Na megpróbálok inkább segíteni zolion a miértekkel, bár nem vagyok még rutinos szakértő, első, második, harmadik és talán 4-ik STR8-es élezés próbálkozás után, az éleim talán kezdenek közelíteni a DE minőséghez :-)
Az élszalagod mérete adott lesz, ha a mindkétoldali húzások darabszáma és az alkalmazott nyomás egyenletes. Tehát, ha csak a borotva súlyát használod fenéskor elöbb utóbb a kés mindkét oldalán egyenlő értékű élszalagot kapsz. Itt a húzások darabszáma, és hogy mikor érted el ezt az állapotot, kell kikisérletezni és fenntartani.
Bőrözés nélkül nincs él 12K-nál csak fogazott él, amit használatkor fogsz vagy kitőrni vagy sem, de ellenállás lesz... Tehát mindenképp kell bőrözni, még a 12K-s kőnél is! Azonban ha nincs bőröd, akkor is van egy halom alternatíva, bár a fórumtársak ellentmondtak eddig, nálam működni látszik. Az első anyag amit próbáltam egyfajta lágyabb pvc a műkörmösök végső polírozásra használják. Gerinc irányban nálam kő után 1 réteg szigszalaggal remekül műxik. Aztán próbáltam száraz farmert ( határeset) illetve nedves/olajos farmert (ez a tuti) nem kifeszítve, hanem lazábban négy ponton rögzítve. ( ne legyen szakadt! ) szóval ez véleményem szerint még használható, ha nincs kéznél bőr.
Amit jennessanyi ír a 12K iszappal érdekes, szerintem a 12K az 12K iszappal vagy anélkül, a 8K meg 8K akárhogy is. Én azt gondolnám, hogy az iszap inkább jótékony hatással bír a kőnek azon mikró egyenletlenségeire, ahova az iszap bejut, és az amúgy is az ezekbe az egyenletlenségekbe kerülő fém szemcséket előzi le...
A hajszálteszt is elég relatív lett a végén nálam... sok múlik a hajszál minőségén is, ugyanis pl. asszonykám vékony hajszálába nincs az az él ami beleakad és elpattintja még a zsír új LORD SC is csak nehezen pattintja ketté, inkább szálirányba tudja kettéhasítani. A saját hajszálaimmal pedig már nem tudok tesztelni, ugyanis jövet a fodrásztól elfelejtettem a levágottakból kérni...
Remélem ez segít, Üdv: Penge