e téren nem tudok nyilatkozni. Viszont Maxim (a JNS-es srác) ír az oldalán a kínai kőről, sőt ajánl is hozzá nagurát. Sőt én is említettem neki, és nekem is leírta, mit használjak rajta. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy nem ördögtől való ötlet a kínain finiselni. Nem egy teszt hozta ki szinte a legjobb kőnek. Egyetlen hátránya van, a lassúsága. Viszont a japánok között is sok a lassú kő.
Abba már bele se merek gondolni, hogy akkor milyen élem lesz, ha veszek egy japánt alapnak is. ;) Bár, ahogy olvasgattam, azt is meg kell ám tanulni használni, mert nem értő kezekben gyengébben produkálnak egy átlagos jó kőnél.
A Mercedes és a Trabant párhuzamot erősen túlzónak érzem. Kicsit nekem olyan, mintha azt mondanánk, hogy csak Kanayama szíjon lehet jól fenni. Úgy értem, ég és föld a különbség, ha azon fensz. Egy fenét.
Engem a továbblépésben inkább egy szupergyors kő tudna lázba hozni talán. Az meg nem olyan fontos.

Kíváncsi lennék Sanyi véleményére is a témában, Ő is japánozott/japánozik?

Nem elérhető AlexK

• Törzstag
« Válasz #1139 Dátum: 2014. Január 30. - 17:24:30 »
Nem a szíjra vonatkozott a hasonlatom, hanem a kőre...A kínait ár érték alapján hozzák ki sokan top helyre, de ez azért erősen szubjektív dolog. Nyilvánvalóan ezzel is meg lehet borotválkozni, de nagy a különbség . Csodát szerintem a kínaitól nem lehet várni, nem az iszap a fontos hanem a kő felülete, az iszap elvileg gyorsítja a követ. Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy hiába iszapolsz a tomoval nem lesz ua. az eredmény. És itt még nem is említettem hogy mivel a kínai természetes kő lehet hogy neked véletlenül pont egy olyan akadt a kezedbe ami vmiért neked nagyon bevállt. A JNS en árult köveket egytől egyik kipróbálja Maxim, így tutira nem lutri.... ;) (Leegyszerüsítve egy 1000 élszög állítóval, egy japán naturállal, és a nagurákkal meg van a teljes sorod ;)

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici