Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 509995 alkalommal)

Nem elérhető Szász László

• Törzstag
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #420 Dátum: 2011. Május 21. - 15:12:57 »
A 2.5 mikronnál tényleg elhibáztam valamit. Lelapoltam annyira, hogy mindent leszedjen, így már rendben van.  

A papírt -hallgatva a tanácsodra- alaposan átmostam, de a hibák ugyan úgy jelen vannak. Hogy mitől, nem tudom, de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy vissza kell tompítani, legalábbis az én eszközeimnél.
A viszonyítás miatt itt egy kép, a szőrszálat 0.05 mm átmérőjűnek mértem, fentebb is ekkora a nagyítás.

Plusz egy kép a 7 mikronos pasztáról, szintén változatlan nagyítás.
No de majd holnap élesben kiderül, jól gondolkozok-e.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 21. - 15:58:04 írta Szász László »

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #421 Dátum: 2011. Május 21. - 16:30:33 »
A 2.5 mikronnál tényleg elhibáztam valamit. Lelapoltam annyira, hogy mindent leszedjen, így már rendben van.  

A papírt -hallgatva a tanácsodra- alaposan átmostam, de a hibák ugyan úgy jelen vannak. Hogy mitől, nem tudom, de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy vissza kell tompítani, legalábbis az én eszközeimnél.
A viszonyítás miatt itt egy kép, a szőrszálat 0.05 mm átmérőjűnek mértem, fentebb is ekkora a nagyítás.

Plusz egy kép a 7 mikronos pasztáról, szintén változatlan nagyítás.
No de majd holnap élesben kiderül, jól gondolkozok-e.

Végre egy ember aki a saját felfedezéseit nem általánosítja, és úgy állítja be mintha mindenre igaz lenne :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #422 Dátum: 2011. Május 21. - 19:39:18 »
... a szőrszálat 0.05 mm átmérőjűnek mértem, fentebb is ekkora a nagyítás....

Megkérdezhetem, milyen eszközzel mérted meg a szőrszál átmérőjét?
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető Szász László

• Törzstag
« Válasz #423 Dátum: 2011. Május 21. - 19:59:51 »
Jenessanyi: ez csak természetes :)

Mry314: egy mezei digit tolómérővel, az olcsóbb fajtából. (Amit egyébként összehasonlítottam egy 1/1000-es mikrométerrel, mikor volt lehetőségem, azt hiszem pont szőrszállal, hihető az 50 um.)

Szerk.: hát még mindig nem sikerült rendesen megélezni.. Nem nagyon akar vágni, visszafele pedig esélytelen. De legalább nem tép, nem irritál.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 22. - 08:49:18 írta Szász László »

Nem elérhető vidak

• Törzstag
« Válasz #424 Dátum: 2011. Május 27. - 10:22:53 »
Nokérem, a jenessanyitól beszerzett 4/8-as Nortonnal ismét nekiestem az SFK-nak. Úgy gondoltam, kipróbálom a piramisos módszert - elvileg az 'bolondbiztos' :) . Az első kísérlet tegnapelőtt tragikus lett, kb. egy kicsorbult balta nyújthat ilyen élményt. Tegnap ismét próbálkoztam (nem lett ugye BBS az eredmény :D ), ezúttal kontrollcsoportnak bevetettem a ZOZO-féle Brandtot. Ismét a piramisos módszer, amit 12k-s kínai kő, és 1, majd 0.5 mikronos paszta követett. Ezúttal mindkét késre teljesen jó él került, szóval: végre siker!  :borz1:

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #425 Dátum: 2011. Május 27. - 14:42:29 »
Lehet, hogy nem mondok semmi újat, de a piramisnak van egy konzervatív és egy agressziv változata is... ;)
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #426 Dátum: 2011. Május 27. - 14:58:11 »
Huhh, ezek szerint mégse selejtes...  :evil:

Nem tudom egyébként hogy írtam-e már, de érdemes a norton 8k oldala után egyből menni a bőrre, és tesztelni egyet. Ha úgy nem jó az éle, akkor felesleges fentebb menni, érdemes addig a 4k/8k-n dolgozni amíg jó nem lesz. Miután egy kellemes borotválkozós éled lett a 8k-ról, utána érdemes csak fentebb menni.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető vidak

• Törzstag
« Válasz #427 Dátum: 2011. Május 27. - 17:30:38 »
Ha kellemes éle van 8k-tól, minek fejjebb? :P

én amúgy ezt a gájdot követtem:
http://straightrazorplace.com/srpwiki/index.php/Pyramid_honing_guide
itten csak egy (na jó, két) féle piramis van

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #428 Dátum: 2011. Május 27. - 17:46:43 »
Én pedig ezen leírás alapján szoktam élezni. Ha nagyon régi késhez jutottam hozzá, az agresszív piramis szerint, ha újabb, esetleg használatban levő, de már nem shave ready a kés, akkor a konzervatív szerint. Utána én is végigmegyek még a 12K kínain, majd 1 és 0.5 micronos gyémántpasztán... ;)

Ui: szubjektív megítélésem alapján elégedett szoktam lenni az eredménnyel.  :borotva:
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

FBP

• Vendég
« Válasz #429 Dátum: 2011. Május 27. - 18:00:41 »
Kérem, ezt magyarázza el nekem valaki, hogy miért jó "vegyesen" használni a durvább és finomabb köveket!? Miért nem egymás után? Érdekes módon nekem úgy is élesek lesznek a kések, ha egymás után használom a köveket, kezdve a durvábbtól, haladva a finomabbakig...
Egy finom kő után miért kell visszatérni egy durvábbra  ???

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #430 Dátum: 2011. Május 27. - 18:05:23 »
Amennyit én tudok róla csak tippelgetés hogy miért jó ez, sokan vannak azon a véleményen hogy semmi értelme. Ami magyarázatot én eddig hallottam, aszerint a gyors vizeskövekkel el tudod azt érni hogy túl sokat élezel, és a borotva élén kialakul egy nagyon vékony hártyaszerű sorja, ami szép egyenes, és jól vág. Erről azt hiszed hogy készen vagy az élezéssel, de már az első borotválkozásnál letörik félúton, és elkezd húzni és nem lesz már jó.

Nem elérhető Bubba

• Törzstag
« Válasz #431 Dátum: 2011. Május 27. - 18:41:34 »

a borotva élén kialakul egy nagyon vékony hártyaszerű sorja, ami szép egyenes, és jól vág. Erről azt hiszed hogy készen vagy az élezéssel, de már az első borotválkozásnál letörik félúton, és elkezd húzni és nem lesz már jó.

Szerintem egy jó bőrözés eltávolítja a sorját.
Tévedek?

FBP

• Vendég
« Válasz #432 Dátum: 2011. Május 27. - 18:45:15 »
szerintem meg nincs sorja. mondjuk ehhez az is kell, hogy ne 100 kg-val nyomd a kést a köre...mert akkor lesz sorja.

Nem elérhető Bubba

• Törzstag
« Válasz #433 Dátum: 2011. Május 27. - 18:48:23 »

Konyha és vadászkéseket szoktam élezni.
A jobb minőségű acéloknál nagyon kevés sorja képződik és hamar letörik.
Megmarad a borotva él.

FBP

• Vendég
« Válasz #434 Dátum: 2011. Május 27. - 18:52:16 »

Konyha és vadászkéseket szoktam élezni.
A jobb minőségű acéloknál nagyon kevés sorja képződik és hamar letörik.
Megmarad a borotva él.
egyetértek! puha anyagnál tud sorja képződni.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici