Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 510004 alkalommal)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #390 Dátum: 2011. Május 18. - 09:33:51 »
Ebben az esetben jól haladsz, így tovább! :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Szász László

• Törzstag
« Válasz #391 Dátum: 2011. Május 19. - 10:45:03 »
Megéleztem másképp, közben folyamatosan vagdostam a hajszálat -jobb híján. Azt vettem észre, adott pengétől és adott finomságú pasztától is függ, hogy éppen rá kel nyomni vagy csak a saját súlyán elhúzni, illetve egy vagy két irányba. A finomabb paszta simán kiveszi az élét, ha nem úgy használom, ami a legjobb éppen. Így sikerült jobban megélezni, abban pedig igazad van, hogy nem feltétlen az itt élesebbnek tűnővel jobb borotválkozni. Ez már ott is sejthető volt, mikor 8-10 szál hajat vágtam vele.

Viszont nem adott túl jó eredményt, ehhez képest a DE (amit pont az szenvedés miatt cserélnék le) csodálatosan vág. Úgyhogy tanácstalan vagyok, hogy kellene tovább élezni.

Nem elérhető KunEmber

• Moderátor
  • Törzstag
  • a babérolaj szerelmese
« Válasz #392 Dátum: 2011. Május 19. - 10:47:37 »
ehhez képest a DE (amit pont az szenvedés miatt cserélnék le) csodálatosan vág.
Milyen szenvedéseid vannak DE-vel?

• Törzstag
« Válasz #393 Dátum: 2011. Május 19. - 11:22:11 »
Elég érzékeny a bőröm, mellé pedig sűrű, erős szőr. Szóval tép, húz, begyulladt szőrtüszők. (Feather pengéket még nem próbáltam.)

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #394 Dátum: 2011. Május 19. - 14:02:04 »
Szász László- a helyzet az, hogy minél élesebb a penge, annál könnyebb vele borotválkozni!  ;D Illetve ami viszont a képletben nem mindegy az az élgeometria! és ez szoros összefüggésben van a mérhető ellenállásával is. Ezt viszont a késes élezésnél nem lehet túlságosan alakítani, hiszen adott a bevezető él szöge (sőt majdnemhogy a teljes élszög is). Kicsit azonban lehet a bőrözésnél, illetve a balsafás pasztával is korrigálni, ugyanis ahogy Te is tapasztaltad, ki lehet velük venni az élt. A cél mindig egy enyhén lekerekített él. Ugyan itt nem hisz nekem senki  ;D, de egy teljesen ék alakú éllel nem lehet megborotválkozni, főleg, minél élesebb! Érzékeny bőr és sűrű, erős szőr esetén "extra" lekerekített élgeometria szükséges, ez ugyan kicsit az ellenállás rovására megy, de az irritációt és a benövéseket ki lehet így küszöbölni. Próbálj egy Captain pengét, az pont ilyen! Éppen kényelmesen használható, de az arcbőrt megkíméli. A késeknél ilyen gót ívű élt nem lehet otthoni módszerekkel rátenni ( illetve ez sem teljesen igaz, lehet, de nehéz ).       

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #395 Dátum: 2011. Május 19. - 14:16:11 »
egy teljesen ék alakú éllel nem lehet megborotválkozni, főleg, minél élesebb!

Ez azért nem így van, de a többivel egyetértek. Főleg azért mert 1-2 extrém esettől eltekintve ék alakú minden jól élezett borotvakés éle. Semmi különbség nincs borotválkozási élményben, a lényeg hogy jól meg legyen élezve azt kalap. Tökéletesen meg lehet borotválkozni egy olyan késsel is amit még meg se bőröztél ha ügyes voltál a legvégén. Élesebb lesz bőr után? Igen. Élesebb lesz paszta után? Igen. Régebben voltak borbélyok akik csak párat húztak a kövükön borotválás közben, és nem is bőröztek utána, csak folytatták a műveletet.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #396 Dátum: 2011. Május 19. - 20:02:24 »
jenessanyi- tudom, hogy Te nagyon ügyes és tapasztalt vagy élezés ügyben és adok minden egyes szavadra amit írsz, sőt sokadjára nem is állok le vitatkozni, ezért is írtam, hogy "nem hiszi senki"...  ;D Egyébként egy olyan szakembertől hallottam ezt, aki ebből él... nem is olyan rosszul... :D Bőr és paszta után egyébként élesebbnek élesebb lesz a kés, mert a fogakat síkba rendezik, políroznak, éleznek, azonban a balsafa/paszta ill. a bőr, mivel relative puhák, mikronmértékegységekben "körbe tudják ölelni" magát az élt, így nézve igenis megváltoztatják a kés élgeometriát. Én az ék alakú élről osztom a gyártulajdonos véleményét, mert elméleti síkon, ha tökéletes, mondjuk 17 fokos ék alakú éllel közelítek egy síkra és a síkra nézve nem 17 fokban, hanem ettől eltérően (természetesen) nagyobban próbálok borotválkozni, akkor az elképzelésem szerint is, sőt talán matematikai képlettel is bebizonyítható, hogy az nem siklani fog ezen a síkon, hanem akadni és megakadni. Ha nem ez történik, nem elég éles az az ék...vagy nem is ék! Abban az esetben, ha az él kerekítve van, illetve hívjuk újabb élszalagnak/élszalagoknak akkor van esély arra, hogy maga a kés még vágjon a síkra merőlegesen, illetve az utolsó( vagy akár több ) élszalagon fel tudjon valamilyen szinten feküdni arra a síkra és ne akadjon meg.   

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #397 Dátum: 2011. Május 19. - 23:52:48 »
Nekem teljesen mindegy hogy elméletben mi hogyan van, és igazából nem is a saját tapasztalataimról írok mivel én még kispiskóta vagyok az ilyesmihez :) Nem akarok vitatkozni, csak leírtam a külföldi fórumokon általánosan elfogadott dolgokat. Ott tényleg olyan emberek vannak akik csak ebből, vagy ebből is élnek, és több borotvát éleztek már meg mint ahányat mi összesen láttunk. Ha egy Shapton GS 30k kőről bőrözés nélkül lehet HHT5-ös élt alkotni, amivel jól meg lehet borotválkozni, akkor ezen a ponton meg lett döntve a teória :) Pedig annál ékebb alakú élt nemigen lehet alkotni már. Amúgy milyen szakemberről van szó? Nem mindegy hogy borotvakés, vagy borotvapenge, eléggé más világ a kettő.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 19. - 23:59:59 írta jenessanyi »

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #398 Dátum: 2011. Május 20. - 00:41:08 »
Én a gyárunk tulajdonosával és a vezető fejlesztő mérnökével beszélgettem, a "mit kell tudni az élekről" tájékozódó kérdéssor alkalmával, és elég rendesen kifejtették ezt a témát, számomra teljesen érthető módon ( tehát nem valószínű, hogy ezt mondjuk teljesen félre értettem). Azt sem hiszem, hogy félre akartak volna vezetni. Sőt mivel elég kitartóan érdeklődtünk minden apró részletről, volt olyan infó, amiről megeskettek, hogy nem adjuk tovább.. persze... ugyanezeket az infókat már, más félig nyílt forrásból megtaláltam...
Szerintem nincs különbség él és él között sem elméletben, sem gyakorlatban DE penge és bármilyen kés közöttt, ami az élgeometriát érinti.
Azt én sem vitatom, hogy meg lehet borotválkozni egy 30K-s kő után ( sőt egy 12K-s kő után is ) bőr nélkül is, ezt én is kipróbáltam, meglehet! Sőt egy youtube-os videon ott van a machetés ember, aki egy kövön és kartonpapíron hülyére fent bicskával borotválkozott... mindezt nem vitatom, de azt megnézem, amint mondjuk ATG irányban a nyakon sérülésmentesen meg tudsz ezekkel komfortosan borotválkozni... sőt lehet az is, hogy a Te nyakad kibírná, ezt sem vitatom, az enyém azonban biztosan nem. Egyébként egy hozzáértő szaki le tudja kerekíteni valamilyen szinten az élt egy fenőkövön is, nem kell hozzá se bőr, se paszta, de a teljesen pöpec ék él az alátámasztott elméleti elgondolásom alapján is (30 fokos szögben tartva a 17 fokos kést), a bőrt vágja nem a szőrt...  Konklúzió még a 30K-s kővel megfent kés sem pöpec ék( sőt biztosan nem), így az ember orcáján tovább "bőrőződik", hajlik(törik), majd kerekednek le a fogak, valószínűleg már a legelső húzás alkalmával nem ék az az ék. Valójában az élnek annyira a végpontjairól beszélünk, hogy lehet elektromikroszkóppal nézve és kézi fenés esetén az az ék az nem is "V", hanem inkább "S"  ;D  De nem vitázom, mert nekem sincs papirom minderről..

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #399 Dátum: 2011. Május 20. - 07:39:20 »
Én a gyárunk tulajdonosával és a vezető fejlesztő mérnökével beszélgettem

Itt van a lényeg. Egy DE penge, és egy borotvakés az olyan mint egy motor és egy bicikli. Mindkettőnek két kereke van, és közlekedésre használod, de attól még sok közük nincs egymáshoz.

• Törzstag
« Válasz #400 Dátum: 2011. Május 20. - 08:17:57 »
Újabb próba, sajnos kevés sikerrel. De legalább javult!
Szóval végigmentem az összes pasztáson úgy, hogy erősen rányomtam a pengét. Ez a végén látszólag jobb élt csinált. Utána bőrön 1 mikronos paszta, majd vasoxid. Feltételeztem ez lekerekíti valamelyest, hátha javít. Nos javított, akármit is csinált, hajcsomót vágva sokkal kisebb az ellenállás. Az élen viszont rontott.
Oldalt, ahol ritka és gyengébb a szőr, minden fajta pre shave nélkül le-leszedi. Máshol viszont eléggé használhatatlan.

(Captaint majd megpróbálom, egyelőre Feathert rendeltem, hátha beválik.)

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #401 Dátum: 2011. Május 20. - 08:35:37 »

Itt van a lényeg. Egy DE penge, és egy borotvakés az olyan mint egy motor és egy bicikli. Mindkettőnek két kereke van, és közlekedésre használod, de attól még sok közük nincs egymáshoz.

Ezt a részt esetleg kifejtenéd bővebben? (Mármint, hogy mi a különbség egy kés, és egy DE penge között...) Feltételezve, hogy a DE pengét pl. egy shavette-be töltöm, és így a bőr-penge által bezárt szög mindkettőnél u.a.
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #402 Dátum: 2011. Május 20. - 08:38:36 »
Újabb próba, sajnos kevés sikerrel. De legalább javult!
Szóval végigmentem az összes pasztáson úgy, hogy erősen rányomtam a pengét. Ez a végén látszólag jobb élt csinált. Utána bőrön 1 mikronos paszta, majd vasoxid. Feltételeztem ez lekerekíti valamelyest, hátha javít. Nos javított, akármit is csinált, hajcsomót vágva sokkal kisebb az ellenállás. Az élen viszont rontott.
Oldalt, ahol ritka és gyengébb a szőr, minden fajta pre shave nélkül le-leszedi. Máshol viszont eléggé használhatatlan.

(Captaint majd megpróbálom, egyelőre Feathert rendeltem, hátha beválik.)

Ha a lehető legjobb végeredményt akarod, akkor nem szabad rányomni erősen a pengét. Inkább több húzást csinálj kevesebb erővel. Próbáld ki azt hogy újrakezded a 2000-es papíron, és addig élezed amíg mikroszkóp alatt nem lesz szép egyenes az él, és a szőrt nagyon könnyedén szedi a kezedről. Ezután a legdurvább pasztától a legfinomabbig csinálj mindegyiken 30 simítást, a legfinomabbakon már szinte negatív nyomással. Ha így nem lesz jobb éled mint erős nyomással, akkor a 2000-es papíron nem nagyoltad ki rendesen. A gyémánt nagyon gyorsan vág, a 30 húzásnak bőven soknak kellene lennie mindegyiknél. Nem szabad túl hamar átlépni a nagyoláson, az emberek 99%-a azért nem ér el olyan eredményeket amilyeneket szeretne, mert a nagyolás nem az igazi. Ha a nagyolás megvan, utána a polírozás része az szinte mindenkinek menni szokott már viszonylag könnyen.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #403 Dátum: 2011. Május 20. - 08:52:07 »

Ezt a részt esetleg kifejtenéd bővebben? (Mármint, hogy mi a különbség egy kés, és egy DE penge között...) Feltételezve, hogy a DE pengét pl. egy shavette-be töltöm, és így a bőr-penge által bezárt szög mindkettőnél u.a.

Az egyik 10-200 forintba kerül darabonként, a másiknak csak az élezése 4000, ez már eleve meghatározza azt hogy mennyi időt, energiát, és pénzt tudsz belefektetni az elkészítésükbe. Teljesen más vastagságokkal, élprofilokkal, esetleg bevonatokkal dolgozik a 2 technológia, ami a legnagyobb különbséget okozza szvsz. Ráadásul még az acéluk is merőben más, teljesen más dolgokkal élezik őket, ami nem tudom mennyit befolyásol, de valószínűleg az sem teljesen mellékes. Magyarán azon kívül hogy éle van mindkettőnek, és borotválkozásra használod, azon kívül nem nagyon találsz bennük több közöset. Nem tudom hogy mi okozza a legnagyobb különbséget egy shavette-es és egy késes borotválkozás között, de egyszerűen nem olyan. Biztos benne van a súly is, mert a shavettek nagyon könnyűek, és így nem nagyon tudod hagyni hogy a súlya dolgozzon, de ezen kívül fogalmam nincs :) Kinek mi jön be jobban, ugyan a Feather AC-t nem próbáltam még, de annyiért nem is fogom soha.

« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 20. - 09:00:48 írta jenessanyi »

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #404 Dátum: 2011. Május 20. - 09:16:12 »
Nem szabad túl hamar átlépni a nagyoláson, az emberek 99%-a azért nem ér el olyan eredményeket amilyeneket szeretne, mert a nagyolás nem az igazi. Ha a nagyolás megvan, utána a polírozás része az szinte mindenkinek menni szokott már viszonylag könnyen.

Ezt megerősíteném saját tapasztalatból! Én is itt szoktam elrontani. :)
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici