Tegnap vásároltam egy Merkur 38c biztonsági borotvát, amivel ma reggel- nagyjából húsz év után, visszatértem a hagyományos pengés világba (apám '90-es évek elején, kellő időben beavatott a borotválkozás rejtelmeibe, akkor még egy korabeli Astra DE-készülékkel, Barbon habbal és arcszesszel, de hamar letértem az ösvényről, "neked a divat mondja meg, hogy ki vagy" - mondja a klasszikus és tényleg, azóta egyszer használatos, majd Gilette- és Wilkinson-patronos eszközök voltak a reggeleim eszközei, meg habok és after shave-ek a Niveától a Boss-on át a bio cuccokig). Valamikor tavaly év elején csapott meg újra a hagyományos borotválkozás szele, amikor vettem egy olcsó pamacsot és egy Wilkinson rúdszappant. Aztán szépen lassan eljutottam a Geo F. Trumper szantálfás családjáig, karácsonyra meg kaptam a feleségemtől egy Dalvey-márkájú, skót készletet egy kiváló szuper borz pamaccsal és egy gyönyörű, de Mach 3-mal működő borotvakészülékkel. Vett hozzá egy Mühle acél-tálkát, belevaló szantálfás szappannal és kálisótömböt, hogy teljesen old school legyen az érzés... - figyelmes, ahogyan egy jó feleséghez illik... A hárompengés fej nagyon szépen vág - nyilván a jól előkészített bőr a titok - gimis korom óta nem éreztem ilyen üdének, puhának és simának a bőröm... De azért mégis, Mach 3? Ha már megadjuk a módját? Hiába na, ha egy üzlet beindul, sokáig nézegettem a neten, majd vettem egy Merkur 38-ast, hozzávaló, sajátmárkás pengével és ma beavattam. Első élmény? Nem kaszaboltam össze magam, nem iritál és az eredmény nagyjából hasonlóan tökéletes, mint a Mach 3 fejjel. Persze a kedvesemnek nehéz volt elmagyarázni, hogy az ajándéka tökéletes, de tovább kell lépnem, meg ez így olcsóbb a penge miatt... - nem ez győzte meg. Az egészség, ő ugyanis környezet és egészségtudatos. Szóval elmondtam neki, hogy ezt könnyebb tisztítani, hogy az egyetlen penge nem karcolja le annyira a hámréteget - meg mittudom én... És igen, mindketten örülünk, remélem ez a cucc most már végleges társ lesz, csak utazáshoz kell még beszereznem egy kisebb pamacsot és valami zárható szappantartó dobozt, persze ezt már sértés nélkül... Így kezdődik egy mánia, vagy ez csak a helyes irány?