Urak,
volt szerencsém kipróbálni egy hazai gyártású finiselő fenőkövet. (A késportálon is forgolódó tagoknak jamescook neve biztosan ismerősen cseng, ő volt a felajánló.)
Mivel többen keresgéltek/keresgélnek elérhető árú finiselő követ, úgy döntöttem írok róla pár sort...
Szóval: Két darab nagyon finom szemcseszerkezetű követ kaptam a kedves "megbízótól". Valamint egy kerámia rudat, de az borotvaélezéshez nem nagyon ajánlott (kivételek persze mindig vannak...).
Az egyik kő tiszta kerámia szemcsékből készült, a másik "félkerámia".
Mindkét követ síkolnom kellett, és már ekkor szembe tűnt, hogy mindkét kő borzasztó kemény! (Olyannyira, hogy meg is ették a Norton síkoló kövemet...
)
Nem baj, legalább sikerült mindkettőt használható állapotba hozni.
A tesztalany egy 4/8-os Heljestrand volt, ami benne van a napi "rotációmban" és épp egy kis élfrissítés kellett neki.
Először a keményebb (tiszta kerámia) kővel próbálkoztam, de sajnos kb. 100 húzás után sem sikerült "kézzel fogható" eredményt elérnem...
Hiába próbáltam több/kevesebb vízzel, egyszerűen semmilyen anyagleválasztásra utaló nyomot felfedeznem a kövön, amit alátámasztott az él állapota is...
Ezután következett a "félkerámia" kő.
Az első húzások itt sem kecsegtettek sok eredménnyel, de ahogy a kő felületén csökkenni kezdett a víz mennyisége, megjelentek a sötét vonalak!
Nyertünk! Ez a kő megfelel finiselésre!
Azért a megfelelő él kialakításához ennek a kőnek is szüksége volt némi időre, de működik!
Kevés vízzel is igen lassan dolgozik, ezért aki még bizonytalan annak is merem ajánlani, nem könnyű túlfenni vele a borotvát.
Sok vízzel meg nagyon lassú, a 12K-s kínai hozzá képest egy száguldó gyorsvonat...
Remélhetőleg a közeljövőben fogom még tesztelni, de ha valaki olcsó finiselő követ keres, csapjon le rá, érdemes...