Sok bosszúságot okozó kísérlet után én oda jutottam, hogy:
- Gyors áztatás után a szintetikus pamacs kirázása, de nem teljesen, kb. 30-40 százalékosan maradjon csak nedves, és ne locsogjon a víztől.
- A tégelyes szappan tetejére kb. 3-4 csepp víz mehet, több ne. Majd körkörös pamacsolás a szappan tetején.
- A pamacsot egy keverőtál szélén húzzuk le.
- A pamacsot ne vizezzük be újra, csak a szappan tetejére megy újabb 3-4 csepp víz, majd ismét körkörös pamacsolás a szappan tetején, és újabb pamacslehúzás a tál szélén.
- Amikor elegendő mennyiségű sűrű hab összejött a tálban (ez kb. 4-5 pamacslehúzás), utána csepegtetünk a tálba kb. 5-8 csepp vizet, majd mehet a hab kikeverése (pamacsot továbbra sem vizezzük).
- Miközben keverjük a habot, az arcunkat időnkét melegvízzel locsolgatjuk.
- Amikor elég kemény a tálban levő hab, felvisszük pamaccsal a melegvizes arcbőrre. Itt kap a pamacs egy kis vizet az arcról, és mivel sűrű, kemény a habunk, az arcon levő vizet felveszi, és lehetőséget biztosít egy 3-4 perces pamacsolásra, amíg újra sűrű nem lesz a hab.
- MOST JÖN A LEGFONTOSABB RÉSZ: 3-4 perc pamacsolás után 5 PERCET ÁLLNI HAGYJUK A HABOT AZ ARCON, és csak ezután kezdünk neki a borotválkozásnak. Ez az 5 perces állási idő annyira tökéletesen felpuhítja a szőrt, hogy utána a penge úgy viszi a borostát, mint kés a meleg vajat.
- Első kör után melegvizes öblítés, és a vizes arcra ismét felvisszük a tálban levő kemény habot (pamacsot nem nedvesítjük, mert elegendő neki az arcon levő víz, és mert a túlvizezett hab nem puhítja a szőrt megfelelően). Ugyanúgy 3-4 perc pamacsolás, utána ugyanúgy 5 perc állási idő. És így tovább... Tehát minden kör után melegvizes öblítés, erre fel a hab, és 5 perces állási idő.
Én ezt a módszert kísérleteztem ki magamnak, és ez vált be legjobban, mert szerintem a legfontosabb a szőr felpuhítása. Nálam a 3-4 perces pamacsolás még kevés a borosta 100 százalékos felpuhításához, ezért kell az 5 perces állási idő. Persze hozzá kell tennem, hogy nem fürdés és nem zuhanyzás után borotválkozom. Utólag jöttem rá, hogy korábban azért nem volt irritációmentes a borotválkozásom, mert nem volt megfelelően felpuhítva a szőr, és a kemény szőrt sokkal nehezebb borotválni.
Az is fontos, hogy ne adjunk túl sok vizet a habhoz, inkább olyan legyen a kikevert hab, mint amikor sütésnél kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Tehát ha felfordítjuk a tálat, a hab meg se mozduljon benne. Az a tapasztalatom, hogy a túlvizezett, hígabb hab nem puhít elég jól. Volt, hogy vizesebbre, hígabbra csináltam a habot, és hiába hagytam 5 percet állni az arcomon, nem puhította fel a borostát úgy, mint a sűrűbb, keményebb hab.