Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 510010 alkalommal)

Nem elérhető Szász László

• Törzstag
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #345 Dátum: 2011. Május 07. - 08:44:55 »
Sziasztok!

Nemsokára megpróbálkozok két borotvakéssel, Solingen Dovo Special és Solingen Tuckmar.
Durvább formázó köveim valamint 280-asés 1000-es csiszolópapír ami van és (látszólag) bevált késeknél. Ezen kívül vasoxid papírra szórva és bőröv (széles, szintén bevált).
A két fokozat közé ajánlottak 4000/8000-es Norton követ, amit (legalább eleinte) jó lenne megúszni. Ebben szeretném a segítségeteket, van-e más módszer? Nem lehet ezt helyettesíteni porral vagy polirpasztával? Az ára miatt lenne jó.

Köszönöm.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #346 Dátum: 2011. Május 07. - 14:00:03 »
Hozzávalók: plexiüveg, balzafa, egy adag sík keményfa/fenyő/bútorlap, csiszolópapír, gyémántos paszta.

1. fára ragasztott plexi, lesíkolva, P1000-es vizespapír ragasztva
2. fára ragasztott plexi, síkolva, legfinomabb papír amit találsz, P2000 az kb jó, ennél finomabbat nehéz találni
3. fára ragasztott balzafa, nagyon óvatosan lesíkolva vagy síkra gyalulva, 9 micronos gyémántos paszta  Opcionális
4. fára ragasztott balzafa, nagyon óvatosan lesíkolva vagy síkra gyalulva, 3 micronos gyémántos paszta
5. fára ragasztott balzafa, nagyon óvatosan lesíkolva vagy síkra gyalulva, 1 micronos gyémántos paszta
6. fára ragasztott balzafa, nagyon óvatosan lesíkolva vagy síkra gyalulva, 0,5 micronos gyémántos paszta/krómoxid/vasoxid/Dovo fekete paszta

Méretileg megoldható 15x5 centis darabokkal is, akkor kevesebb alapanyag kell, de én 20x5, vagy 20x7,5-re csinálnám mindet. Ha nincs hozzá semmi, és mindent meg kell venni, akkor 4-5 ezer környékéből kijön az egész pakk, ebből a gyémántos pasztáknak darabja olyan 4$, a többi meg ahogy sikerül beszerezni. Ez is csak akkor működik, ha mindent igényesen megcsinálsz, ha összefusizod olyan "jó lesz az úgy" alapon, akkor a végeredmény is olyan lesz. Ezeket külön zacsiban kell tárolni hogy ne kenjék össze egymást, a kést le kell törölni mindegyik lépés után, hogy ne koszold vele össze a következőt. Az elérhető eredmény ugyanaz mint a legdrágább kövekkel, az a nem mindegy hogy iszonyat tökölés. Eleve megcsinálni az egészet, csiszolópapírt újraragasztani, tisztán tartani mindent, felcimkézni, stb. Annyi előnye van hogy a csiszolópapír és a gyémántos paszták is nagyon gyorsak, és talán ezzel lehet a leggyorsabban jó eredményeket elérni. Abban az esetben ha magadnak kell pár kést élezni, bőven jó viszont. Havi 1-2 élezéshez felesleges hogy legyen 50 ezer forintnyi köve az embernek.

Én annó mindent megpróbáltam ami olcsónak tűnt, de sajnos nincs kiskapu, itt olcsó húsnak tényleg híg a leve. Ennél olcsóbban nem tudnám sehogy megoldani. Az elején érdemes mással éleztetni, azután jópár hétig elég a bőrözés is egy késnek, addig mindenki ki tudja magának találni hogy tetszik-e neki a téma vagy nem. Ha bárki úgy dönt hogy magának akar élezni, akkor érdemes befektetni normális felszerelésre, bőven megéri. Ha nagyon olcsón akarod megúszni akkor sok kompromisszumot kell kötni általában. Én nem bántam meg 1 forintot sem amit jó minőségű ismert kövekre költöttem, de én kicsit fanatista vagyok  ;D
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

• Törzstag
« Válasz #347 Dátum: 2011. Május 07. - 14:26:06 »
Ez így sokkal szimpatikusabb megoldás, köszönöm!

Balzafát honnét érdemes beszerezni, modellező üzlet? Lehetőleg vékonyra vágva. Gondolom, nem véletlenül ez az ajánlás, egyéb viszonylag puha fa (fenyő pl) nem jó.

Gyémánt pasztánál kell valamire figyelni, vagy nincs baj az ebay-es, Hong Kong postással sem?
Ilyeneket találtam: 7-2.5-1.5 mikronos. Megfelelő?
Vasoxid van, nem tudom, milyen finomságú, de lencse csiszolásból maradt. Vazelinbe vagy olajba keverve használható utolsó fokozatnak?
« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 07. - 14:36:09 írta Szász László »

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #348 Dátum: 2011. Május 07. - 14:39:35 »
Modellboltban lehet kapni, a légvékonyabb is jó, úgyis sík felületre ragasztod és lesíkolod. Vasoxidot lehet vazelinnel is összekeverni, de valami híg olaj is jó. Nem kell annyira bekenni hogy totál sötét legyen, pici is bőven elég. Gyémántpasztából a kínai bőven jó, postával együtt 4$ darabja eBayről. Egy borsószemnyi elég egy kenésre, utána 10-20 borotvánként picit érdemes utánakenni.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető zolio

• Törzstag
« Válasz #349 Dátum: 2011. Május 07. - 16:01:02 »
Van nekem egy régi fenőszíjam. Egyik oldala sima bőr, a másik valami vöröses pasztával volt bekenve, de már elég kopottas a felülete. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges e valahogy felújítani, vagy egyáltalán érdemes e ilyennel foglalkozni? Meglévő pasztára felvinni némi pasztát szépen eloszlatni a megkopott részeken, vagy esetleg valamilyen módon lekaparni a régi pasztázást és így felvinni új pasztát?

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #350 Dátum: 2011. Május 07. - 16:24:42 »
Minden gond nélkül megoldható. Ha nincs semmi baja, szép puha és sima a felülete, akkor csak rákened az újat és használod tovább. Egy kép mondjuk jó lenne, látni milyen állapotban van.

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #351 Dátum: 2011. Május 07. - 17:33:58 »
Én is sikerült beszerezzek egy szép régi bőrt, elég jó állapotban van. Egyenlőre nem akarom befogni, inkább csak állapotmegőrzés a cél. Mit ajánlotok? Olivaolaj?

FBP

• Vendég
« Válasz #352 Dátum: 2011. Május 07. - 17:36:25 »
Mit ajánlotok? Olivaolaj?
Salátához tökéletes!  :evil:
Tipp: ne! (de hozzáteszem, nem igazán értek hozzá)
A lovas emberek azt beszélik, hogy ha bőrápolás, akkor birkafaggyú (kissé büdi)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #353 Dátum: 2011. Május 07. - 18:44:08 »
Olajat inkább ne tegyél rá, ami nekem régi bőröknél eddig mindig bejött az a glicerines szappanból dús hab, beledörzsölve a tenyereddel. Szépen felpuhul tőle a bőr, és a felülete is. Régen a borbélyok rendszeresen így tartották karban a bőreiket. Ha nem jön be első alkalommal, akkor meg lehet ismételni párszor míg jó nem lesz. A húsoldalát szokták még kenni mindenféle zsíros dologgal, attól is felpuhul az egész bőr ha csak annyi a baja. Marhafaggyú, disznózsír, bőrápoló, lanolinos kézkré, akármi. Tisztításhoz nekem nagyon bejött a nyeregszappan, és egy kicsit kezeli is a felületet.

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #354 Dátum: 2011. Május 08. - 08:06:08 »
Ha esetleg valaki mégis faggyút szeretne én itt láttam:
http://www.pf-epuletgepeszbolt.hu/segedanyag/faggy-20-dkg.html

Figyelem a vidéki kiszállítás a termék árának a tízszerese!
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

• Törzstag
« Válasz #355 Dátum: 2011. Május 08. - 08:54:42 »
Modellboltban lehet kapni,
..
Még egyszer köszönöm a segítséget, 7 -, 2.5 és 1 um-es pasztákat rendeltem. Plusz a 0.5-ös vasoxid.
Ha megengeded, kérdezek még ha megérkeznek és nekiállok. :)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #356 Dátum: 2011. Május 08. - 11:02:58 »
Teljesen jó lesz. Bár a vasoxidot mindig 0,1 micron köré rakják, attól függetlenül tökéletes lesz az 1-es gyémánt utánra.

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #357 Dátum: 2011. Május 08. - 11:22:53 »
Esetleg ha nagyon akarsz egy 0,5 micronnak megfelelőt is, olcsón ilyen porfestékből (zöldből!) összehozható:
http://www.kohazy.hu/?id=termekek&product=bayferrox-oxid-szinezek&art_id=9&hj=0&nyelv=hun

Ez tudomásom szerint megfelel a 0,5 micronos gyémántpasztának.
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

• Törzstag
« Válasz #358 Dátum: 2011. Május 08. - 11:41:12 »
Szerinted a szokásos (azt hiszem, Trinát) színezőpaszta is használható?

Aztán van még a kerámiaporos fehér hővezető paszta. Meg talán magnéziumpor is van benne. Vajon annak állandó a szemcsemérete? Elvileg a chip felületén a hajszálrepedéseket kell kitöltse, egyenletesnek kell lennie.

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #359 Dátum: 2011. Május 09. - 07:24:52 »
Mit ajánlotok? Olivaolaj?
Salátához tökéletes!  :evil:
Tipp: ne! (de hozzáteszem, nem igazán értek hozzá)
A lovas emberek azt beszélik, hogy ha bőrápolás, akkor birkafaggyú (kissé büdi)

Az olívaolajjal általában az a gond, hogy mint a növényi eredetű olajok, egy idő után megavasodik, és büdös lesz.

Vazelinnel is lehet próbálkozni, vagy paraffinolajjal (én a bőrkabátomat azzal szoktam kenni, eddig bevált.)
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici