Szerző Téma: "Férfias" receptek, szomjoltó italok  (Megtekintve 207812 alkalommal)

zsolabácsi

  • Vendég
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #105 Dátum: 2011. Július 27. - 16:27:18 »
Egy nagyon egyszerű (de finom!) pásztor étel Erdélyből:
Sűrű puliszkát főzünk, ha kihűlt kétökölnyi gombócokat gyúrunk belőle (vizes kézzel, úgy nem ragad), a közepébe juhtúrót töltünk, újra formázzuk, majd ahogy van parázsba tesszük, és addig sütjük míg a külseje megszenesedik.
Félbe vágjuk, és lehet csipegetni.
(azt iszol hozzá, amit akarsz, vagy ami van... ;D

Nem elérhető Szőrmók

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2684
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #106 Dátum: 2011. Július 27. - 21:04:48 »
Egy nagyon egyszerű (de finom!) pásztor étel Erdélyből:
Sűrű puliszkát főzünk, ha kihűlt kétökölnyi gombócokat gyúrunk belőle (vizes kézzel, úgy nem ragad), a közepébe juhtúrót töltünk, újra formázzuk, majd ahogy van parázsba tesszük, és addig sütjük míg a külseje megszenesedik.
Félbe vágjuk, és lehet csipegetni.
(azt iszol hozzá, amit akarsz, vagy ami van... ;D

Jól hangzik, hasonló módon készítették W.A., A Funtineli boszorkány c. regényében
Sheffield-England

Nem elérhető ZOZO

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3317
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #107 Dátum: 2011. Július 27. - 22:21:15 »
Egy nagyon egyszerű (de finom!) pásztor étel Erdélyből:
Sűrű puliszkát főzünk, ha kihűlt kétökölnyi gombócokat gyúrunk belőle (vizes kézzel, úgy nem ragad), a közepébe juhtúrót töltünk, újra formázzuk, majd ahogy van parázsba tesszük, és addig sütjük míg a külseje megszenesedik.
Félbe vágjuk, és lehet csipegetni.
(azt iszol hozzá, amit akarsz, vagy ami van... ;D

Jól hangzik, hasonló módon készítették W.A., A Funtineli boszorkány c. regényében
most nem ugrik be mi a román neve, de ez egy román étel

Nem elérhető tritrek

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 854
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #108 Dátum: 2011. Július 27. - 22:42:32 »
Ma minden hókuszpókuszt félretéve 1 fej vöröshagymából, két paprikából, pár friss cseresznyepaprikából és fél szál száraz csabai csípőskolbászból, disznózsíron olyan lecsót csináltam, hogy csak no! Utána mi mást tehettem, muszáj volt leöblítenem két stampedli szilvával ;) Jöhetnek az édes álmok!  :buek:

Nem elérhető Toportyan

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1870
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #109 Dátum: 2011. Július 28. - 20:58:15 »
Ma minden hókuszpókuszt félretéve 1 fej vöröshagymából, két paprikából, pár friss cseresznyepaprikából és fél szál száraz csabai csípőskolbászból, disznózsíron olyan lecsót csináltam, hogy csak no! Utána mi mást tehettem, muszáj volt leöblítenem két stampedli szilvával ;) Jöhetnek az édes álmok!  :buek:

Pari?
"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű."
Hrabal - Őfelsége pincére voltam

Nem elérhető tritrek

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 854
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #110 Dátum: 2011. Július 29. - 07:41:47 »
Ma minden hókuszpókuszt félretéve 1 fej vöröshagymából, két paprikából, pár friss cseresznyepaprikából és fél szál száraz csabai csípőskolbászból, disznózsíron olyan lecsót csináltam, hogy csak no! Utána mi mást tehettem, muszáj volt leöblítenem két stampedli szilvával ;) Jöhetnek az édes álmok!  :buek:

Pari?

Pari   :fetreng: :sör:

Nem elérhető KunEmber

  • Moderátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 3443
  • a babérolaj szerelmese
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #111 Dátum: 2011. Július 31. - 19:41:50 »
Az ügy végére pont került. Jó pont. (Az EJEB megsemmisítette a "szar tokaji borról" szóló elmarasztaló ítéletet.)

http://alkoholista.blog.hu/2011/07/25/nemzeti_kincs_1

Nem elérhető Salmo

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1123
  • ne fogdosd az élét
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #112 Dátum: 2011. Július 31. - 21:26:26 »

Nagyjából ide tartozik.....


Apósommal halat főztünk. Bajáról származik, így jófajta bajait rottyantottunk bográcsban. ( közben főtt a gyufa tészta) Bogrács rázogatás közben beszélgettünk. Feljött a borotválkozás téma is, plusz falusi történetek:

Jánoshalma Bajától nem messze fekvő kis település. Lakói javarészt bunyevácok, sokácok, rácok. Hírük volt az ottani legényeknek, a helyi kocsmában nem telt el nap, jófajta késes verekedés nélkül.

A jánoshalmi legény Baján járván, betért a borbély üzletbe. Mondja a borbély mesternek:
- No oszt' engem úgy borotváljon, hogy jánoshalmi legény vagyok!
A borbély nem szól semmit, bőrözés nélküli késsel, csak úgy szárazon, szőrrel szemben elkezdi húzni a legény arcát.
Az, összeszorított foggal tűri egy darabig, majd megszólal:
- Hát tudja az igazság az, hogy egy kicsit arrébb lakunk a falutú'


reofil
"Férfiembernek faluhelyen semmi sincs nagyobb mérge mint a beretválkozás, mert ritka a jó beretvakés. Sokkal ritkább, mint a tisztességes fehérnép."

Nem elérhető Toportyan

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1870
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #113 Dátum: 2011. Július 31. - 22:03:28 »
Salmo

 :fetreng: :sör:
"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű."
Hrabal - Őfelsége pincére voltam

Nem elérhető Szőrmók

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2684
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #114 Dátum: 2011. Augusztus 01. - 07:25:14 »
 :fetreng:Izgalmas kis vidék ez a Dél-Alföld...a hallét tésztával, viszont egyék csak Baján, az ő bajuk :fetreng:
Sheffield-England

Nem elérhető Toportyan

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1870
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #115 Dátum: 2011. Augusztus 01. - 19:39:35 »
Tegnap a középső lányomat a Mizsei lovastanyára vittük, lovastáborba. Ott a Gazd' asszony kérte, hogy szedjünk gombát a földjén, ( KB. 57 hektár), mert enne, de nem ismeri.

Eredmény: Kereskedelmi mennyiségű Őzláb (Macrolepiota Procera) , Szekfűgomba (Marasmius oreades), Csiperke (Agaricus campestris).

No ebből a csiperkéből    http://hu.wikipedia.org/wiki/Agaricus_campestris   készítettünk ma tepsibe  lerakott gombát.

Hozzávalók:

6-8 közepes főtt burgonya
Csiperke
Hagyma
Cukkini
Paradicsom
Szalonna
Tejföl
Reszelt sajt a végére.
Só ,illetve egyéb fűszer ízlés szerint. (lehet kakukkfű (csinnyán mert az íze elviheti a kompozíciót) bors )

Elkészítése:

A tepsit feltámasztjuk kb. 15 fokos szögbe és a hozzávalókat állítva karikázva soronként lerakjuk.

30 percig sütjük, majd lekejük tejföllel és alufóliát rakunk a tetejére.
További 25 percig sütjük
Végül levesszük a fóliát és sajtot reszelünk a tetejére.

Íme a sütőbe rakás elötti állapotról ez közel kép:


A végeredményről kép:


« Utoljára szerkesztve: 2011. Augusztus 01. - 20:28:52 írta Toportyan »
"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű."
Hrabal - Őfelsége pincére voltam

Nem elérhető Szőrmók

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 2684
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #116 Dátum: 2011. Augusztus 01. - 19:51:07 »
Jujj, ez lassan már kínzás :fetreng:

Az ember meglát a fórumon egy borotvát, megtetszik, megveszi, ha lehet, megnézi, ha lehet, vesz egy hasonlót, de ez a kép itt!!!!!!?????

Megkóstolni hol lehet???Mikor??? :fetreng: :fetreng:

Sheffield-England

Nem elérhető Toportyan

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1870
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #117 Dátum: 2011. Augusztus 01. - 22:05:58 »
Lerakott gomba kitálalva:

"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű."
Hrabal - Őfelsége pincére voltam

Nem elérhető Toportyan

  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 1870
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #118 Dátum: 2011. Augusztus 02. - 07:51:53 »
Urak! Mai reggelm:

Amerikai (vagy kanadai) palacsinta


Hozzávalók:

1 bögre liszt (kd 2,5 dcl) vagy 12 púpozott ek
1 csapott mokkáskanál  sütőpor
1 tasak vaniliáscukor (kihagyható)
1 kis csipet só
1 tojás
10 dekás vaj harmada-negyede (felolvasztva mikróban)
2 -2,5 dcl tej

/Ebből az alapanyag mennyiségből kb. 12-14, 13-14 cm átmérőjű palacsinta jön ki. Már háromtól jól laksz!/

Elkészítés:

A por állagú cuccokat egy megfelelő méretű edényben összekeverem.

A folyékony állagú cuccokat egy másik edényben szintén.

A folyékony cuccot ráöntöm folyamatos keverés mellett a porítottra. Tejföl sűrüségű tésztát kell keverni belőle.

Palacsintasütőben, vagy serpenyőben kis tűzön  zsiradék hozzáadása nélkül (a benne lévő vajnak köszönhetően NEM tapad le) megsütjük.

/ Egy merőkanállal kb 13-14 cm átmérőjű tésztát öntünk a serpenyő közepére. Kisvártatva a sütőpor hatására pici buborékok keletkeznek és a cucc elkezd matt lenni a tetején. Na ekkor kell egy spatula segítségével megfordítani. Nem érdemes jaszkarizni és látványkonyhába illő mozdulatokkal dobálva forgatni./

A végeredménybek kb. így kellene kinéznie:



A mai áfonyalekváros volt!
Bármivel ízesítheted: méz, kakaópor, fehéj, lekvárok, nutella.  

Jó sütést!
Üdv,
Toportyán
"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű."
Hrabal - Őfelsége pincére voltam

Nem elérhető VerPatak

  • Tag
  • ***
  • Hozzászólások: 68
Re:"Férfias" receptek, szomj oltó italok
« Válasz #119 Dátum: 2011. Augusztus 07. - 17:10:36 »
Salmo!

Tegnap megcsináltam a haraszti aprópecsenyét, valami isteni finom volt.
5 perc alatt eltüntették a vendégek.
Köszönöm a receptet.  :sör:



Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

 

iddaa net geciktirici