Én a gyárunk tulajdonosával és a vezető fejlesztő mérnökével beszélgettem, a "mit kell tudni az élekről" tájékozódó kérdéssor alkalmával, és elég rendesen kifejtették ezt a témát, számomra teljesen érthető módon ( tehát nem valószínű, hogy ezt mondjuk teljesen félre értettem). Azt sem hiszem, hogy félre akartak volna vezetni. Sőt mivel elég kitartóan érdeklődtünk minden apró részletről, volt olyan infó, amiről megeskettek, hogy nem adjuk tovább.. persze... ugyanezeket az infókat már, más félig nyílt forrásból megtaláltam...
Szerintem nincs különbség él és él között sem elméletben, sem gyakorlatban DE penge és bármilyen kés közöttt, ami az élgeometriát érinti.
Azt én sem vitatom, hogy meg lehet borotválkozni egy 30K-s kő után ( sőt egy 12K-s kő után is ) bőr nélkül is, ezt én is kipróbáltam, meglehet! Sőt egy youtube-os videon ott van a machetés ember, aki egy kövön és kartonpapíron hülyére fent bicskával borotválkozott... mindezt nem vitatom, de azt megnézem, amint mondjuk ATG irányban a nyakon sérülésmentesen meg tudsz ezekkel komfortosan borotválkozni... sőt lehet az is, hogy a Te nyakad kibírná, ezt sem vitatom, az enyém azonban biztosan nem. Egyébként egy hozzáértő szaki le tudja kerekíteni valamilyen szinten az élt egy fenőkövön is, nem kell hozzá se bőr, se paszta, de a teljesen pöpec ék él az alátámasztott elméleti elgondolásom alapján is (30 fokos szögben tartva a 17 fokos kést), a bőrt vágja nem a szőrt... Konklúzió még a 30K-s kővel megfent kés sem pöpec ék( sőt biztosan nem), így az ember orcáján tovább "bőrőződik", hajlik(törik), majd kerekednek le a fogak, valószínűleg már a legelső húzás alkalmával nem ék az az ék. Valójában az élnek annyira a végpontjairól beszélünk, hogy lehet elektromikroszkóppal nézve és kézi fenés esetén az az ék az nem is "V", hanem inkább "S"
De nem vitázom, mert nekem sincs papirom minderről..