Úgy látom még nem volt:
BozaKun (kipcsak) eredetű ital, Magyarországon a kunokkal együtt kihaltnak tekinthető...; de nem, mégse, ahogy a "tatár" fejemet elnézem a tükörben...
Enyhén szénsavas, jellegzetesen savanykás/kesernyés ízű, alacsony alkoholtartalmú ital (pontosabban: elenyésző alkoholtartalmú). Berúgni ettől szerintem nem nagyon lehet, vagyis nagyon sokat kellene meginni belőle...
Ha van rá módom akkor nyáron ezt iszom, jól behűtve
Régen állítólag kölesből készítették, a múlt században azonban inkább kukoricából.
A recept:
BOZA
Hozzávalók:
- 500 gramm kukorica liszt
- 10 liter víz
- 1 tasak szárított élesztő
- ízlés szerint cukor
Elkészítés:
A lisztet a vízzel, keverd el jól, és hagyd állni 24 órán keresztül.
A következő napon, tedd fel a keveréket főni. Folyamatosan keverd, amíg forrni kezd, majd alacsony lángon főzd egy órán át időnként megkeverve, nehogy leégjen.
Hagyd lehűlni szobahőmérsékletre, utána adj hozzá élesztőt és keverd jól össze. Hagyd ismét pihenni amíg meg nem erjed.
A kész bozához ízlés szerint adhatsz cukrot, vaníliás cukrot. Keverd össze, amíg az összes cukor megolvad és máris fogyasztható! Tartsd hűtőben, és fogyaszd el mielőbb!
Annyit még a recepthez, hogy ennek a felét szoktam készíteni, azaz 5 litert. Forralás után lassan hűl, így az élesztőt általában másnap rakom bele. (Biztosan megerjedne élesztő nélkül is, de valószínűleg úgy sokáig tartana.)
Ha valaki úgy szereti akkor egy keveset lehet emelni az alkohol-tartalmát úgy, hogy még az erjedés előtt egy-két bögre cukrot hozzáadunk, az erjedés során a cukorból alkohol lesz.
Az erjedési idő hőmérséklet függő, 1-2 nap, néha több. Kóstolgatni szoktam, amikor jó szénsavas és kellemes akkor palackozom és behűtöm. Azt nem tudom, hogy meddig állna el, egy hét alatt el szokott fogyni
Úgy tudom, hogy a kunokkal rokon türk népeknél mindenhol ismerik ugyanezen a néven, közöttük a törökök is. Az alapanyag változó, van ahol kölest használnak, van ahol búzaliszt+rizst. A lisztet van ahol enyhén megpirítják (mint a világos rántáshoz) úgy csak terveztem, de még nem készítettem.
Egészségre!