Sziasztok!
Akkor pótolom én is a régóta tervezgetett bemutatkozásomat. 26 éves vagyok, a borotválkozással a kapcsolatom eléggé felemás volt eddig. Egy patronossal kezdtem (úgy emlékszem Sensor Excel volt), de valahogy mindig elfelejtettem fejeket venni és a fateromnál korlátlan mennyiségben fellelhető eldobhatós egypengés sárgát használtam. (a típusát hirtelen nem is tudom). Ezek után jópár évig csak szakállnyíróval vágtam le a borostát amikor már vállalhatatlanul néztem ki és talán havonta egyszer-kétszer borotválkoztam.
Körülbelül tavaly nyáron futottam bele a Pamacs és Penge blogba az Index ajánlójában. Egyből megfogott a téma, bár meg kell vallanom hogy ismereteim a nullával voltak egyenlők. Először is nekem már maga a biztonsági borotva is újdonság volt. Persze azt láttam, hogy borotvapengéket árulnak a pénztárnál, párszor el is gondolkoztam hogy ugyan ki veszi meg és mire használja de ennél többre nem jutottam. A késes borotválkozással már találkoztam, egy eléggé régiiskolás falusi borbélyhoz jártam. Ott többször is nagy élvezettel néztem, ahogy Sanyi bácsi borotválja az öregeket, köztük nagyapámat is (nem is shavette.et használt, hanem kést, viszont elég durva vágásokat ejtett néha, úgyhogy Sanyi bá't el is neveztük Szikés Gyilkosnak bátyámmal).
Amikor beszélgettem erről Apámmal, mondta hogy ő is DE-vel kezdte a karrierjét, de állandóan megvágta magát, szóval amint lehetett átpártolt az eldobhatós borotvákra. Nagyapáim már sajnos nem élnek, de az anyai nagyapámról kiderítettem hogy számára is egy kész tortúra volt a borotválkozás a pengés borotvákkal és ő is eldobhatósokat használt. Viszont apai nagyapám egész életében DE-t használt, csak amikor már nem volt biztos a keze, akkor járt el a borbélyhoz. Apám elmondása szerint csak Barbon krémet használt valamint Gillette (amit ő fonetikusan ejtett ki) pengét, mert állítása szerint az volt a legjobb. Ez azt jelentette, hogy biztosan meg is vannak ezek valahol, mert a Mama szerintem még életében nem dobott ki semmit. Habár azt hitte, hogy megőrültem ("Ugyan minek kell neked nagyapád borotvája?") sikerült is megtalálnom egy fiókban a Solunáját (benne a Gillette Blue pengével), a számomra beazonosíthatatlan pamacsot, valamint egy majdnem teljes tubus Barbont és egy üveg aftershave-et. Bevallom, amikor beleszagoltam és tudatosult bennem, hogy ezt utoljára nagyapám nyitotta ki több mint tíz évvel ezelőtt, majdnem férfikönnyek szöktek a szemembe.
Meg is próbálok betenni egy képet.
Mivel nagyfater dolgait csak talán majd életem egészen kivételes alkalmain szeretném használni, elkezdtem nézelődni egy kezdő szett után. Hamar itt kötöttem ki és Edtől egy Lord L6-os, az itt ajánlott lengyel sráctól pedig egy Omega pamacs és krémszappan tulajdonosa lettem. Azóta gazdagodtam egy Barbon és Figaró krémmel, valamint a Barbon, Figaro, Derby aftershave-ekkel.
Érdekes módon a Barbon első használatánál én is elég durva hányingert kaptam (csak azért írom le, mert itt is olvastam ilyet), azóta viszont nagyon megszerettem az illatát, bár szívesebben használom a Figarót, mert abból jobb habot tudok csinálni. AS-ből pedig egyértleműen a Derby és a Barbon viszi a prímet. Érdekes egyébként, hogy amikor illatra összehasonlítottam a vintage Barbont a modernnel, mintha mostanában kevesebb "kraftot" raknának bele, a réginek sokkal erősebb és 'virágosabb' illata van.
És hogy hova tovább? Talán a jövőben egy Futur, egy pamacs (szemezek a szintetikus HJM-mel) és egy kis moderált gyűjtemény krémekből, szappanokból. Szerencsére a késes dolog - egyelőre - nem nagyon érdekel, egyszerűen túl bénának érzem magam a fenéshez, élezéshez. Na jó, talán egy shavette még beleférne!
Nem ígérem, hogy sokat fogok itt beszélni, de olvasgatni igen. Ahogy látom, nagyon jó a társaság, sőt a Kávézó topikba beleolvasva van még egy csomó közös érdeklődési kör (bringázás, órák, töltőtoll, kávézás) is.