Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 510009 alkalommal)

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #360 Dátum: 2011. Május 09. - 07:27:09 »
... Marhafaggyú, disznózsír, bőrápoló, lanolinos kézkré, akármi. ...

A bőrápolónál arra érdemes figyelni, hogy ne vizes alapú emulzió legyen, mert az hosszú távon kinyírja a bőrt. (Még a cipőt is!) Lehetőleg valamilyen viaszos bőrápoló legyen, ha már...
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #361 Dátum: 2011. Május 09. - 08:20:57 »
Köszi a tanácsokat, tulajdonképpen csak állapoztmegőrzésre kell, mert viszonylag jó állapotban van

Nem elérhető Szász László

• Törzstag
« Válasz #362 Dátum: 2011. Május 09. - 13:06:17 »
..
3. fára ragasztott balzafa, nagyon óvatosan lesíkolva vagy síkra gyalulva, 9 micronos gyémántos paszta  Opcionális
..

Balzafa helyett nem lenne jó textil, vászon vagy valami hasonló? Nem is a beszerezhetőség miatt, hanem annál jóval könnyebben megoldható a sík felület.

Nem elérhető zolio

• Törzstag
« Válasz #363 Dátum: 2011. Május 09. - 13:16:26 »
Minden gond nélkül megoldható. Ha nincs semmi baja, szép puha és sima a felülete, akkor csak rákened az újat és használod tovább. Egy kép mondjuk jó lenne, látni milyen állapotban van.
Töltöttem fel képeket a bőrről, várom a véleményt/véleményeket. http://indafoto.hu/vazolt/image/11634411-39b52eaf/user

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #364 Dátum: 2011. Május 09. - 13:18:58 »
Amennyiben sikerül valahol pamut hevedert vásárolni (min. 40-50 mm széles kell), az is megfelel a célnak, illetve van aki farmer anyagból készített magának fenő "szíjat". Nekem van 2 db. gyémántpasztás pamut hevederből készített szíjam, tökéletesen működik.
Illetve van aki (Longball) a régi vászonborítású tűzoltó tömlőre esküszik. Bár, annak a beszerzése szerintem nehezebb, mint a balzafáé.
Léber Kálmán

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #365 Dátum: 2011. Május 09. - 13:42:21 »
Működik farmerral is, vagy bámilyen textillel, de a balzafa az igazi. A sík felület meg 5 perc darabonként, és kész.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető longball

• Törzstag
« Válasz #366 Dátum: 2011. Május 09. - 14:22:32 »
"Illetve van aki (Longball) a régi vászonborítású tűzoltó tömlőre esküszik. Bár, annak a beszerzése szerintem nehezebb, mint a balzafáé."

Semmi ilyet nem irtam sosem. Azért mert lentömlőnek hivják, még nem azonos a tűzoltótömlővel...Klasszikusokat kéretik szó szerint idézni!  :borosta:

Üdv: longball

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #367 Dátum: 2011. Május 09. - 14:25:32 »
Bocsánat, jogos.

Én kapcsoltam össze, mert egy időben volt szerencsém ilyeneket (mármint tűzoltótömlőket) fogdosni...

Mea culpa...
Léber Kálmán

• Törzstag
« Válasz #368 Dátum: 2011. Május 09. - 14:35:48 »
Ha jól értem, egyetértés van abban, hogy a balzafa a legjobb (a kő után), úgyhogy megpróbálom azt beszerezni. Ha nem megy, jön a többi javaslat.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #369 Dátum: 2011. Május 09. - 19:14:08 »
Akármelyik modellboltban lesz több vastagságban is.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

• Törzstag
« Válasz #370 Dátum: 2011. Május 10. - 13:54:06 »
Ugyan még nincs balzafa, de borotva igen. 1000-es vászonig el tudok vele jutni, ebben szeretném a segítségeteket. Konkrétan, hogy mennyire pontos az élszalag, a gerinc illetve mire kell még figyelni?
A rozsda egyik késnél sem mély, ezeket a renoválási dolgokat megoldom. Az élezés, amiről inkább kérdezek.
Így kaptam meg őket, még az ujjlenyomatokat sem tisztítottam le:

További képek. Kattintás után is nagyíthatóak még!

További képek. Kattintás után is nagyíthatóak még!

Plusz egy renoválási kérdés: jó lenne megőrizni az aranyozást, ha van rá mód.

Előre is köszönöm!

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #371 Dátum: 2011. Május 10. - 14:23:30 »
Kezdjük az elején: Az aranyozás kuka. Ha elkezded csiszolni, vége.

A DOVOnak kicsit el van fenve a gerince, ráadásul nem is egyenletes a kopás, ezért meg kell majd nézni, hogy egy sík lapra hogyan fekszik fel (lehet, hogy korrigálni kell az élszalagon), de valszeg jó lesz.

A Tuckmar nem olyan vészes, annak is van egy kis egyenetlen kopásnyom a gerincében, itt is érdemes megnézni, hogy a penge nem hullámos-e, de szerintem ez is rendben lesz.

Azt nem tudom, hogy ha csavarodott/hullámos a penge, azzal mit tudsz kezdeni a balzafán... (Nekem csak köveim vannak, ott a "gördülő X" módszerrel jól lehet korrigálni ezeket a problémákat.)
Léber Kálmán

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #372 Dátum: 2011. Május 10. - 14:31:21 »
"Konkrétan, hogy mennyire pontos az élszalag, a gerinc illetve amire figyelni kell? "

Ezt a mondatodat nem nagyon tudtam értelmezni. A kettő közül a Tuckmart lesz gyorsabb megélezni, azon kevesebb munka van. 1000 papírt leragasztod hogy sík legyen, aztán vizesen használva lehet nekimenni a borotvának. Amire figyelj, hogy egyenletes erővel csináld, mindig rendesen feküdjön fel a kés. Az elején lassan csináld, amíg nem lesz benne egy kis gyakorlatod. Filccel fesd be az élét, hogy lásd hogy jól érintkezik-e mindenhol. Itt majd ki fog derülni hogy kell-e ügyeskedni vele vagy nem. Az 1000-es papíron addig élezz amíg az egész élén gond nélkül borotválja a szőrt, és a körömteszten egyenletesen beleharap az egész hosszán.

Az aranyozást ha meg akarod tartani, akkor elsőnek fogkrémmel jól dörzsöld át, és utána ragaszd le. Azután meg a maradékot már lehet csiszolópapírral csinálni.

Balzafán is lehet gördülő x-et használni, de én gördülőt csak a nagyon csavarodott pengéknél használok. Az esetek többségében elég egy 45 fokos x is, és/vagy egy kis súlypont áthelyezés.

• Törzstag
« Válasz #373 Dátum: 2011. Május 10. - 19:33:22 »
Sajnos az aranyozás nem marad meg, azok a felszíni foltok azért annyira nem vékonyak.

A Tuckmarral nem sok munka volt, szinte tökéletesen felfeküdt a penge már az elején. Oldalsó megvilágítással ilyen, 1000-es vizes vászon után. Szőrt vágja minden részén.

A Dovoval már voltak gondok, rövidíteni kellett az élét közel fél millimétert, mivel volt benne pár luk a rozsdától. Felfekvés ennél tökéletes volt már az elejétől.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 10. - 19:39:36 írta Szász László »

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #374 Dátum: 2011. Május 10. - 20:04:12 »
Egész szépnek néz ki, jól haladsz! Bár úgy nézem eléggé agresszív az a papír, jót fog az élnek tenni a 2000-es. 1-2 helyen úgy néz ki hogy pici kitöredezések vannak még az élszalagban, azokat jobb ha kiszeded belőle hogy szép egyenes legyen az éle. Ezért jó a mikroszkóp, mert ezeket ékszerész lupéval se látod, de nem árt ha eltünteti az ember.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici