Salmo!
Először ledaráltam répadarálóval, majd dupla adag pektinbontót kapott meg rengeteg vizet, kapott Lallazime fajélesztőt és élesztőtápsót, naponta 2-szer kevertem, és végig a kazánházban tároltam. Cukrot nem raktam bele egy grammot sem, nem eladásra készült, hanem saját élvezeti cikknek.
Mivel volt 7 mázsa belőle, kísérletezni is volt lehetőségem.
Először főzettem belőle egy üst teljesen tiszta birsalmapálinkát, 3 mázsából kifőtt 24 liter.
Utána almacefével vegyesen főzettem 2 félét: az egyik 50-50% a másik 1/3-2/3 arányú birs-alma keverék. 32 illetve 39 liter főtt belőlük.
A végére maradt ki 120 liter alma és 30 liter birscefre, ezt pedig egy 100 literes házi pálinkafőzőben főztem ki. 12,5 liter lett a végeredmény.
Ezután összehívtam a barátokat, és egy egész estés kóstolót tartottunk. A tiszta birs sem nekem nem jött be, sem a többieknek, nagyon tömény az íze. Még az 50%-os is erőteljes, a legjobb a 33%-os és a 20%-os kisüsti lett. Valahogy jobban kiadja a birs ízt, ha több az alma, mint a birs. Kontrollként van ebből az almacefréből tiszta almapálinka is kifőzve, csak hogy meg lehessen állapítani, hogy mennyire erőteljes a birs íze, mennyire el tudja vinni a legkisebb adag birs is.
Ebben a hónapban már harmadjára ismételjük meg a kóstolót, mert hát szeretnék hiteles és pontos vizsgálati eredményhez jutni, meg persze figyelembe kell venni, hogy már lassan 1 hónaposak a tesztpálinkák, de érdekes módon nem panaszkodnak a barátaim, hogy esetleg megerőltető lenne a számukra. ;-)