Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 509246 alkalommal)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #555 Dátum: 2012. Január 26. - 09:12:53 »
Én speciel csak abból indulok ki, hogy a legnépszerűbb szintetikus borotvafiniselő kövek mindegyike tükörpolír élt hagy (Shaptonok, Naniwák, még valamennyire a 8k Norton is). Szóval ha ebben a tükörpolíros dologban lenne bármi is, akkor lehet hogy akik évi több ezer borotvát éleznek meg 20$-ért darabját, azok már felfedezték volna hogy valami nem kóser, de ha ők nem is, akkor a vásárlóik  :evil:

Még a japánom is tükörpolírt hagy, csak iszapolva lesz homokfúvott kinézete az élnek. Az 1 micronos papírnak, 10k és 12k Naniwámnak, a 12k Shaptonomnak is tükörpolír volt a végeredménye, és soha senki nem panaszkodott hogy csúszkál az arcán a borotva, sőt, az én arcom sem panaszkodott soha  ;D Helyesen használva mindegyik kő finise tökéletesen borotvál, szóval részemről nem tudom finomabban kifejezni eme mítosz teljes helytelenségét, borotvákra nézve.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #556 Dátum: 2012. Január 26. - 09:16:09 »
Akkor ezt hogy is mondják? Szét ON-oltuk az OFFtopikot  :crazy:

Nem elérhető gprinz

• Törzstag
« Válasz #557 Dátum: 2012. Január 26. - 09:41:23 »
Igazából a tükörpolír fogalma a kérdés. Szinte biztos vagyok, hogy a Péter által készített élt is tükörpolírnak mondaná Sanyi, de az már más kérdés, hogy mikroszkóp alatt, bizonyos nagyítás felett, mit lát az ember, az más kérdés. A tükörpolír felületen, ha azt értjük, hogy nagy nagyításban sem látható rajta karc, egyenetlenség, akkor tutinak tűnik, hogy nincs az a kő, ami ilyet tudna. Ez egyszerűen a működési elvből következik szerintem: egy meghatározott finomságú abrazív felület dolgozik, anyagot választ le az acélról, és nyilván nem síkban, hanem az egyes szemcséknek megfelelő barázdákban. Ebből pedig soha nem lesz sima felület. A legjobb minőségű csiszolt lencsék felülete sem sima szerintem...
"Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere." (Ulpianus)

Nem elérhető gprinz

• Törzstag
« Válasz #558 Dátum: 2012. Január 26. - 09:41:56 »
Na, Péterrrel egyszerre írtunk, kb. ugyanazt.
"Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere." (Ulpianus)

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #559 Dátum: 2012. Január 26. - 10:24:40 »
Most ne azon lovagoljunk már mi a tükörpolír vazze  ;D Az egyik fénylik mint a Salamon töke, a másik meg olyan mintha homokfújták volna. Nekem mindkettő nagyon jó borotválkozást tesz lehetővé, ez a lényeg. És igen Peti, tudom milyen az az él, szerinted én nem nézem mikroszkóp alatt a japánon összehozott éleimet?  ;D  :sör:
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #560 Dátum: 2012. Január 26. - 10:46:28 »
Én speciel csak abból indulok ki, hogy a legnépszerűbb szintetikus borotvafiniselő kövek mindegyike tükörpolír élt hagy (Shaptonok, Naniwák, még valamennyire a 8k Norton is). Szóval ha ebben a tükörpolíros dologban lenne bármi is, akkor lehet hogy akik évi több ezer borotvát éleznek meg 20$-ért darabját, azok már felfedezték volna hogy valami nem kóser, de ha ők nem is, akkor a vásárlóik  :evil:

Még a japánom is tükörpolírt hagy, csak iszapolva lesz homokfúvott kinézete az élnek. Az 1 micronos papírnak, 10k és 12k Naniwámnak, a 12k Shaptonomnak is tükörpolír volt a végeredménye, és soha senki nem panaszkodott hogy csúszkál az arcán a borotva, sőt, az én arcom sem panaszkodott soha  ;D Helyesen használva mindegyik kő finise tökéletesen borotvál, szóval részemről nem tudom finomabban kifejezni eme mítosz teljes helytelenségét, borotvákra nézve.

"attól, hogy az élszalag nem tükörpolír, még lehet jó, sőt!"

Sankó !

Nyilván szövegértési hiányosságaimnak köszönhetem, de nem áll össze hová is szeretnél kilyukadni.

Amire én utaltam a vitában elhangzott első mondatommal, hogy nálam egyes kés tipusoknál, igenis van releváns
különbség az egyes borotválkozások komfortja között, ha az élszalag polírozottabb, vagy kevésbé az.

Pedig én is elég sokat görnyedek fenésnél a mikroszkóp fölöt...  :sör:
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető Toportyan

• Törzstag
« Válasz #561 Dátum: 2012. Január 26. - 10:55:17 »
Erre mondta Flasi, hogy a tükörpolír élszalag a borotvánál nem jó, mert csúszik és nem vág jól. Késnél meg a gépi élezés (köszörülés) nyoma...

Annakidején Stephanson Rocketjéné is aggodalmaskodtak, hogy nem lesz képes közlekedni, mert a  vas a vason el fog csúszni, aztán mégis.

A csillogó élű borotvával is meg lehet beretválkozni.
"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű."
Hrabal - Őfelsége pincére voltam

Nem elérhető fonthunter (†2014)

• Halhatatlan tag
  • Törzstag
    • Fonti galériája
« Válasz #562 Dátum: 2012. Január 26. - 11:33:04 »
Én csak tolmácsoltam Flasi véleményét.  :nemtom: Kár, hogy ő maga nem tud kiállni saját maga mellett.  :borotva2:
H: Flaschner JP: IWASAKI, TOSUKE, Hishakaku Kamisori Sheffield: F. Reynolds, Wade&Butcher "THE CELEBRATED",  Wostenholm pipe, IXL, Bengall, A.J.Jordan Solingen: Dubl Duck, Rob.Klaas, J.A. Henckels, R. Stehlo, Wacker, Bonsa, Revisor, BlackSmith Herder, RedPoint D: Buddel F: Thiers Issard "Le Canadien" SP: Filarmónica 13 USA: HartSteel, Max S

Nem elérhető Toportyan

• Törzstag
« Válasz #563 Dátum: 2012. Január 26. - 11:48:44 »
Pedig kikelni, azt ki tud magából.  :uncsi:
"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű."
Hrabal - Őfelsége pincére voltam

Nem elérhető mry314

• Moderátor
  • Törzstag
    • Borotváim fényképei
« Válasz #564 Dátum: 2012. Január 26. - 13:38:43 »
...Nyilván szövegértési hiányosságaimnak köszönhetem, de nem áll össze hová is szeretnél kijukadni. ...

Kijukadni? (Ha már én is megkaptam anno, igaz nem Tőled...) :evil:
Vérem, bőröm, bánatom és  bajom!
Nem nyúzom tovább magamat agyon!
Nem pattan az arcom, nem lesz beteg bőröm!
Nem kell szitkozódnom miért van nekem szőröm.
Léber Kálmán

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #565 Dátum: 2012. Január 26. - 13:45:47 »
Én speciel arra akartam utalni, hogy számomra nagyon kellemes borotválkozást nyújt/tott a 10 és 12k Naniwa, és egy 1 mikronos filmen finiselt borotva is, amiknek az élszalagjában kényelmesen meg tudom számolni a szempilláimat is, és ugyanolyan jól egy japán természetes kővel finiselt borotvával is, ami meg teljesen matt, mikroszkóp alatt is, és szemre is. Sőt, a kettő között lévő spektrumba esőkkel is. Az hogy milyen borotva milyen finist kedvel, az megint egy másik dolog, sajnos én nem vagyok azon a színvonalon hogy meg tudjam különböztetni a saját élezési tudásomban lévő varianciát, a borotvák anyagában lévő varianciától  :sör:

Nem elérhető Salmo

• Törzstag
  • ne fogdosd az élét
« Válasz #566 Dátum: 2012. Január 26. - 15:56:37 »

Sanyi, elbeszélünk egymás mellett, de már mindegy..........  :uncsi:

Imi, észre vettem én is, és javítottam    ;)
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #567 Dátum: 2012. Január 26. - 17:38:48 »
Sanyi, elbeszélünk egymás mellett, de már mindegy..........  :uncsi:

Imi, észre vettem én is, és javítottam    ;)

Lehetséges, előfordul  :sör:

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #568 Dátum: 2012. Január 27. - 14:31:23 »
kicsit berekedten, de azért megerősítem. Flasi mester nem mondott hülyeséget, bár rossz megnevezéseket használunk, ezért hangzik hülyeségnek.
Szerintem 10K fölötti iszap/ szennyeződés nélküli fenés felett minden él tükörpolír szabadszemmel, míg akár 300x nagyításnál nem hiszem el, hogy bármelyikőtök látott volna teljesen "tükörpolír" felületet... Tehát már ez a tükörpolír definíció is kérdéses.

Amit én tudok erről, szelésnél minél egyenletesebb az élszalag, annál kisebb a súrlódása, borotválásnál, pedig ezzel ellentétben van egy határ ahol az acélmolekuláknak bizonyos meghatározott helyzetben kell helyezkedniük, hogy a legoptimálisabb vágáshoz való élgeometriát, azon belül pedig az optimális élpontokat hozza. Tehát ez az élszalagra is értendő, mivel onnan lesz az él. Ez meg elméleti síkon, kövön fenés esetén mindig "fogas", nem sima. Több tengelyes lézer élezés esetén más lenne a helyzet, mert az nemcsak élezés, hanem az acélmolekulák lefixálása is, de nem hiszem, hogy STR8-borotvák sűrűn látnak lézert. Ott nem lenne igaz a felvetés, de ez esetben a tükörpolír definíciója is más lenne.

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #569 Dátum: 2012. Január 27. - 14:42:19 »
ez a leváló részecskék vagy egyéb szennyeződés miatt van. Amúgy mi más lehetne neked FBP, mint sasszemed? ja és oroszlánszíved? néha macskajaj?  ;D  :fetreng: :sör:

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici