Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 509240 alkalommal)

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #570 Dátum: 2012. Január 27. - 14:45:59 »
és a malacarc, he?  :sör:

Ne is álmodozz! Az a cím nem a Tied!  ;D  :fetreng: :sör:

Nem elérhető fonthunter (†2014)

• Halhatatlan tag
  • Törzstag
    • Fonti galériája
« Válasz #571 Dátum: 2012. Január 27. - 14:47:59 »
Nehogy már véletlen kimondja valaki, hogy milyen a sas szeme.  :fetreng:
H: Flaschner JP: IWASAKI, TOSUKE, Hishakaku Kamisori Sheffield: F. Reynolds, Wade&Butcher "THE CELEBRATED",  Wostenholm pipe, IXL, Bengall, A.J.Jordan Solingen: Dubl Duck, Rob.Klaas, J.A. Henckels, R. Stehlo, Wacker, Bonsa, Revisor, BlackSmith Herder, RedPoint D: Buddel F: Thiers Issard "Le Canadien" SP: Filarmónica 13 USA: HartSteel, Max S

• Halhatatlan tag
  • Törzstag
    • Fonti galériája
« Válasz #572 Dátum: 2012. Január 27. - 15:32:58 »
Na jó. Szabad a gazdi? - Csipás!  :fetreng: :fetreng: :fetreng: :fetreng:
H: Flaschner JP: IWASAKI, TOSUKE, Hishakaku Kamisori Sheffield: F. Reynolds, Wade&Butcher "THE CELEBRATED",  Wostenholm pipe, IXL, Bengall, A.J.Jordan Solingen: Dubl Duck, Rob.Klaas, J.A. Henckels, R. Stehlo, Wacker, Bonsa, Revisor, BlackSmith Herder, RedPoint D: Buddel F: Thiers Issard "Le Canadien" SP: Filarmónica 13 USA: HartSteel, Max S

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #573 Dátum: 2012. Február 14. - 18:50:20 »
Sziasztok!

A képért bocsánat, lesz majd jobb, meg más, de már nagyon érdekel a véleményetek. :)
Adott a fenti penge. Ez a kép a felújítás kb. kétharmadánál készült. A csorbát ráadásul én okoztam. Leejtettem. Iszonyú ideges voltam.  >:(
Később lenyugodtam és kifentem. Majd lesz arról is kép, de majd később.

Módszerként az ilyen típusú pengéknél szokásosat használtam, videók leírások alapján. 45 fok, játszottam különböző nyomási erősségekkel az él különböző szakaszában, "billegtetéssel", hogy egyenletes legyen az élszalag. Az eredményt a narancssárga jelölés mutatja kb.
Az él a hajszálteszten simán átment, kényelmesen borotválkoztam is vele. De nem tetszik. Hol a hiba szerintetek?

A csorbát úgy szedtem ki, ahogy a legnehezebb: nem használtam semmilyen szalagot, így a pengeháttal együtt kopott. Nagyon sok idő volt 1000-es kövön.
Másik problémám, ezen a képen az sem látszik, hogy kb. 1mm-t buktam magasságban, viszont a penge nem volt teljesen ék alakú. Ennyi fenés után viszont elég béndzsó lett az oldala. Van, ahol már ék, van ahol még megmarad egy enyhe ív. Tudom, ez csak esztétikai kérdés, de engem zavar.

Sajnos azt utólag olvastam, hogy nagy nyomást ne gyakoroljunk fenés közben. Ez igaz egy ilyen nagyoló munkánál is? Józan paraszti ésszel azt gondolnám, hogy a nagyobb nyomás csak bizonytalanabb tartást/billegést eredményezhet, de egy húzás/tolás nem hinném, hogy magasabb élszalagot, elélezést okozhat. Vagy ez nem így van? Nyilván, a végső fázisokban 6000-12000 köveken már saját súlyán végeztem a fenést.

Kíváncsian várom véleményeteket a témában.

üdv.

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #574 Dátum: 2012. Február 14. - 19:44:20 »
"viszont a penge nem volt teljesen ék alakú. Ennyi fenés után viszont elég béndzsó lett az oldala. Van, ahol már ék, van ahol még megmarad egy enyhe ív."

Ehhez nekem kép kell, mert gondolok valamire, de nem vagyok benne biztos hogy jól vizualizálom :)

Hogy a hegyénél miért szélesebb az élszalag mint a tövénél az több minden miatt is lehet, lehet hogy már azelőtt ilyen volt hogy élezni kezdted volna. Viszont lehet, hogy az erős (és egyenetlen) nyomás miatt a hegye fele jobban kopott mint a tövénél, amit csak tovább erősített, hogy a kép alapján a borotva hegye fele több anyagot szedtél le miközben kiszedted belőle a kitörést. És mivel húsos penge, ezért elég gyors ütemben vastagszik felfele a penge, és minél vastagabb az anyag az él mögött közvetlenül, annál szélesebb az élszalag. Így ha nem ugyanannyit szedtél le az él minden pontjáról, akkor ott vastagabb lesz törvényszerűen az élszalag ahol többet szedtél le, és így vastagabb az anyag az él mögött. Nagyon felköszörült pengéknél 3-4mm leszedése se feltétlen jár élszalag szélesedéssel, de a régi ék vagy közel ék alakúaknál ez nagyon szembetűnő. Csak nézd meg szemből a pengét, és nézd meg hogy 2-3mm-el az él fölött milyen vastag a penge.

A nagy munkálatoknál érdemes egyébként leragasztani a pengehátat, mert sok fejfájástól meg tudja az embert kímélni. Miután a nagyja megvan, utána már le lehet szedni a ragacsot ha nem akarsz használni.

"Az él a hajszálteszten simán átment, kényelmesen borotválkoztam is vele. De nem tetszik. Hol a hiba szerintetek?"

Mi nem tetszik? Nem azt írtad hogy kényelmesen megborotválkoztál vele? Más borotván értél már el olyan élt ami tetszett? Éleztél már ennyire húsos pengét máskor is? Éleztél már felújított pengét a nulláról? Sok helyen lehet buktató, nem szívózásból kérdezek ennyit :)
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #575 Dátum: 2012. Február 14. - 20:45:52 »

Nem tudom, látszik ebből valami, de most erre voltam képes nagy hirtelen. :)

2-3 mm-el az vágóél (nem az élszalag teteje) fölött kb 0.5mm vastag a penge.

A pengehátat pont azért nem ragasztottam le, hogy a már sokat emlegetett élszög ne változzon. A finom fenésnél már szalagoztam, hogy szép maradjon. Vagy ez így butaság?

Nekem az, hogy egy penge borotválkozásra alkalmas, még kevés. Persze, ha így természetes, akkor nem bánom, de félek, hogy ez itt az én saram.

Igen, van egy http://www.ebay.com/itm/360427597722?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 ilyen pengém is, és ennek az élezésével meg vagyok elégedve. Bár ez egész  más tészta.

Ez az első húsos pengém. :)

Nem szívózol, nyomozol.  :crazy:

Köszi!

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #576 Dátum: 2012. Február 14. - 21:31:48 »
Az élszög változásaival felesleges foglalkozni, az esetek 99%-ában, a többinél meg úgyis ordítani fog, hogy valami nem kóser a geometriával.

Miután már kinagyoltad szalag nélkül, utána felesleges leragasztanod. Vagy végig ragasztózd, vagy végig ne, úgy a legegyszerűbb.

Valszeg azért nem borotvál annyira jól mert a húsosabb pengéket eleve nehezebb élezni. Itt ráadásul az élszalag is nagyon nagy, így még nehezebb, és több időt igényel. Próbálgasd még rajta párszor, egyszer úgyis jól fog majd sikerülni. Az élezés nagyon nem egyszerű téma, gyakorolj és ne add fel, nem a borotva hibája ha rossz az éle. Legalábbis a te esetedben biztosan nem, mivel nem pakisztáni gagyiból van.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető gregg

• Törzstag
« Válasz #577 Dátum: 2012. Február 14. - 22:02:59 »
Valszeg azért nem borotvál annyira jól mert a húsosabb pengéket eleve nehezebb élezni. Itt ráadásul az élszalag is nagyon nagy, így még nehezebb, és több időt igényel. Próbálgasd még rajta párszor, egyszer úgyis jól fog majd sikerülni.

Tökéletesen borotvál, csak nem tetszik a kinézete.  ;D

Persze, nem adom fel, köszi a segítséget!  :borz2:

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #578 Dátum: 2012. Február 27. - 22:09:31 »
Akinek van rá kerete és kísérletezgetési kedve, mostanság kipróbáltam egy-két nagyon high-tech "élező" felszerelést  ;D

1 és 0,3 mikronos AlOx-os film, finompolírozásra használják alapjáraton, de nagyon jók borotvákhoz is. 2-3$ egy lap, 3-4 fele vágva olyan 15-20 borotvára elég 1-1 szelet, és nagyon gyorsan dolgoznak. Már az 1 mikronos is szebb polírt hagy mint bármilyen kő amit eddig használtam, a 0,3-as az meg már a vicc kategória :) Az szerintem már felesleges, de az 1-es az király. 8000-es kő után lazán lehet használni, valami üveglapra vízzel frankón felcuppan, és lehet is használni. Én ajándékba kaptam kipróbálni, de szerintem egy 10-es csomag 1 mikronosat veszek majd a közeljövőben valamikor, jó kis változatosság a másik két finiserem mellé.

Nem elérhető pintadam

• Törzstag
« Válasz #579 Dátum: 2012. Március 03. - 17:32:02 »
Egy ideje késsel borotválkozgatok, és annak ellenére, hogy nagyon tetszik a dolog, valahogy nem tapasztaltam még az itt már többször olvasott "nem is éreztem, hogy vágja a szakállam, csak úgy siklott az arcomon" érzést. Ahogy szoktam, először magamban kerestem a hibát (említve volt párszor, hogy kezdő késeseknél előfordul, hogy úgy érzik mintha húzna a kés), változtatgattam a szöget, előkészítést stb, de a mostani próbálkozásaimnál általában azt vettem észre, hogy tényleg eléggé húz a kés, akármennyire feszítem a bőrt, akármilyen szögben tartom a pengét.
Egy szó mint száz, szeretném a fórumtársak segítségét kérni élfrissítéssel kapcsolatban.
Kihez fordulhatnék? :nemtom:

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #580 Dátum: 2012. Március 03. - 17:55:31 »
Ha a postaköltséget megéri neked, akkor küldd el, és én megcsinálom ha úgy megfelel.

Nem elérhető pintadam

• Törzstag
« Válasz #581 Dátum: 2012. Március 03. - 17:59:50 »
Ha a postaköltséget megéri neked, akkor küldd el, és én megcsinálom ha úgy megfelel.
Köszönöm szépen, ment a PÜ! :) :sör:

Nem elérhető gergelys

• Új tag
  • *
« Válasz #582 Dátum: 2012. Március 14. - 19:11:22 »
Sziasztok!

Tudnátok valakit mondani aki élőben is meg tudná mutatni hogyan és mivel kell élezni?Azaz egy mestert aki meg is tudná tanítani ha szépen megkérem!

Köszönöm a választ.

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #583 Dátum: 2012. Március 14. - 19:39:37 »
Jövőhét borotvatali.

• Halhatatlan tag
  • Törzstag
    • Fonti galériája
« Válasz #584 Dátum: 2012. Március 14. - 19:48:27 »
Pontosan ezt válaszoltam neki én is az iménti e-mail kérésére, mely ugyanez volt.  :nemtom:

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici