Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 510313 alkalommal)

Nem elérhető Gorila

• Törzstag
    • Borotváim (egy részük)
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #300 Dátum: 2011. Január 31. - 12:51:30 »
volt szerencsém kipróbálni egy hazai gyártású finiselő fenőkövet. (A késportálon is forgolódó tagoknak jamescook neve biztosan ismerősen cseng, ő volt a felajánló.)

[...]

Az első húzások itt sem kecsegtettek sok eredménnyel, de ahogy a kő felületén csökkenni kezdett a víz mennyisége, megjelentek a sötét vonalak!
Nyertünk! Ez a kő megfelel finiselésre!

Ok, ebből megtudtuk, hogy a kő szedi le az anyagot a késről. Na de milyen eredménnyel? :)
Arról nem írtál, hogy milyen lett az él a fenés után? Mennyire lett éles? Borotválkoztál is a késsel? Mennyire volt kellemes, mondjuk más finiselő kövekkel fent késekkel összehasonlítva?

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #301 Dátum: 2011. Január 31. - 12:54:37 »
Ok, ebből megtudtuk, hogy a kő szedi le az anyagot a késről. Na de milyen eredménnyel? :)
Arról nem írtál, hogy milyen lett az él a fenés után? Mennyire lett éles? Borotválkoztál is a késsel? Mennyire volt kellemes, mondjuk más finiselő kövekkel fent késekkel összehasonlítva?

Az él tökéletes lett, a szokásos krómoxid pasztás bőrözés, majd sima bőrözés után természetesen kipróbáltam a kést, a 12K-s kínaihoz hasonló élt sikerült rá varázsolni.
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető DeXTeR323i

• Új tag
  • *
« Válasz #302 Dátum: 2011. Január 31. - 23:16:13 »
Sziasztok!

Egyik ismerősöm készített nekem ajándék fenőbőrt. Szétvágott egy marhabőr munkavédelmi csizmát, és azt a "hátánál" hozzáragasztotta egy darab rétegelt fa laphoz. Magyarul a színe (sima oldala) néz kifelé, amiben van egy belenyomott / beleégetett márkajelzés.

Lehet hogy az ezen való fenés kiveszi a borotva élét? Mert hogy borotválkozás közben fentem vele néha, és a végén az államon már szinte egyáltalán nem vágott, csak a habot húzta le.  :-[  :borosta:

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #303 Dátum: 2011. Január 31. - 23:33:06 »
Szétvágott egy marhabőr munkavédelmi csizmát,

Érdekes megoldás, szerintem nagyjából ennyi energiával be is lehetett volna szerezni egy fenőbőrt

Lehet hogy az ezen való fenés kiveszi a borotva élét? Mert hogy borotválkozás közben fentem vele néha, és a végén az államon már szinte egyáltalán nem vágott, csak a habot húzta le.  :-[  :borosta:

Szinte egészen biztosan nem tett jót az élnek, a gond itt már az, hogy ezt semmilyen egyébként jó minőségű bőrön nem lehet vissza állítani. Itt már csak a fenés segíthet......

Salmo
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #304 Dátum: 2011. Február 01. - 00:20:24 »
Az elején jól vitte a szőrt? Nekem gyanús hogy akármilyen bőr is pár pillanat alatt elintézze az élt egy borotván. Egy ideig egy közepesen rossz állapotú bőrövön fentem, és még az is használható volt. Nem nyomtad oda túl erősen, vagy nem csináltál vele mást? És miért fentél rajta borotválkozás közben?
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető gprinz

• Törzstag
« Válasz #305 Dátum: 2011. Február 01. - 08:00:03 »
Láttam Maestro Livi youtube-os videóit. Igen érdekes bőrözést használ utolsó fázisként: a saját tenyerét, egész pontosan a hüvelykujj párnát. A kifeszített kéz miatt a sérülésveszély nem túl nagy, de vajon mennyire tanácsos ez a módszer? Én (még) nem használok borotvakést, de normál nem túl hosszú pengéjű késen kipróbáltam. Magamat nem vágtam meg, és talán az élen is lehetett minimális változást észlelni. Szerintetek?
"Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere." (Ulpianus)

Nem elérhető DeXTeR323i

• Új tag
  • *
« Válasz #306 Dátum: 2011. Február 01. - 08:06:55 »
Az elején jól vitte a szőrt? Nekem gyanús hogy akármilyen bőr is pár pillanat alatt elintézze az élt egy borotván.

Az elején az arcom oldalával kezdtem, ott sokkal gyengébb meg ritkább a szőr. Vitte. De miután az állcsúcsomhoz meg a bajszomhoz értem, na ott már nem akarta vinni. Fentem rajta néhányat. Óvatosan, nagyon nem rányomva. Annyi, hogy amikor a logóhoz értem, akkor ugrándozott kicsit a borotva, mert ott mélyedések vannak a bőrben. Most vagy a fenéstől romlott el, vagy előtte is rossz volt, csak nem sikerült javítanom rajta.

Nem nyomtad oda túl erősen, vagy nem csináltál vele mást? És miért fentél rajta borotválkozás közben?

Egy dolog történt, és most jutott eszembe: Ugyanez a csizmabőrös barátom végigtapogatta ujjbeggyel az élt. Az élre merőleges finom nyomkodásokkal, hogy érezze mennyire éles, milyen kell elérnie majd a sajátjával.

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #307 Dátum: 2011. Február 01. - 08:09:05 »
Először is szögezzük le, hogy Livi Mester egy különleges állatfaj... ;D

Én hallottam már olyat, hogy valaki kényszerhelyzetben a saját alkarját használta "bőrözéshez", de természetesen nem ez a követendő példa...
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #308 Dátum: 2011. Február 01. - 21:45:31 »
Több helyen is láttam már, japán és európai öreg borbélyoknál is a tenyeren fenést, állítólag van értelme.

Ha az elején jól vitte, de út közben elvesztette az élét, akkor valszeg nem volt jól élezve. Nekem ilyen még ugyan nem volt, de külföldi fórumokon többször is olvastam, és azt válaszolták rá az öregek hogy rosszul lett megélezve, és egy nagyon finom észrevehetetlen "sorja" maradt az élen, ami nagyon éles és jól borotvál. Miután ez letörik, utána viszont eltompul az él és húz, nem vág már a kés. Persze látni kellene hogy biztos legyek benne, de annyi finom és óvatos bőrözéssel nem lehet tönkretenni egy jó élt. De ha az elején még jó volt, és utána romlott el, akkor meg nem a bőr a ludas.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető KunEmber

• Moderátor
  • Törzstag
  • a babérolaj szerelmese
« Válasz #309 Dátum: 2011. Február 02. - 20:29:58 »
Láttam Maestro Livi youtube-os videóit. Igen érdekes bőrözést használ utolsó fázisként: a saját tenyerét, egész pontosan a hüvelykujj párnát.
Idézet
kérhetek linket?  ::)

Nem elérhető Gorila

• Törzstag
    • Borotváim (egy részük)
« Válasz #310 Dátum: 2011. Február 02. - 20:38:30 »
http://www.youtube.com/watch?v=wXkjXfuNbpg

3:50-től
De az egész érdekes.

Nem elérhető Kinca71

• Új tag
  • *
« Válasz #311 Dátum: 2011. Március 09. - 18:08:39 »
Sziasztok!  Lenvászon csikra  érdemes vagy lehet pasztát kenni? A bőrös oldalt szeretném natúr hagyni.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #312 Dátum: 2011. Március 09. - 19:14:40 »
Sziasztok!  Lenvászon csikra  érdemes vagy lehet pasztát kenni? A bőrös oldalt szeretném natúr hagyni.

Lehet, és érdemes is. Csak kevés kell, és jól működik. Salmo kolegának többfajta gyémánt pasztával van, és neki nagyon bejött ha jól emlékszem. Nekem krómoxiddal van, bár mostanság nagyon ritkán használok pasztákat.

Nem elérhető Talador

• Törzstag
« Válasz #313 Dátum: 2011. Március 09. - 19:23:07 »
Ezen a kérdésen felbuzdulva én is szeretnék valamit kérdezni: Balsa fára is kevés kell? Nemsokára lesz egy 30ml-es krómoxid porom meg hozzá balsafa. Gondolom nem kéne az egészet bekeverni olajjal ugye?
"Húzd ki a Szent Biztosítószeget, majd azután számlálj el háromig. Se többet, se kevesebbet. Három legyen, amedig számolsz, s ameddig számolsz, az háromig legyen. Négyig ne számolj hát ezért, sem pediglen kettőig - hacsak nem folytatod a te számolásodat háromig. Az ötöst szádra ne vedd. Midőn a hármashoz érsz, mely sorrendben a harmadik leszen..."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #314 Dátum: 2011. Március 09. - 19:27:54 »
Ha ezt itt megnézed, egy fél grammot nem használt fel a pacák, és még így is sok lett. Szóval én a helyedben mindig csak annyit kevernék be amennyi épp kell :)

http://www.straightrazorplace.com/srpwiki/index.php/Easily_make_a_pasted_balsa_strop

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici