Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 510315 alkalommal)

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #270 Dátum: 2010. December 28. - 10:42:28 »
Sziasztok!

Kaptam egy ilyen olajkövet:
http://www.jrabi.neobase.hu/image/view/70/_original
http://www.jrabi.neobase.hu/image/view/71/_original

Az információm annyi róla, hogy a katonaságnál használták, orvosi szikék, illetve borotvakések élezésére is. Amilyen türelmetlen vagyok rögtön ki is akartam próbálni egy Extrasol-on, nagyon figyelve arra, hogy felfeküdjön a kőre, ne fejtsek ki nyomást a késre miközben a kövön áthúzom. Mégis olyan lett a kés, mint egy életlen ... >:(
Megnéztem rengeteg videót a helyes technikáról, de azt gondolom, hogy ez a kő igen kevés a megfelelő élezéshez.
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető parlagisas

• Új tag
  • *
« Válasz #271 Dátum: 2010. December 29. - 18:32:19 »
Tisztelt szőrtelenkedők!

Nemrég vettem egy borotvát:
http://extrametal.hu/bmz_cache/3/3c2235337139ce80f16d8fe344d4b3ea.image.720x540.jpg

Bár olvasgattam a fórumot, próbálkoztam, de a szőrtesztet nem viszi.
Van itthon tyrolit (89afein, fogalmam nincs milyen szemcseméret, ezzel nem mertem nekiállni a borotvának). Kicsi olajkő (az a kétrétegű extrametálos sic320,ka800...) Vasoxidos bőr, ill. egy pasztátlan.
Nos ezekkel amit elértem, a késeimnek, és a vésőimnek bőven elegendők. A borotvánál ezek szerint nem.
Fő kérdés végül is az, hogy elegendőek-e ezek és csak én vagyok balf...ácán? Vagy nem...

Mondjuk elég erősen nyomtam a kőre, bőrre lehet. Meg lehet nem is elégszer sikongattam rajtuk a beregvát...

Bocsi ha belerondítok a fórum menetébe. Általában elküldenek, hogy olvass vissza, meg stb. és igazuk is van, de én nem tudtam pontosan leszűrni mindent. Meg osztán amiket mondtatok köveket nem is ismerem... Amit ismerek az az arkansas... Kezdő vagyok az élezések terén.
Előre is köszönöm! :-*

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #272 Dátum: 2010. December 29. - 18:44:17 »
Ezekkel az eszközökkel az alkar szőr tesztet vinnie kéne minden gond nélkül, de a 800-as oldal kevés egy kényelmes borotválkozáshoz szerintem. Nézz meg neten 1-2 videót az élezésről, sokat fog segíteni megérteni hogy mit hogyan.

Ha biztosra akarsz menni, akkor valakit megkérsz hogy élezze meg neked, hogy lásd kb. milyennek kellene lennie. Többen is vagyunk itt a fórumon akik szívesen segítünk szerintem. Elég sok gyakorlás szükségeltetik egy borotválkozásra alkalmas él kialakításához, és megfelelő kőarzenál is.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #273 Dátum: 2010. December 29. - 19:35:13 »
parlagisas- Ellenőrizd, hogy a kövek teljesen síkban vannak-e, az biztos, hogy egy picit sem szabad erőből nyomni a borotvát a kőhöz, inkább simogatni kell  ;D illetve legalább 10K-s kőig nem szabadna, hogy megálljon az arzenálod, valamint utána a hibás bőrözéssel is akár el lehet szúrni az élt. Szóval lehet tényleg a legjobb, ha egypár élezéssel foglalkozó videót végignézel.

Nem elérhető Gorila

• Törzstag
    • Borotváim (egy részük)
« Válasz #274 Dátum: 2010. December 29. - 19:58:43 »
Annyi kiegészítés még, hogy ha jól látom, ez egy Extrasol kés, ami elég gyenge minőség. Ha nincs szerencséd, és pl. az él meg van csavarodva, akkor nem lesz egyszerű borotválkozásra kész állapotba hozni...

Nem elérhető parlagisas

• Új tag
  • *
« Válasz #275 Dátum: 2010. December 29. - 21:11:44 »
Ja, hogy a ka800 az akkor 800-as. Azt hittem hogy más a számozás, meg nehezen képzeltem el ettől finomabb kő létezését!  :D
E feletti köveket honnan szerezhetek be egyébként? (sajna sehol nem találkoztam szemcsemérettel, még az extrametálos arkansast se tudom mennyi... Mondjuk sztem ezt illene kiírni a termékhez. De a lovakhoz nem értek...)
Ha túl drága lesz, legfeljebb tényleg a segítségeteket kérem ezügyben.  ;)
Egyébként egyenes az él is meg a kövek is.
Ja az alkarom már csupasz ;D, a hajszálra gondoltam. Bocsánat! :-[
Apropó, itt mindíg ilyen gyors a reakció? Tetszik!  :D

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #276 Dátum: 2010. December 29. - 22:47:13 »
Ja, hogy a ka800 az akkor 800-as. Azt hittem hogy más a számozás, meg nehezen képzeltem el ettől finomabb kő létezését!  :D
E feletti köveket honnan szerezhetek be egyébként? (sajna sehol nem találkoztam szemcsemérettel, még az extrametálos arkansast se tudom mennyi... Mondjuk sztem ezt illene kiírni a termékhez. De a lovakhoz nem értek...)
Ha túl drága lesz, legfeljebb tényleg a segítségeteket kérem ezügyben.  ;)
Egyébként egyenes az él is meg a kövek is.
Ja az alkarom már csupasz ;D, a hajszálra gondoltam. Bocsánat! :-[
Apropó, itt mindíg ilyen gyors a reakció? Tetszik!  :D

A finomabb kövek nem mennek olcsószámba sajnos. Néha ki lehet fogni 1-1 régi borbély fenőkövet, de egyébként csak a drágább alternatívák maradnak. Itthon csak nagyon drágán lehet kapni, és a külföldi rendelés se épp olcsó. A legolcsóbb alternatíva ez a kettő, postával együtt 5000Ft tájékán házhoz is hozzák:

http://cgi.ebay.com/New-Chinese-Water-Hone-Waterstone-Straight-Razor-/360211940224?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53de4e0380
http://www.inigojones.co.uk/giftresults.php?giftcat=11

Mindkettő elég finom ahhoz hogy meg tudj utánuk kellemesen borotválkozni.

Ui: Nekem vizsgaidőszak van, így elég gyorsan reagálok mert gép előtt tanulok :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető vidak

• Törzstag
« Válasz #277 Dátum: 2010. December 29. - 23:46:05 »

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #278 Dátum: 2010. December 29. - 23:50:47 »

http://cgi.ebay.com/New-Chinese-Water-Hone-Waterstone-Straight-Razor-/360211940224?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53de4e0380

Ha a lengyel sráctól rendelnél, szólj, lehet engem is érdekelne, a postaköltséggel jobban járnánk...

Így belegondolva abban én is benne lennék :) Ha valaki lebonyolítja a paypalt, akkor szerintem egy közös beszerzés megint indulhatna a lengyel sráctól.

Nem elérhető longball

• Törzstag
« Válasz #279 Dátum: 2010. December 30. - 07:46:59 »

Nem elérhető KunEmber

• Moderátor
  • Törzstag
  • a babérolaj szerelmese
« Válasz #280 Dátum: 2010. December 30. - 09:15:08 »
Benne vagyok! (Ki kér Warsot? :) )

Nem elérhető Tivadar

• Új tag
  • *
« Válasz #281 Dátum: 2010. December 30. - 17:49:43 »
Egy ilyen open-razor féle kő engem is érdekelne.
Ha közös rendelés megy, akkor engem se felejtsetek ki..

Nem elérhető parlagisas

• Új tag
  • *
« Válasz #282 Dátum: 2011. Január 02. - 14:30:37 »
Nekem is megfelelne, csak még ilyen paypal-t vagy mit mé nem rendeztem. meg még egy darabig nem is sok időm lesz (államvizsga :P). Amúgy a 12000-es kő érdekő.
Egyébként: Boldog-ulj!  :sör:  :buek:

Nem elérhető vidak

• Törzstag
« Válasz #283 Dátum: 2011. Január 02. - 22:44:32 »
Nekem is megfelelne, csak még ilyen paypal-t vagy mit mé nem rendeztem. meg még egy darabig nem is sok időm lesz (államvizsga :P). Amúgy a 12000-es kő érdekő.
Egyébként: Boldog-ulj!  :sör:  :buek:

-> http://borotvaforum.hu/index.php?topic=383.15;topicseen

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #284 Dátum: 2011. Január 03. - 14:43:30 »
Most találtam rá az elmentett linkjeim között. Regisztrálás után lehet csak látni a képeket. Aki még nem ismerné, jó kis írás Robert Williams borotvakészítő tollából az élezésről, mikroszkópos képekkel. Tibi, ha még nem olvastad volna, ez neked való, van benne egy kis finomság is amit kipróbálhatsz az UF-el :)

http://www.wetshavingworld.com/forums/showthread.php?125-A-study-of-finishing-stones-hones-and-techniques.-The-camera-doesn-t-lie.-%29

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici