Üdv, Éltársak! Jelentem, a nekem ideális módszert illetően feltaláltam a meleg vizet, pontosabban nálam ez a módszer vált be.
Az előzmények: azért jöttem a fórumra, mert nem voltam elégedett azzal, hogy hosszú évek zsilettpengés borotvahasználata után sem tudtam elérni azt, hogy minden nap frissen borotvált legyek. Kénytelen voltam megelégedni a kétnaponkénti borotválkozással, mert ennyi idő kellett ahhoz, hogy regenerálódjon a bőröm. A problémát a nyakamon lévő szőr gyors növése és erőssége, ezzel párhuzamosan az ott lévő bőr gyengesége és érzékenysége jelentette. A probléma elsődlegesen a nyakam tövénél lévő sávban jelentkezett. Az arcomon már nem volt olyan kényes a bőröm, ott nem volt gond.
Próbáltam többféle készüléket és pengét, és többféle technikát a nyakon (csak wtg; csak atg; wtg, majd atg), de elég változó volt a végeredmény. A legelfogadhatóbb és legkiegyenlítettebb, legkomfortosabb végeredményt a Gillette Slim Adjustable nyújtotta, szinte mindegy volt, hogy milyen penge, illetve hogy volt-e atg vagy sem, vagy hogy csak atg volt: a nyakam alján lévő egyes szőrök töve egy picikét, de tényleg csak egy picikét bepirosodott és viszketett, a nyakam többi része pedig egész jól viselte. A nyakam töve miatt nem volt a művelet annyira jó, hogy - ha nem volt muszáj - másnap is nekiálljak a borotválkozásnak. Az atg sem nyújtott babapopsit, úgyhogy ezt a borotvát kiemelkedően alaposnak nem mondanám, még 8-9-es fokozaton sem, viszont bajt sem lehetett vele okozni, annyira megbocsátó.
A 23C (és a Gillette Tech is) wtg-módban - a nyakon - elég sokat hagyott, cserébe kíméletes volt, viszont atg-módban húzta a szőrömet, nem volt elég éles és agresszív, így nem úsztam meg az égő, viszkető érzést.
A 37C (slant) atg-módban - legalábbis egyes pengékkel - nagyon hatékony volt, de nem túl kíméletes, így a naponkénti borotválkozás ekkor sem játszott. Más pengékkel viszont tépte a szőrömet, a legrosszabb és legfájdalmasabb végeredményt is a slant-tel sikerült elérnem. És: wtg-módban nagyon nem volt alapos, hozzá képest a 23C sokkal jobb volt.
A Futur és a Progress 1,5-es állásban atg-módban inkább csak húzta a szőrömet. Wtg esetén is olyan volt mindkettő, mint a 23C: kíméletes, de nem elég hatékony. Atg-módban 1,5-es állásban a 23C-hez hasonló irritáció jelentkezett. 4,5-5-ös állásban (atg) pedig hihetetlen bababopsi, egyúttal azonban olyan érzés, hogy megnyúztam magam. Nem volt kellemes, több napi szünet. A 3-as fokozat felett már az arcomon is túl agresszívnak bizonyult, és ha nem vigyáztam eléggé, akkor - főleg az orrom alatt - könnyebben megvágtam magam, mint az R41-gyel (merthogy az utóbbival gyakorlatilag nem okoztam sérülést).
Az R41 szépen dolgozott, azzal csak wtg-t próbáltam, nem okozott irritációt, viszont minden borotválkozás alatt lábon hordtam ki a szívinfarktust. Lehet, hogy több időt kellett volna egymással töltenünk, hogy megszokjuk egymást. Mostanában kezd hiányozni, leginkább az az érzés, amikor büszke voltam magamra, hogy pontvérzés nélkül meg tudtam csinálni, és hogy ez igen, ez férfimunka volt.
Na most jön a lényeg, már nem tart soká.
Rájöttem, hogy ha a Progress-t 4,5-5-ös állásban a nyakon wtg-módban használom, akkor gyakorlatilag olyan alapos, mint az R41 wtg-módban (és majdnem olyan alapos, mint a Gillette Slim Adjustable atg-módban), viszont siklik a penge a szőrök tövénél, szépen, fájdalom- és irritáció-mentesen elvágva azokat. Mint kés a vajban, szuper. Sokkal hatékonyabb, mint a Gillette, és wtg-módban, „pengeélesként” kellemes is, anélkül, hogy megnyúznám magam. Az arcomhoz érve pedig visszaállítom 1,5-re, így álltól fölfelé kíméletesen és hatékonyan borotválkozok. Nincs égő, viszkető érzés, és sebesülés sem.
Ennyit a „felfedezésemről”, mindenkinek a legjobbakat!