Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 507270 alkalommal)

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #1530 Dátum: 2015. December 09. - 12:44:37 »
De miért nem síkolta a borbély?  :fejtor:

Sokszor azt gondoljuk, hogy csak azért mert 70-80 évvel ezelőtt mindenki borotvakést használt, azért sokkal jobban értett hozzá ( használathoz, fenéshez, napi karbantartáshoz)
mindenki mint manapság. Na, ez szerintem egy hibás elképzelés........ még egy borbély esetében is.
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető Horatio Luro

• Törzstag
« Válasz #1531 Dátum: 2015. December 09. - 14:27:56 »
A megszállott coticule rajongók szerint sem kell síkolni, hiszen ha csak 1 db követ használsz, akkor a kés majd alkalmazkodik a kő síkjához, ami lehet homorúság is.
Még mielőtt keresztre feszítene a fórum, olvasgassatok a coticule.be oldalon.
Nem lehetetlen, hogy ez a módszer régről maradt ránk. Ezt talán igazolja az is, hogy eddig még senki nem talált síkoló szerszámot a Vaterán, ellenben kő és borotva akad.

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #1532 Dátum: 2015. December 09. - 15:18:05 »

Nincs ellentmondás..... ha csak a saját késeim évenkénti frissítését végzem a belgával akkor valszeg megáll a dolog, de ha naponta fenek
a több tucat vendék borotválásának köszönhetően erősen amortizálódó borotvákat akkor már nem nagyon.( nézd meg a képet, olyan mélyedés
van a belgán, hogy ha oldalt nem folyna ki belőle a leves elmenne tányérnak..... :crazy:  ) Szintén hibázik a dolog ha valaki üzem/üzlet szerűen fen
borotvakéseket, mert ott a T. megrendelő kése nem biztos hogy egy alkalommal már igazodik a kőhöz.  ;)
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető Horatio Luro

• Törzstag
« Válasz #1533 Dátum: 2015. December 09. - 16:12:50 »
Van igazságod.
Arról van információja valakinek, hogy régen hogyan ment itt mifelénk az élezés szokása a borbélyoknál? Meg aztán a régi köszörűsök miféle köveket használtak és milyen eszközön síkolták a köveiket?

Nem elérhető pmol322

• Törzstag
« Válasz #1534 Dátum: 2015. December 09. - 16:30:10 »
Van igazságod.
Arról van információja valakinek, hogy régen hogyan ment itt mifelénk az élezés szokása a borbélyoknál? Meg aztán a régi köszörűsök miféle köveket használtak és milyen eszközön síkolták a köveiket?

Azt tudom, nagyfater hetente egyszer vonatra ült, és Békéscsabára vitte az éppen "köszörűendő" beretvákat.

Odahaza nem élezett, csak bőrön, és hevederen fent. 
- És ha… fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?
– Engem nem lehet megvesztegetni.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1535 Dátum: 2015. December 09. - 21:21:02 »
Csak a legfontosabbat hagytátok ki, macera. Régen sem törődtek az emberek olyan dolgokkal amikkel nem volt muszáj feltétlen, ahogyan ma sem. Működött síkolás nélkül is, akkor minek síkoljam? A mai férfiak nagy része eldobhatós szarokkal, M3-al, meg elektromossal borotválkozik, ha megkérdezed őket akkor 10-ből 7-8 legalább azt mondja nincs vele megelégedve, mégis csinálja, és mégsem vált. Nem hinném hogy ez egy modernkori attitűd :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető pmol322

• Törzstag
« Válasz #1536 Dátum: 2015. December 09. - 22:10:43 »
Ez tény.

Van ismerősöm, aki már a közel százezres villanycsodánál tart, de nem a kütyü megszállottsága, hanem "EZ BIZTOS JOBB LESZ!"  felkiáltás végett.

Nem elérhető orultspanyol

• Törzstag
« Válasz #1537 Dátum: 2016. Február 18. - 23:15:42 »
Kicsit off, de nem akarok egy hatszázhuszonnyolcadik fórumra regisztrálni csak ezért; ha nem fér el itt, akkor nyugodtan töröljétek a kommentem.
Van pár kés, pár újonnan talált kés és szeretném kitalálni, hogy mit érdemes megtartani, mit érdemes eladni, mit érdemes fenetni valakivel, de fogalmam sincs, hogy milyen nyomon induljak el a meghatározás során.
Ha borotvakésről lenne szó még nagyjából belőném, de itt most a made in usa jelzésű tőrtől a jelöletlen agancsnyeles kiskésig van minden és jó lenne kitalálnom, hogy mi legyen a sorsa a bicskáknak.
I will be the change I'm seeking, manifest the words I'm speaking. ||| shallam.hu

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #1538 Dátum: 2016. Február 18. - 23:30:21 »
Jó lenne látni róluk képet/képeket. Így látatlanban elég nehéz bármit is mondani. Azt adnám el, amelyikre nincs szükségem, nem fűznek hozzá érzelmi szálak.

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető orultspanyol

• Törzstag
« Válasz #1539 Dátum: 2016. Február 23. - 12:15:21 »
Akkor ha nem probléma megmutatom itt.

Az első egy picike kis ?agancsnyelű? kés bármilyen jelzés nélkül.

A következő kihajtható és a rozsdamentes felirat van csak rajta.

A harmadik egy tőr, Made in USA felirattal és fölötte egy lepkével ha jól látom.

Az utolsó meg tippre egy finn halfiléző kés, J.Marttini felirattal és ugyanilyen bőrtokkal. A pengére is nagyon halványan már csak, de bele van savazva a felirat.

Az első két kés ha jól láttam akkor házi sufniélezés áldozatává vált, tehát azokat mindenképp éleztetni lenne érdemes, a tőr eredeti állapotban, de nem esek hasra tőle első blikkre, a finn meg jó anyagnak tűnik, de nem értek hozzá és szintén elviselne szerintem egy élezést.
I will be the change I'm seeking, manifest the words I'm speaking. ||| shallam.hu

Nem elérhető pmol322

• Törzstag
« Válasz #1540 Dátum: 2016. Február 23. - 12:25:50 »
Olyan Finnem.nekem is van.

Nehéz, de jó éltartósságú.

Konyhában korlátozottan használható, a gerinc vastagsága miatt. De kempingezéskor, gyakran előkerül.

Nem elérhető Bowapex

• Törzstag
    • Mood for Dance zenekar
« Válasz #1541 Dátum: 2016. Február 23. - 12:26:18 »
A finn kést foglalom. Mi az ára?
Soha ne vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal!

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #1542 Dátum: 2016. Február 23. - 12:27:30 »
Az első kés az valami itthoni nem túl igényes készítő terméke lehet, vagy otthoni sufnituning, a Made in USA feliratú egy kínai Benchmade hamisítvány, a bicska meg ebben az állapotában akkor sem érne sokat, ha fel lenne tüntetve rajta a készítő. Olyan feladatokra tompán is jók, amikre már csak félig értelmes kést sem szívesen használna az ember, másra nem nagyon. Éleztetni felesleges őket, mert jó eséllyel valami biliacélból vannak, ami amúgy sem maradna 2 vágásnál tovább éles.

A Marttini filéző az egyetlen ezekből amivel érdemes foglalkoznod, a többi az sajnos élezés árát sem éri meg. Az viszont jó anyagból van, pecások szokták használni halat filézni. Újonan egy ilyesmi kés talán 5-10 ezer körül van.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
« Válasz #1543 Dátum: 2016. Február 23. - 12:46:59 »
Csak a Martinii ér vmit, igen.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #1544 Dátum: 2016. Február 23. - 14:07:25 »
Nem tudok mit hozzátenni, én is tanultam a válaszokból. ;D Marttiini-m nekem is van, pecához vettem, és tényleg frankó.

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici