bbuffy: háááát....a nagy része már a család gyomrában, keveset lefotózni meg nem érdemes
Mivel nincs dagasztógépem, kézzel meg lusta vagyok, így én elsősorban - és ezeket jobban is szeretem - dagasztás nélküli kenyereket szoktam sütni (gyökérkenyér/pain pailasse, ilyen cipók). Mikor milyen liszt akad a kezembe, abból (fehér, félfehér, teljes kiőrlésű búza kenyérliszt, világos, teljes kiőrlésű rozsliszt, tönkölyliszt etc.) A liszt arányokat is kedv szerint szoktam változtatni. Elsősorban élesztőt használok, mert azzal sokkal gyorsabb a dolog, míg kovásszal (mégha az finomabb is) lassabb a kelésidő miatt.
A képen látható kenyér (és mindegyiknek ez a szárazanyag, víz mennyisége):
40 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
400 ml langyos víz
1,5-2 dkg élesztő
1 tk cukor
1-1,5 tk só (sótól függően)
1 ek olaj (olíva, napraforgó, de lehet olvasztott liba/kacsazsír is)* - nem létszükséglet
Munkamenet:
1. liszteket kimérem, szitálva, majd összekeverem + a sóval
2. langyos vízbe cukor + élesztő morzsolása (3-4-5 percig várok, míg kezd felúszni a tetejére)
3. liszt + víz 1 perc összekeverés kézzel/fakanállal, míg éppen egynemű lesz
4. keverőedényt lefedem (szigorúan nem szellőzve pl. konyharuhával, hanem pl. egy tányérral) és langyos helyre teszem
5. 1-2 óra alatt megkel a cucc, lisztezett asztalra kotrom
6. lisztes kézzel széthuzigálom téglalapra/négyzetre, majd összehajtom (ezt még részletezem, ha kell
)
7. hajtással lefelé belehajítom a sütőben felforrósított (230-250 fok) fedeles jénaiba és visszafedve 40-45 percig sütöm.
Ennyi.