Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 507282 alkalommal)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1515 Dátum: 2015. November 20. - 10:29:23 »
Akkor bizonyosan  :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető attila7575

• Új tag
  • *
« Válasz #1516 Dátum: 2015. November 22. - 10:43:07 »
Teljes lelki nyugalommal megcsinálhatod, ugyan olyan jó lesz.

Köszi!

Valahogy úgy érzem, hogy az élezőszíjam nincs a topon.
 Van 3 nadrágszíjam, ami varrás nélküli, azokkal fogom próbálni. Mennyire gond, ha a szíjnak a felső fele nem teljesen sima, hanem olyan "nyers"? A zsebkésemet azon szoktam élezni, de nyilván más az acél vastagsága.

Nem elérhető Gab

• Törzstag
« Válasz #1517 Dátum: 2015. November 28. - 18:41:35 »
sziasztok, olvastam h ha újonnan veszünk egy norton 4k/8k kombót akkor simára "kell csiszolni" és csak ezt követően lehet használni. Ez a naniwaknál is így van?

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1518 Dátum: 2015. November 28. - 20:47:57 »
Nem kötelező, de minden új kőnél érdemes megcsinálni, mert gyárilag nem teljesen síkok. Használat közben úgyis kell majd síkolgatni a felület frissítéséhez, úgyhogy az a legegyszerűbb ha eleve egy sík tiszta felülettel indul az ember. A Naniwákon ráadásul van egy matrica is, aminek a leszedése után egy kis ragacs is marad a kövön.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető orultspanyol

• Törzstag
« Válasz #1519 Dátum: 2015. November 29. - 13:28:04 »
Kis érdekesség:

A minap alkalmam nyílt beszélgetni a budapest barber shop egyik dolgozójával. Meglepődött nagyon, amikor mondtam neki, hogy bizony én is borotválkozom késsel, ezért elkezdtem kicsit kóstolgatni, hogy mennyire van képben a témában.
Kérdezte, hogy én is cserélhető pengéset használok? Mondom nem, simát. Meglepődött és kérdezte, hogy oké, de azzal mit csinálok, hogy használható legyen. Mondom neki, hogy netán bőrön fenem minden egyes alkalom előtt?
-Oké, oké, de hogyan élezem. Bőrön azt is?
-Mondom na várjunk csak. Élezés más mint a fenés, élezni nem élezek, fenni meg mindig.
-WOOOOOW. Tééényleg? És bőrön hogyan fensz?
-50/100 odavissza kör minden alkalom előtt.
-Kemény. Én egyszer próbáltam élezni egy kést de nagyon macera volt, így hagytam. (gondolom mennyire ment csórinak :D).

Plusz volt még 1-2 érdekesebb megszólalása, úgyhogy na. Szakértők a srácok ott bent.
I will be the change I'm seeking, manifest the words I'm speaking. ||| shallam.hu

Nem elérhető Horatio Luro

• Törzstag
« Válasz #1520 Dátum: 2015. November 29. - 14:07:04 »
Miért csodálkozol? Ma már semmi nem az, mint aminek látszik, vagy látszani akar. Ez miért lenne kivétel?

Nem elérhető Gab

• Törzstag
« Válasz #1521 Dátum: 2015. November 29. - 14:41:02 »
A síkosítást kifejezetten erre a célra való síkosító kővel célszerű megcsinálni... vagy van költséghatékonyabb megoldás is? :-) 

Nem elérhető Horatio Luro

• Törzstag
« Válasz #1522 Dátum: 2015. November 29. - 14:42:48 »
A síkosítást kifejezetten erre a célra való síkosító kővel célszerű megcsinálni... vagy van költséghatékonyabb megoldás is? :-)

Hogy mi?  :nemtom:

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1523 Dátum: 2015. November 29. - 14:46:15 »
Síkolás!
A másik +18.
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1524 Dátum: 2015. November 29. - 15:44:44 »
Üveglap plusz P240 vizes csiszolópapír, ennél költséghatékonyabbról nem tudok :) A gyémántosok után ez a legjobb.

Nem elérhető Forri

• Törzstag
« Válasz #1525 Dátum: 2015. December 09. - 10:00:01 »

http://antik.vatera.hu/szerszam_munkaeszkoz/antik_borbely_antik_felszerelese_2165244905.html

Ebben a hirdetésben van egy darab sárga belga, ami középen van elkoptatva. Korábban is láttam a jelenséget, fekete thüringiai "borbélykövön".
Lényeg a lényeg, ezeken a köveken tuti nem éllel előre történt az élezés, hanem pengehát felé húzva.
De miért nem fordítva csinálták anno a borbélyok?
(szerintem)

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #1526 Dátum: 2015. December 09. - 10:28:59 »

Miért gondolod, hogy pengehát irányába fentek ezen a kövön? Ha nem síkolt soha az életében a borbély, simán el tud kopni egy sárga belga
akkor is, ha él irányba húzta.   :nemtom:  Aztán meg lehet, hogy úgy esett kézre neki mint a fenőbőrön, és simán húzta pengehát felé....  :idea:
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1527 Dátum: 2015. December 09. - 10:34:59 »
Én se igazán értem miért kopna másképp egy kő attól mert háttal húzták. Pont ugyanígy nézne ki a kő akkor is, ha éllel előre megy.

Nem elérhető Forri

• Törzstag
« Válasz #1528 Dátum: 2015. December 09. - 10:45:54 »
Jogos, igazából csak egy feltételezés volt,mert úgy gondolnám, hogy ilyen görbe kövön húzni könnyebb lehetett.
De miért nem síkolta a borbély?  :fejtor:
(szerintem)

Nem elérhető Malac

• Törzstag
  • wei wuwei
« Válasz #1529 Dátum: 2015. December 09. - 10:59:54 »
Én se igazán értem miért kopna másképp egy kő attól mert háttal húzták. Pont ugyanígy nézne ki a kő akkor is, ha éllel előre megy.
Mert könnyebben beleakad a vas a kőzetszemcsékbe.
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Batsányi János: A franciaországi változásokra

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici