Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 509920 alkalommal)

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #435 Dátum: 2011. Május 27. - 19:04:46 »
Attól függ, mit hívsz sorjának. A szép egyenes "hártyaszerű" élt ami már letörik vagy még közelebbről nézve a fogazott élen a félig kimart, de nem teljesen elhatárolódó anyagot.
A bőr a "sorját" eltávolítja, de a fő szerepe az x (kettős fogak) -amik már elég erősek, hogy ne törjenek ki- középre, helyükre húzása ( egyben lekerekítése ) és kipolírozása.

A durvább kővel visszalépni elméletileg (sőt józan paraszti ésszel sem) sincs értelme, de ez a témakör, azért szubjektív, mert amit mi köveket/késeket síkban hiszünk, azok nincsenek teljesen síkban, így az élpontokon ebből kifolyólag mindenféle egyéb tényező is közrejátszik, és a tükörpolír élnek is kisebb a vágó felülete, mint egy durvábban fogazottnak, ami szintén egy befolyásoló tényező a borotválkozási élményben. A kés anyaga is mérvadó, mikor törik és mikor hajlik az a bizonyos sorja, szóval ahány kés, annyi "fogás".

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #436 Dátum: 2011. Május 27. - 22:01:53 »
Nem mondtam hogy így van, hanem ezt olvastam mint lehetséges magyarázat :) Nem használom a piramis módszert, kiakadok attól a sok tököléstől hogy nonstop forgatgatni kell a követ. Egyébként ha le is lehetne törni egy ilyen sorját bőrrel, akkor sem marad alatta normális él. 1-2 alkalommal élezés közben sikerült már alkotnom egy kis sorját nagyon durva kövekkel nyomással, és miután letört úgy nézett ki mikroszkóp alatt mintha megrágta volna a moly. Ez persze egy sima kénél belefér, mert éles is, meg vág is attól még, de borotvánál ez az út nem járja. Nem véletlen kerüljük borotva élezéskor a sorja képződését.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #437 Dátum: 2011. Május 27. - 23:38:35 »
Nem mondtam hogy így van, hanem ezt olvastam mint lehetséges magyarázat :) Nem használom a piramis módszert, kiakadok attól a sok tököléstől hogy nonstop forgatgatni kell a követ. Egyébként ha le is lehetne törni egy ilyen sorját bőrrel, akkor sem marad alatta normális él. 1-2 alkalommal élezés közben sikerült már alkotnom egy kis sorját nagyon durva kövekkel nyomással, és miután letört úgy nézett ki mikroszkóp alatt mintha megrágta volna a moly. Ez persze egy sima kénél belefér, mert éles is, meg vág is attól még, de borotvánál ez az út nem járja. Nem véletlen kerüljük borotva élezéskor a sorja képződését.

Egyetértek és pont ezért nem szabadna elméleti síkon visszalépni a skálán. Azonban van egy olyan érzésem, hogy csak magával a durvább kővel is el lehetne érni ugyanazt az eredményt, de akinek a piramis módszerrel sikerül számára jobb élt varázsolni, annak a finomabb (vagy mindkettő) kővel van valami ici-pici bibije... csak nem tud róla.   

Nem elérhető Szász László

• Törzstag
« Válasz #438 Dátum: 2011. Május 28. - 08:05:31 »
Nem lehet, hogy a piramis módszerrel elsősorban időt lehet spórolni?
Úgy vettem észre, ha már nem nagyon vesz egy durvább kő, át lehet térni a finomra. Utána vissza a durvábbra és jobban harap. Magyarázatot nem tudok.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #439 Dátum: 2011. Május 28. - 11:02:55 »
Időt biztos hogy nem lehet vele spórolni. Eleve minden egyes 8k-s húzás után visszalépsz a durvábbra, magyarán visszarontod valamennyire az élét. Ergo biztos hogy jóval többet kell húznod vele mint normál esetben kellene. Itt a lényeg a bolondbiztos módszeren van szerintem. Kap a kezdő vagy akárki egy rendszert amihez nem kell semmin gondolkozni, nem feltétlen muszáj tesztelni, csak addig csinálod a piramisokat amíg jó nem lesz. Működik, és ez a lényeg.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #440 Dátum: 2011. Május 28. - 16:11:25 »
Itt a lényeg a bolondbiztos módszeren van szerintem. Kap a kezdő vagy akárki egy rendszert amihez nem kell semmin gondolkozni, nem feltétlen muszáj tesztelni, csak addig csinálod a piramisokat amíg jó nem lesz. Működik, és ez a lényeg.
Eddig nekem jól működött a "bolondbiztos" módszer...egészen idáig, mert a Zozo-tól korábban megvett Puma-ra sehogyan sem sikerül megfelelő élt varázsolni, sőt ma sikerült is megvágnom magam, annyira próbáltam minél tökéletesebben megborotválkozni, az egyébként nem elég éles késsel. Az élszög ugyan megfelelő, de az élesség az kevés...ez pedig a finomabb köveken végzett elégtelen munkára utal, ha minden igaz. :)
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #441 Dátum: 2011. Május 28. - 16:44:55 »
ez pedig a finomabb köveken végzett elégtelen munkára utal, ha minden igaz. :)

Jó úton haladsz, menni fog az!  ;)

Nem elérhető Brien

• Törzstag
« Válasz #442 Dátum: 2011. Június 04. - 21:33:28 »

Van egy nagy adag króm-oxidom, mennyit kell bekevernem babaolajba, sürü legyen vagy csak immel-ámmal
Uszkáljob belölle egy kicsi vagy.....?!
Ne gondolkodj!
Ha gondolkodtál ne mond el!
Ha elmondtad ne írd le!
Ha leírtad ne írd alá!
Ha aláirtad.......Ne csodálkozz!!

Nem elérhető arszab

• Törzstag
    • http://pusztaifarkasok.gportal.hu/
« Válasz #443 Dátum: 2011. Június 04. - 21:41:44 »
Nekem van egy darab zöld polirpsztám az olyan gyurmakeménységű és szép egyenletesen tudtam felvinni a bőrre.
De lehet hogy másnak másképp jó.

Nem elérhető arszab

• Törzstag
    • http://pusztaifarkasok.gportal.hu/
« Válasz #444 Dátum: 2011. Június 04. - 21:55:08 »
Láttam Maestro Livi youtube-os videóit. Igen érdekes bőrözést használ utolsó fázisként: a saját tenyerét, egész pontosan a hüvelykujj párnát. A kifeszített kéz miatt a sérülésveszély nem túl nagy, de vajon mennyire tanácsos ez a módszer? Én (még) nem használok borotvakést, de normál nem túl hosszú pengéjű késen kipróbáltam. Magamat nem vágtam meg, és talán az élen is lehetett minimális változást észlelni. Szerintetek?
Én is használom a tenyérben fenést,még nagyapámtól láttam.
Szerintem van értelme.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #445 Dátum: 2011. Június 04. - 22:09:47 »
Belenyomod az ujjad az olajba, belenyomod a krómoxidba, és ami rajtamarad az már sok is :D Nagyon kevés is elég belőle, annyit keverj be hogy mindenhol legyen egy kicsit zöld a bőr/akármi, nem kell sötét fűzöldnek lennie mindenhol.

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #446 Dátum: 2011. Június 14. - 17:39:41 »
Lenne egy kérdésem a tapasztaltakhoz, mielött újra elfelejteném. Sajnos az egyik késem megadta magát az egyik szőrömmel való viaskodás közben, mintha még éreztem is volna, ahogy valami pattant az élen. Marha nagy szerencsém, hogy nem húztam tovább, vérfürdő lett volna, így is kicsit belémvágott. Nagyító alatt láttam, hogy valszeg anyaghiba okozhatta és mintha egy egér megrágta volna a pengét, de csak egy helyen. Kb egy fél mm átmérőjű a krack. Na most a kérdés. Ilyenkor hogy járok jobban anyagvesztés, illetve további feszültségoldás szempontjából, ha elkezdem lenagyolni a horony végéig a kövön, tehát lebluntolom az egész élt a horonyig, vagy addig fenem a szokásos eljárással, míg ez a csorba el nem tűnik? Gondolom mindkét megoldás működik, de azért megpróbálnám helyrehozni a legkevesebb anyagveszteséggel, valamint oldanám a feszültségét is ennek a Wester Bro-nak.

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #447 Dátum: 2011. Június 14. - 21:44:09 »
Jobban jársz az utóbbival, tapasztalat. Sokkal gyorsabb lesz, és kevesebb anyagot fogsz vele leszedni. A körömteszttel mindig figyeld az élt, gondolom most azon a részen eléggé reszelős. Ha addig élezel amíg el nem tűnik ez az érzés akkor csak nagyon kevéssel fogsz túllőni a célon. A másik módszernél azért kicsit több az anyagáldozat, és az utána való élezés is hosszadalmasabb.

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #448 Dátum: 2011. Június 14. - 23:02:13 »
Köszi Sanyi! Igen, ésszerűbb a sima fenés így jobban belegondolva, csak abban nem vagyok biztos, hogy ha az anyaghiba és a feszültség tovább folytatódik azon a ponton, akkor nem fog-e ez újra megismétlődni. Látszólag minden rendben volt a késsel, mondjuk kicsit én is hibás voltam annál a bizonyos mozdulatnál. Hogy egy laza mozdulattal kitörjek egy darabot a pengéből, arra viszont nem számítottam.

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #449 Dátum: 2011. Június 15. - 07:00:20 »
... csak abban nem vagyok biztos, hogy ha az anyaghiba és a feszültség tovább folytatódik azon a ponton, akkor nem fog-e ez újra megismétlődni. ...

Amennyire emlékszem anyagtechnológiából, ha van benne feszültség, azt csak megeresztéssel tudnád fesz.mentesíteni, arra meg gondolom nem vállalkozol... ;)
Anyaghibával meg megint csak nem tudsz mit kezdeni, ahhoz kellene egy vizsgálat (röntgen, vagy UH), hogy lásd, mekkora/milyen anyaghiba van a pengében...
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici