Sziasztok!
A képért bocsánat, lesz majd jobb, meg más, de már nagyon érdekel a véleményetek.
Adott a fenti penge. Ez a kép a felújítás kb. kétharmadánál készült. A csorbát ráadásul én okoztam. Leejtettem. Iszonyú ideges voltam.
Később lenyugodtam és kifentem. Majd lesz arról is kép, de majd később.
Módszerként az ilyen típusú pengéknél szokásosat használtam, videók leírások alapján. 45 fok, játszottam különböző nyomási erősségekkel az él különböző szakaszában, "billegtetéssel", hogy egyenletes legyen az élszalag. Az eredményt a narancssárga jelölés mutatja kb.
Az él a hajszálteszten simán átment, kényelmesen borotválkoztam is vele. De nem tetszik. Hol a hiba szerintetek?
A csorbát úgy szedtem ki, ahogy a legnehezebb: nem használtam semmilyen szalagot, így a pengeháttal együtt kopott. Nagyon sok idő volt 1000-es kövön.
Másik problémám, ezen a képen az sem látszik, hogy kb. 1mm-t buktam magasságban, viszont a penge nem volt teljesen ék alakú. Ennyi fenés után viszont elég béndzsó lett az oldala. Van, ahol már ék, van ahol még megmarad egy enyhe ív. Tudom, ez csak esztétikai kérdés, de engem zavar.
Sajnos azt utólag olvastam, hogy nagy nyomást ne gyakoroljunk fenés közben. Ez igaz egy ilyen nagyoló munkánál is? Józan paraszti ésszel azt gondolnám, hogy a nagyobb nyomás csak bizonytalanabb tartást/billegést eredményezhet, de egy húzás/tolás nem hinném, hogy magasabb élszalagot, elélezést okozhat. Vagy ez nem így van? Nyilván, a végső fázisokban 6000-12000 köveken már saját súlyán végeztem a fenést.
Kíváncsian várom véleményeteket a témában.
üdv.