Én nem vagyok orvos/kineziológus, de az összes dolog amit erről olvastam össze azt mondja hogy a finommozgások jobb, ha az alkarból jönnek, minimális mértékben a csuklóból, ami egyenes, és az ujjakból gyakorlatilag alig. Igen, nekem is furán hangzott, de működik. Írásnál és borotválkozásnál is. Aki gyerekkorában normálisan tanulta meg az írást, és szép kezírása van, vagy a borotválkozásnál eleve, ösztönösen jól csinálja, azt nyilván nem érinti az egész kérdés, örüljön neki.
Mit értesz finommozgáson? Mert szerintem azt kimondottan főként az ujjak végzik. Pl. gitározás, zongorázás, stb.
Hát nem tudom, én is így gondoltam, és máig furának tekintem azt hogy az alkar kell egy csomó dologhoz, de nálam működik, borotválkozás és írás esetén is. Az elsőnél nyilván nincs erről semmilyen szakértői tapasztalat, de az utóbbinál szinte mindenütt ezt olvasom. Az egyik javasolt írástanítási módszer pl az, hogy a gyerek egy vastag zsírkrétaszerű tömbbel "írjon" (inkább rajzoljon) nagy (20-30cm) betűket (pl csomagolópapírra), amíg az idegrendszer ezt megtanulja, és akkor lehet kisebb betűk felé menni fokozatosan. Haj, ha engem így tanítottak volna, nem úgy hogy itt a papír fiam, ez az "a" betű, írj le szépen háromezeret belőle és kész... akkor talán más lenne az írásom.
Szóval, nem értek a tudományos részéhez, nem igazán tudok erről vitatkozni, azért írtam be ide hogy aki akarja kipróbálja borotválkozásnál, semmibe nem kerül. Nekem teljesen más lett, sokkal jobban tudom tartani a szöget (párhuzamosan mozgatni a borotvát), és követni is az arc kontúrjait. Simán el tudom képzelni hogy valakinek meg nem jön be, de nagy kockázat nincs, DEvel senki nem vágja le a fejét